ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ
Μανώλης Μάκαρης: «Έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής»
Σε επισφάλεια η δημόσια υγεία στη Μεσσηνία, σημείωσαν ο πρόεδρος και η γραμματέας του Σωματείου Νοσοκομειακών Γιατρών του νομού
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Οι υποδομές του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας μπορεί να βελτιώνονται, αλλά το έμψυχο δυναμικό του, ιατροί και υπόλοιπο προσωπικό, έχει φτάσει ή, καλύτερα, έχει ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια εργασίας.
Χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος των ιατρών, Μανώλης Μάκαρης και η γραμματέας του Σωματείου, Χρυσάνθη Μάλλιου, παρουσίασαν και πάλι τα προβλήματα, τα σοβαρότερα από τα οποία είναι οι μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, η ασφάλεια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, το ωράριο εργασίας, οι εφημερίες, αλλά και προβλήματα που αφορούν ειδικότερα στο ιατρικό προσωπικό.
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισαν ότι η δημόσια υγεία βρίσκεται σε επισφάλεια και στο νομό μας και η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται με τις πολιτικές που εφαρμόζονται, θα γίνει ακόμα δυσκολότερη, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους πολίτες.
Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν το εξοντωτικό ωράριο, το οποίο έχει μετατρέψει το νοσοκομείο σε «ζούγκλα», κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας, ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής, γεγονός, μάλιστα, για το οποίο ως χώρα θα κληθούμε να πληρώσουμε πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ. Με κοινό παρονομαστή την υποστελέχωση, το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας λειτουργεί, ούτε λίγο-ούτε πολύ, με κουρασμένο προσωπικό. Ιδιαίτερα οι παθολογικές κλινικές λειτουργούν πλέον οριακά.
Οι ανακοινώσεις τις προηγούμενες ημέρες για προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών γιατρών στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, τόνισαν, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λύσει το πρόβλημα. Κι αυτό, γιατί οι διαγωνισμοί για τις προσλήψεις έχουν γίνει εδώ και χρόνια και κανείς δε γνωρίζει, αν οι προσληφθέντες μπορούν πλέον να έρθουν στη Μεσσηνία, ενώ οι επικουρικοί βλέπουν το θέμα προσωρινά, αφού σίγουρα θα αναζητήσουν κάτι πιο μόνιμο.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο κ. Μάκαρης σημείωσε ότι δεν υπάρχει φύλαξη, με αποτέλεσμα να έχουν κλαπεί από τηλεοράσεις και διάφορες άλλες συσκευές μέχρι αντικείμενα και τσάντες των γιατρών, ενώ ζημιές και διαρρήξεις καταγράφονται και στα πάρκινγκ του νοσοκομείου. Κι αυτή η κατάσταση υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς κανείς αρμόδιος να ενδιαφέρεται για τις συνέπειες.
Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του Σωματείου αναφέρθηκε στις μεγάλες αδυναμίες που έχει το ΠΕΔΥ, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να έρχονται στο νοσοκομείο ακόμα και μια απλή συνταγογράφηση.
Στη συνέχεια έγινε αναφορά στο θέμα της αξιολόγησης. Ο κ. Μάκαρης είναι υπέρ, αλλά πρόσθεσε ότι ο τρόπος επιλογής είναι αυτός που δημιουργεί προβλήματα. Τέλος, έγινε αναφορά και στο θέμα της μονιμότητας των Επιμελητών Β’, που καθυστερεί εσκεμμένα, αλλά και στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. «Είναι δυνατόν σ’ αυτή την ηλικία κάποιος να εργάζεται παραγωγικά;», αναρωτήθηκε.