Για την κατάσταση στην Υγεία διαμαρτυρήθηκαν χθες εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας


«Υπάρχουν μέτρα που θα εφαρμοστούν από την αρχή του χρόνου, οπότε κάθε ασθενής θα καλείται να πληρώσει ένα 25ευρω με το που θα έρχεται στο νοσοκομείο. Θα πληρώνει όλες τις ακτινογραφίες, όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις. Δηλαδή όποιος έχει, θα μπορεί να λάβει υπηρεσίες υγείας, όποιος δεν έχει, θα πηγαίνει στα αζήτητα. Είναι προβλήματα σοβαρά αυτά, γι’ αυτό καλούμε όλο το λαό της πόλης να προασπίσει το δικαίωμά του για δημόσια – δωρεάν υγεία για όλους».
Τα παραπάνω ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, Λευτέρης Πουρνάρας, κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν άνθρωποι από το προσωπικό του ιδρύματος στην είσοδο των Επειγόντων, στο πλαίσιο της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας στο χώρο της Υγείας.
«Ειδικά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας η εικόνα λίγο – πολύ είναι γνωστή, η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη προσωπικού, οι συνταξιοδοτήσεις προσωπικού, οι οποίες δεν αναπληρώνονται, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που έχει φτάσει στο απροχώρητο, με ελλείψεις σε μια σειρά από τμήματα, όπως είναι το τμήμα των Επειγόντων, μπροστά από το οποίο κάνουμε την κινητοποίηση, οι Παθολογικές Κλινικές, οι Μονάδες, αλλά και όλο γενικότερα το νοσοκομείο» πρόσθεσε ο κ. Πουρνάρας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έλλειψη φαρμακοποιού.
 
Χωρίς φαρμακοποιό το νοσοκομείο
«Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, όπως, για παράδειγμα, του φαρμακοποιού, που δεν υπάρχει μέσα στο νοσοκομείο, έχει λήξει η σύμβασή του και δε λειτουργεί το φαρμακείο κανονικά, αλλά δύο φορές την εβδομάδα, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα και για τον κόσμο που έρχεται να πάρει τα φάρμακά του από εδώ, αλλά και για την ίδια τη λειτουργία του νοσοκομείου» παρατήρησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, ενώ συμπλήρωσε: «Λόγω έλλειψης του φαρμακοποιού δεν μπορούν να παραγγελθούν κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Ο φαρμακοποιός έρχεται εθελοντικά αυτή τη στιγμή και η διοίκηση δε δεσμεύεται για το τι θα κάνει από εδώ και μπρος».
Ο κ. Πουρνάρας έκανε, επίσης, λόγο για ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, όπως λευκοπλάστ, ταινίες σακχάρου, αλλά και φάρμακα.
Ο ειδικευόμενος γιατρός, Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων, σημείωσε: «Ο κρατικός προϋπολογισμός μειώνει τις παροχές στην υγεία, τα νοσοκομεία προσφέρουν λιγότερα στους ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα πρέπει συνέχεια όλο και περισσότερο οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν από την τσέπη τους».
Ενώ για το Νοσοκομείο Καλαμάτας: «Έχουμε κτηριακές υποδομές και μηχανήματα, αλλά δεν έχουμε εργαζόμενους να τα δουλέψουν και να προσφέρουν υπηρεσίες. Και αύριο νομίζω ότι θα είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση, γιατί αυτές οι υποδομές μπορεί να γίνουν ένα πολύ ωραίο εμπόρευμα και να πουληθούν στους επιχειρηματίες για ένα κομμάτι ψωμί». 
Η Κέλλυ Μπουκέα, επίσης μέλος της Διοίκησης του Σωματείου, συνέχισε: «Πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος υγειονομικός, είναι γενικά η υποβάθμιση του συστήματος υγείας. Η ανθρώπινη ζωή και η υγεία είναι ανεκτίμητα αγαθά και αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι αντιμετωπίζονται σαν να είναι απλά οικονομικά στοιχεία». Η κα Μπουκέα έκανε λόγο για υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε υπηρεσίες και αγαθά υγείας, σε μια κοινωνία που αναστενάζει οικονομικά.

Της Μαρίας Νίκα