Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων επιθυμεί το σύνολο των δικηγόρων της Καλαμάτας, όπως εκφράστηκε και στη χθεσινή γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, η οποία είχε ως μοναδικό θέμα το προσχέδιο του Ασφαλιστικού.
Οι δικηγόροι προσανατολίζονται σε συνέχιση της αποχής από τα καθήκοντά τους και την επόμενη εβδομάδα, κι αυτό θα αποφασισθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής.
Ωστόσο, οι δικηγόροι της Καλαμάτας αποφάσισαν ότι τη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου από τις 8.30 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι.
Κατά τη χθεσινή δε γενική συνέλευση, υπογράμμισαν ότι αυτές οι κινητοποιήσεις στην ουσία είναι προειδοποιητικές και πως ο ουσιαστικός αγώνας θα ξεκινήσει σε περίπτωση που το νομοσχέδιο ψηφισθεί στη Βουλή.
Κλιμάκωση κινητοποιήσεων
Εξ αρχής οι δικηγόροι σημείωσαν ότι πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και να συμμετέχουν στην ενίσχυση των κινητοποιήσεων όλων των επαγγελματικών, επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων της Μεσσηνίας κατά του Ασφαλιστικού.
Επίσης, θα συμμετάσχουν σήμερα το πρωί στην κοινή πορεία που θα γίνει προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή.
Τέλος, θα παραδοθεί διαμαρτυρία και στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη, η οποία είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και θα της ζητηθεί να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο.
Μιλώντας στους συναδέλφους του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης, είπε ότι οι δικηγόροι είναι ένας κλάδος που έχει χτυπηθεί όσο λίγοι στα χρόνια των μνημονίων. Τους επιβλήθηκε ΦΠΑ 23% μέσα σε μια νύχτα, όπως είπε χαρακτηριστικά, τέλος επιτηδεύματος, το οποίο χαρακτήρισε παράνομο, καταργήθηκε το αφορολόγητο και επιβλήθηκε φόρος 26% από το πρώτο ευρώ.
«Το επαγγελματικό περιβάλλον, επηρεαζόμενο από το γενικότερο οικονομικό και κοινωνικό, ολοένα και δυσκολεύει την επαγγελματική μας καθημερινότητα: μείωση του αριθμού των εντολέων και δυσκολία αποπληρωμής των αμοιβών, ενώ οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις φρόντιζαν παράλληλα να “ανοίγουν” το πιο ανοιχτό επάγγελμα του κόσμου, να καταργούν τις ελάχιστες αμοιβές, να συρρικνώνουν τη δικηγορική ύλη (π.χ. συμβόλαια) και να αυξάνουν το κόστος πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη (π.χ. παράβολα μήνυσης, παράβολα διοικητικών δικαστηρίων, δικαστικό ένσημο κλπ). Από τη μία, δηλαδή, μας μειώνουν τη δουλειά και, από την άλλη, μας βάζουν περισσότερους φόρους», σημείωσε ο κ. Μαργέλης.
Επιπτώσεις
Αναφερόμενος στο προσχέδιο για το Ασφαλιστικό, τόνισε πως χαρακτηρίζεται από καταστρατήγηση βασικών αρχών και θεσμών της κοινωνικής ασφάλισης: «Διακατέχεται από μια ισοπεδωτική αντίληψη χωρίς επίγνωση της ισχύουσας πραγματικότητας, αλλά και των επιπτώσεων των προτεινόμενων αλλαγών. Δε συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη ή από οποιαδήποτε σχετική ειδική και επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση. Δεν επιλύει, αλλά αντίθετα δημιουργεί προβλήματα.
Ειδικότερα, το δικηγορικό σώμα οδηγείται κυριολεκτικά σε επαγγελματική και οικονομική εξόντωση. Η προτεινόμενη υπέρμετρη αύξηση των εισφορών σε ποσοστό 38,45% στο φορολογητέο εισόδημα, σε συνδυασμό με τις λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις του δικηγόρου, συνιστά εν τοις πράγμασι, δήμευση του εισοδήματος του».
Επίσης, τόνισε ότι η ψήφισή του θα επιφέρει τις ακόλουθες συνέπειες:
-Έξοδο από το επάγγελμα εκείνων που συμπληρώνουν τα συντάξιμα χρόνια, με συνέπεια τη μείωση των εισροών στο σύστημα και την αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης
-Αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για την πλειονότητα των δικηγόρων
-Τεράστιες επιβαρύνσεις για τους δικηγόρους, οι οποίες πλήττουν ειδικά τους κάτω τη πενταετίας δικηγόρους, αλλά και όλους εκείνους που έχουν μέσο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.
Της Βίκυς Βετουλάκη