Μπαλάκι ευθυνών για τον τραυματισμό της 15χρονης στην Καλαμάτα


Στα καιρικά φαινόμενα ρίχνει τις ευθύνες η Δημοτική Αρχή
Σοβαρά ερωτήματα ως προς ενδεχόμενες ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, σε αντίθεση με την πρόνοια που επέδειξε για την οδό Θεμιστοκλέους λίγο πριν από τις εκλογές, προκύπτουν από το σοβαρό τραυματισμό της 15χρονης , προχθές το απόγευμα, από πτώση δένδρου στην πλατεία Ελευθερίας.
Η νεαρή, μετά το συμβάν, διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου διαπιστώθηκαν πολλαπλά κατάγματα στο θώρακα, στα πλευρά, αλλά και στη σπονδυλική στήλη, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η διακομιδή της στο ΚΑΤ στην Αθήνα για καλύτερη ιατρική παρακολούθηση.
Στον τόπο του ατυχήματος ήταν κι ένας νεαρός, ο οποίος, ευτυχώς, τραυματίστηκε πολύ ελαφρύτερα, στο χέρι.
Η επόμενη ημέρα βρήκε τους κατοίκους της περιοχής αναστατωμένους, ενώ προσπαθούσαν να δώσουν μια λογική εξήγηση για τον τρόπο και την αιτία του ατυχήματος.
Σε χθεσινή μας πρωινή επαφή με τον αντιδήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, μας είπε: «Δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος που να αιτιολογεί το ατυχές περιστατικό. Ούτε οι καιρικές συνθήκες το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν ακραίες ούτε και το συγκεκριμένο δέντρο (σφενδόμη) παρουσίαζε κάποιο πρόβλημα. Περάσαμε ολόκληρο χειμώνα με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα». Πάντως, για πληρέστερη ενημέρωση μας παρέπεμψε στον προϊστάμενο της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας, Ιωάννη Λιοντήρη.
Ο συγκεκριμένος δήλωσε στο «Θάρρος» ότι η πτώση του δέντρου, παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερης ανθεκτικότητας, οφείλεται στις καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα σε ένα έντονο στροβίλισμα του ανέμου στην περιοχή για κάποια λεπτά της ώρας. «Με δεδομένο το γεγονός ότι το δέντρο βρισκόταν σε πλήρη ανθοφορία, αλλά και τον όγκο του, δεν άντεξε στην πίεση του ανέμου. Γενικότερα, εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι προβλήματα υπάρχουν με τις λεύκες και τους ευκαλύπτους γι’ αυτό προβαίνουμε και σε προληπτικά μέτρα κοπής τους, όπου υπάρχει πρόβλημα. Η σφενδόμη δεν παρουσιάζει προβλήματα».
Από την άλλη πλευρά, όπως δήλωσαν στο «Θάρρος» αγανακτισμένοι οι γείτονες στην περιοχή, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, αφού πριν από μερικές μέρες συνεργείο του Δήμου είχε κόψει ένα δέντρο, που επίσης είχε πέσει. Όταν, δε, ζήτησαν να αφαιρεθεί κι αυτό, δεν πήραν απάντηση.
Σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, οι απόψεις διίστανται. Η πλειοψηφία όσων ρωτήσαμε ανέφερε ότι δε συνέβαινε τίποτα το ιδιαίτερο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ επαγγελματίας της περιοχής, που πρόσφερε και τις πρώτες βοήθειες στη 15χρονη, μας είπε ότι για λίγο είχε «σηκωθεί αέρας» και σ’ αυτό αποδίδει το γεγονός.
Θα πρέπει να σημειώσουμε, όμως, επειδή ένα δέντρο δεν πέφτει μόνο του, μία ακόμα μαρτυρία κατοίκου. Όπως μας επισήμανε, πριν από δύο χρόνια περίπου συνεργεία της αποχέτευσης και της ΔΕΗ έκαναν εργασίες στην περιοχή, με αποτέλεσμα να «τραυματίσουν» σοβαρά τις ρίζες του συγκεκριμένου δέντρου. Με δεδομένο, επιπλέον, ότι στο χώρο υπάρχει μια βρύση, το νερό διάβρωσε το έδαφος, επηρέασε ακόμα περισσότερο τις ρίζες, και έτσι προέκυψε το άτυχο γεγονός.
Πριν ολοκληρώσουμε το ρεπορτάζ δύο ακόμα στοιχεία:
Υπήρχε έγκαιρη προειδοποίηση από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας για τα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών.
Επιπλέον, υπάρχει και μια απόφαση – μάλλον σχετική με το γεγονός: Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών: Ευθύνη Δήμου προς αποζημίωση: Με την 10476/2009 απόφαση του Δ.Π.Α. κρίθηκε ότι στοιχειοθετείται ευθύνη του Δήμου προς αποζημίωση (άρθρα 105 – 106 ΕισΝΑΚ) από την παράλειψη οργάνων του να προβούν προληπτικά στην ενδεδειγμένη συντήρηση δένδρου και ενδεχομένως κοπής αυτού, προκειμένου να αποφευχθεί η πτώση του ίδιου ή των κλαδιών του σε διερχόμενα ή σταθμευμένα οχήματα σε συνθήκες πρόβλεψης κακοκαιρίας.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη