Σημαντική μείωση στα εισοδήματά τους βλέπουν μαζί με όλους του κλάδους και οι δικηγόροι και αυτό τους έκανε πλέον να βγουν δυνατά στους δρόμους, εξαγγέλλοντας κινητοποιήσεις, ενώ ήδη από αύριο ξεκινάνε την τρίτη εβδομάδα αποχής από τα καθήκοντά τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, το 2015 από τους 340 δικηγόρους που είναι μέλη του, 110 δικηγόροι έκαναν ολόκληρο το χρόνο από 0 έως 5 παραστάσεις στα δικαστήρια!
Κλείνουν τα γραφεία
Σχεδόν το 1/5 των δικηγόρων της Καλαμάτας δεν έκανε για έναν ολόκληρο χρόνο ούτε μία παράσταση σε αίθουσα δικαστηρίου, ενώ άλλοι τόσοι έχουν κάνει ολόκληρο το έτος έως πέντε το πολύ.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, 60 δικηγόροι, ολόκληρο το 2015 δεν έκοψαν καμία παράσταση, ενώ 50 δικηγόροι έκοψαν το ανώτερο από 1 έως 5 παραστάσεις. Από 6-10 παραστάσεις έκοψαν συνολικά 40 δικηγόροι της Καλαμάτας.
Περίτρανα λοιπόν, αποδεικνύεται ότι η κρίση έχει πλήξει τον κλάδο των δικηγόρων, με αρκετούς, κυρίως νέους, να μη μπορούν πλέον να καλύψουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Κάποιοι δικηγόροι έχουν ήδη επιλέξει να κλείσουν τα γραφεία τους και να μεταφέρουν την έδρα τους στο σπίτι, για να γλυτώσουν τα ενοίκια.
Δεκάδες διορισμοί
Σε όλες πλέον τις δικασίμους των δικαστηρίων πάρα πολλοί κατηγορούμενοι, κυρίως στα ποινικά δικαστήρια, εμφανίζονται χωρίς δικηγόρο και ζητούν διορισμό συνηγόρου.
Μόνο στα ποινικά δικαστήρια το 2015, εντός της αίθουσας του Εφετείου, ζητήθηκαν και διορίσθηκαν (αμείβονται δηλαδή από το Δημόσιο και όχι από τον κατηγορούμενο) συνολικά 88 δικηγόροι.
Φυσικά, ο συνολικός αριθμός είναι μεγαλύτερος, καθώς διορίζονται ακόμα περισσότεροι πριν τη δικάσιμο μιας υπόθεσης, όταν κατηγορούμενοι δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν δικηγόρο για να τους υπερασπισθεί.
Σημαντικός παράγοντας σε όλα αυτά είναι και το γεγονός ότι έχουν πολλαπλασιασθεί τα έξοδα για τους πολίτες. Για παράδειγμα, μια αίτηση από το αρχείο «προ κρίσης» ήθελε δύο μεγαρόσημα, που κόστιζαν 50 λεπτά το ένα, ενώ τώρα το κόστος είναι 5 ευρώ! Η κατάθεση, δε, απλής μήνυσης έχει φτάσει στα 300 ευρώ.
Επίσης, η επιβολή ΦΠΑ εκτίναξε το κόστος πρόσβασης στη δικαιοσύνη κατά 23% και κατέστησε ακόμα πιο απαγορευτική τη σχέση δικηγόρου – πελάτη.
Οι δικηγόροι πλήττονται και από την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, ενώ πλέον είναι πεπεισμένοι ότι η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού θα είναι «ταφόπλακα» για το επάγγελμά τους.
Σημαντικός είναι και ο αριθμός των δικηγόρων που δεν μπορεί πλέον να καταβάλει εμπροθέσμως τις ασφαλιστικές εισφορές του.
Η κατάσταση φυσικά, είναι πολύ πιο δύσκολη για τους νέους δικηγόρους, με την πλειοψηφία αυτών να θεωρεί κατόρθωμα να μπορεί να καλύπτει τα βασικά έξοδα διατήρησης ενός δικηγορικού γραφείου.
Της Βίκυς Βετουλάκη