Μια… βροχή θα σώσει τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου

Μια… βροχή θα σώσει τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου

Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για τη Μεσσηνία
 
Την περασμένη χρονιά η τοπική οικονομία, εκτός από την οικονομική κρίση, έπρεπε να “σηκώσει” και το βάρος από την πολύ κακή ελαιοκομική περίοδο, αφού… χάθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Η καταστροφική “βουτιά” ήταν ένας συνδυασμός παραγόντων, με βασικότερους τους κακούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση του δάκου, τις άσχημες καιρικές συνθήκες, αλλά και τις διάφορες άλλες ασθένειες που έπληξαν τα ελαιόδεντρα. Όλα αυτά προκάλεσαν σημαντική μείωση της παραγωγής, αλλά και της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη συμπίεση των τιμών, η οποία εν πολλοίς παραμένει ως σήμερα, περιόρισαν σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών. Υπήρξαν, βέβαια, και παράπλευρες απώλειες, όπως η μείωση της αξίας παραγωγής της βιομηχανίας ελαιολάδου και η κάθετη πτώση των εξαγωγών κατά αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Τα πρώτα στοιχεία για τη φετινή ελαιοπαραγωγική χρονιά στη Μεσσηνία είναι σαφώς πολύ καλύτερα, αν και ακόμα οι παραγωγοί δεν μπορούν να είναι ήσυχοι για το προϊόν τους. Όπως σημείωσε πρόσφατα στο “Θ” ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, Ιωάννης Κυριακόπουλος, σε σχέση με πέρυσι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα προβλήματα δακοπροσβολών σε ελαιόδεντρα. Βέβαια, το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δακοκτονίας είναι η πιο ευαίσθητη περίοδος για την ανάπτυξη δακοπληθυσμών. Γι’ αυτό και θα εντατικοποιηθούν οι δολωματικοί ψεκασμοί. Η δε χρηματοδότηση του υπουργείου επιτρέπει την εκτέλεση κατά μέσο όρο 3,5 ψεκασμών.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 155 Τοπικές Κοινότητες καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο της περιοχής αρμοδιότητας της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, που αφορά στην προστασία 9 εκατομμυρίων ελαιοδέντρων. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές που τα εδάφη είναι φτωχά ή άγονα, έχει παρατηρηθεί αφυδάτωση του ελαιοκάρπου και συστροφή των φύλλων και μόνο οι βροχές, άμεσα, θα δώσουν τη λύση.
Επομένως, το επόμενο διάστημα θα κρίνει εν πολλοίς και τη φετινή παραγόμενη ποσότητα και ποιότητα. Σε αυτό που προσβλέπουν όλοι είναι να υπάρξουν βροχοπτώσεις, που θα βοηθήσουν στο “γέμισμα” του καρπού.
Αντίθετη εικόνα υπάρχει στην περιοχή της Τριφυλίας. Εκεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από την περασμένη, εκτιμώντας ότι η παραγωγή μπορεί να φτάσει και στους 27.000 – 28.000 τόνους, ενώ πέρυσι δεν άγγιξε τους 20.000.
Σε περίπτωση που οι κλιματολογικές συνθήκες βοηθήσουν και τις υπόλοιπες περιοχές, ενδέχεται η φετινή παραγωγή να ξεπεράσει συνολικά τους 50.000 τόνους.
Α.Π.