Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνουν οι ιστορίες διαφθοράς από τη Μεσσηνία


 

ΣΤΟ BBC ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ «ΦΑΚΕΛΑΚΙ»

 

Η προσπάθεια της Χριστίνα Τρεμόντι, με ρίζες από την Καλαμάτα, παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις 

 

Τρεις μήνες περίπου μετά το δημοσίευμα του «Θ» για την προσπάθεια της Χριστίνας Τρεμόντι, μιας νεαρής κοπέλας με ρίζες από την Καλαμάτα, να ανοίξει πόλεμο στη διαφθορά και τη δωροδοκία δημοσίων λειτουργών που μαστίζουν τη χώρα μας, μέσω της ιστοσελίδας που δημιούργησε (http://www.edosafakelaki.org/), ανάλογο ρεπορτάζ είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες από το τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
Υπενθυμίζουμε ότι, όπως μας είχε αναφέρει η μητέρα της Ρόζι (το γένος Χατζηαγγελή), όλα ξεκίνησαν όταν ο παππούς της Χριστίνας  χρειάστη

 

κε επείγουσα θεραπεία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, σε τελευταίο στάδιο: «Ένα βράδυ είχε αδιάκοπη αιμορραγία και έπρεπε να βιαστούμε να τον πάμε στο νοσοκομείο και εκεί βρεθήκαμε αντιμέτωποι με απόλυτη αμέλεια. Κανείς δε μας έδινε σημασία. Ήταν πολύ ασεβείς και ουσιαστικά αγνοούσαν τον παππού μου. Κάποια στιγμή πήραμε γραμμή ότι περίμεναν ένα δωράκι και έτσι, μέχρι να ανοίξει η μητέρα μου την τσάντα της και να τους δώσει ένα ποσό γύρω στα 300 ευρώ, ο παππούς υποβλήθηκε σε χειρουργείο εντός μιας ώρας».

 

Η εμπειρία αυτή την τραυμάτισε σε τέτοιο βαθμό, ώστε ήταν αποφασισμένη να ανακαλύψει πόσο διαδεδομένη ήταν αυτή η πρακτική στην Ελλάδα. Η ιστοσελίδα αναρτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου εμπνευσμένη από παρόμοιες ιστοσελίδες στην Ινδία και την Κένυα, η οποία και επιτρέπει στους ανθρώπους να αναφέρουν ανώνυμα περιπτώσεις δωροδοκίας ή ακόμη και περιπτώσεις που δωροδοκίες απορρίφθηκαν.

 

«Οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι, είναι θυμωμένοι, αισθάνονται εξαπατημένοι, αισθάνονται κακοποιημένοι. Αισθάνονται ότι έχουν απειληθεί από ένα σύστημα που τους έχει καταστήσει ανίσχυρους μπροστά του», τονίζει.

 

Να σημειώσουμε ότι στους μήνες που λειτουργεί η ιστοσελίδα έχουν γίνει εννέα (9) καταγγελίες για δωροδοκία δημόσιων λειτουργών στη Μεσσηνία, το συνολικό ποσό που έχει δοθεί είναι 23.609 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο δίνονται 3.373 ευρώ.

 

Φυσικά, το παραπάνω νούμερο είναι ενδεικτικό. Τουλάχιστον οι περιπτώσεις που έχουμε υπόψη μας είναι δεκαπλάσιες…