Έκκληση στο υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση για ενίσχυση με προσωπικό
Αγωνιώδεις είναι οι εκκλήσεις των ιατρών και όλων των εργαζομένων του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας προς την κυβέρνηση για ενίσχυσή του με προσωπικό, καθώς η λειτουργία του, χωρίς γιατρούς, βρίσκεται σε οριακό σημείο. Οι ίδιοι τονίζουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της έλλειψης γιατρών και ουσιαστικά, χωρίς γιατρούς σε εφημερίες, αλλά ούτε και στην πρωινή βάρδια, το νοσοκομείο πολλές μέρες, το φετινό καλοκαίρι, λειτουργούσε ως κέντρο υγείας, και σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί.
Χθες, δε, που σημειώθηκε το φονικό στο Στασιό και η βαριά τραυματισμένη γυναίκα από πυροβολισμό στο μέτωπο διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, δεν υπήρχε χειρουργός και το περιστατικό αντιμετωπίστηκε από τους αγροτικούς του ΤΕΠ, παθολόγο και νοσηλευτές. Ευτυχώς που ήταν παρών αναισθησιολόγος και διασωληνώθηκε, ώστε ακολούθως να διακομισθεί στην Τρίπολη.
Όπως τόνισε ο γιατρός και μέλος της τριμελούς επιτροπής των ιατρών του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Δημήτρης Σαρμαντζής, «το τελευταίο τετράμηνο στη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας υπάρχει έντονο πρόβλημα ιατρικής στελέχωσης, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν τμήματα. Στην Παθολογική Κλινική υπάρχουν δύο παθολόγοι και κάποιες εφημερίες γίνονται χωρίς να εφημερεύει παθολόγος. Στη Χειρουργική έχει μείνει ένας επικουρικός γιατρός, του οποίου λήγει η σύμβαση και ο οποίος αδυνατεί να καλύψει τις εφημερίες. Νεφρολόγος υπάρχει μόνο ένας και ο Νεφρός (σ.σ. Μονάδα Τεχνητού Νεφρού) λειτουργεί σε διπλή βάρδια Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, με τη συνεπικουρία γενικών γιατρών. Οι αναισθησιολόγοι είναι μόνο δύο και ένας αποχωρεί μέσα στο Σεπτέμβριο. Συμπέρασμα, το νοσοκομείο λειτουργεί οριακά όσον αφορά στην ιατρική στελέχωση. Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν κάποιες μέρες παθολογικά περιστατικά και χειρουργικά τις περισσότερες μέρες. Καρδιολογικά περιστατικά τις 20 ημέρες το μήνα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, γιατί υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος. Άρα, αυτό που ζητάμε και αυτό που ζητήσαμε από τη διοίκηση είναι άμεσες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, στις βασικές ειδικότητες, τουλάχιστον ένας παθολόγος, δύο χειρουργοί, ένας νεφρολόγος, ένας καρδιολόγος και ένας παιδίατρος. Το νοσοκομείο τον Αύγουστο λειτούργησε κάποιες ημέρες ως Κέντρο Υγείας. Οι ιατροί και όλοι οι εργαζόμενοι δε θέλουμε να γίνει Κ.Υ. Αν αφεθεί όπως είναι η κατάσταση τώρα, θα γίνει de facto Κ.Υ. Πρέπει η διοίκηση του νοσοκομείου, το υπουργείο Υγείας, η νέα κυβέρνηση άμεσα να κινητοποιηθούν και να το στηρίξουν, αν θέλουν να λειτουργεί ως νοσοκομείο.
Μπορώ να αναφερθώ σε πολλά περιστατικά τα οποία έχουν γίνει. Το αποκορύφωμα, όμως, ήταν το σημερινό (σ.σ. χθεσινό), που το ΕΚΑΒ έφερε περιστατικό σε κώμα με πυροβολισμό στο κεφάλι. Αναζητήσαμε το χειρουργό και ο μοναδικός χειρούργος είχε κανονική άδεια. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε από το νοσηλευτικό προσωπικό, από τους αγροτικούς των Επειγόντων, εμένα προσωπικά (σ.σ. ιατρό παθολόγο) και τον αναισθησιολόγο, που ευτυχώς ήταν παρών και διασωλήνωσε.
Για όλα αυτά ενημερώθηκε η διοίκηση. Επισημαίνω ότι δεν υπάρχει χειρουργός ούτε στο πρωινό ωράριο. Δεν είμαστε στο παραπέντε, αλλά στο και πέντε. Θα πρέπει όλοι να διεκδικήσουμε και να υπάρξει άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, αλλιώς η προοπτική είναι να γίνουμε Κ.Υ., πράγμα που κανείς δε θέλει».
Με τη σειρά της, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Πολυξένη Στρατικοπούλου, επισήμανε: «Το νοσοκομείο έχει μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία του, όσον αφορά πιο πολύ από γιατρούς. Υπάρχουν κλινικές, όπως η Χειρουργική και η Παθολογική, που μένουν δέκα ημέρες το μήνα ακάλυπτες. Οι ασθενείς τη στιγμή που δεν εφημερεύει γιατρός θα πρέπει να διακομίζονται, καθώς δεν υφίσταται να νοσηλεύονται και να μην καλύπτονται. Συμβαίνουν πολλά περιστατικά, όπως τροχαία, και διακομίζονται στην Καλαμάτα, γιατί δεν εφημερεύει χειρουργός.
Εμείς, ως Σύλλογος, θα ζητήσουμε από την τοπική ηγεσία, την τοπική κοινωνία, να μας βοηθήσει να κάνουμε γνωστό το πρόβλημα, και η κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα, ώστε να καλυφθούν οι θέσεις και το νοσοκομείο να συνεχίσει να λειτουργεί ως νοσοκομείο και όχι όπως κοιτάζει να κάνει η διοίκηση, που αδρανεί ηθελημένα ή όχι, να μας αποδυναμώσει με το να φεύγουν γιατροί για άλλες ΥΠΕ ή για το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας και να μας αφήνουν ακάλυπτους και όλη την τοπική κοινωνία».
Του Ηλία Γιαννόπουλου