Η Δημοτική Αστυνομία των 28 αρμοδιοτήτων, που δεν έκοβε μόνο κλήσεις

Η Δημοτική Αστυνομία των 28 αρμοδιοτήτων, που δεν έκοβε μόνο κλήσεις

«Η Δημοτική Αστυνομία δεν έκοβε μόνο κλήσεις» γράφαμε σε σχόλιο στο φύλλο της Τρίτης κι αυτό ήταν αρκετό για να βάλει φωτιά στο διαδίκτυο, όπου γράφτηκαν πολλά σχετικά, όπως «Δεν έκοβε μόνο κλήσεις, όχι, κυνηγούσε και φτωχούς μικροπωλητές. Μάλιστα, έναν τον δολοφόνησαν στο Θησείο. Κακό ψόφο» ή «Κοινωνικό έργο, όπως παρκάρισμα = μπαμπούλας για κλήσεις, άρα είναι το ίδιο πράγμα».
Γενικότερα, υπήρξε μια αμφισβήτηση για το τι, τελικά, προσέφερε η Δημοτική Αστυνομία και πώς βρέθηκαν οι εν λόγω υπάλληλοι εκεί.
Έτσι, λοιπόν, ρωτήσαμε έναν υπάλληλο της Δημοτικής Αστυνομίας και το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, για τα συγκεκριμένα θέματα.
 
Υπάλληλος Δημοτικής Αστυνομίας
«Σε λίγες μέρες θα φανεί πόσο απαραίτητη ήταν»
Σύμφωνα με το νόμο 3731 του 2008, που αφορά στην αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας, έχουμε 28 αρμοδιότητες, τις οποίες ασκούσαμε καθημερινά.
Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής: Η τήρηση των διατάξεων για τους κοινόχρηστους χώρους, την καθαριότητα, την υπαίθρια διαφήμιση, έλεγχος για την ελεγχόμενη και την παράνομη στάθμευση, παράνομη κυκλοφορία σε πεζόδρομους και πλατείες, συμμετοχή σε προγράμματα πολιτικής προστασίας, επιδόσεις των πάσης φύσεων εγγράφων του Δήμου, αλλά και όλων των εγγράφων που στέλνονταν στο Δήμο Καλαμάτας.
Επιπρόσθετα, κάναμε απογραφή όλων των συνταξιούχων, με κατ’ οίκον μετάβαση της υπηρεσίας, για βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής, σε ανήμπορους δημότες που δεν μπορούσαν να μεταβούν στην τράπεζα.
Πέρυσι μας πρόσθεσαν και την ευθύνη για τα δεσποζόμενα αλλά και τα αδέσποτα ζώα. Όταν γινόταν μια καταγγελία, εμείς πηγαίναμε.
Επίσης, υπήρχε αρωγή σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Για παράδειγμα, αν ήθελε ο ηλεκτρολόγος να πάει να αλλάξεις τις λάμπες στη Νέα Είσοδο, έπρεπε να πάμε κι εμείς με το περιπολικό και να βάλουμε τους φάρους για την προστασία του εργαζομένου. Το αντίστοιχο γινόταν και με τη ΔΕΥΑΚ.
Καθημερινά το τηλεφωνικό κέντρο κατακλυζόταν από τηλεφωνήματα για διαφόρων ειδών καταγγελίες.
Η υπηρεσία έτρεχε μέχρι και σε περιπτώσεις που χύνονταν λάδια στο δρόμο, αφού η Τροχαία καλούσε εμάς, καθώς αδυνατούσε με το προσωπικό που έχει να ρίξει πριονίδι σε περίπτωση τροχαίου.
Από εκεί και πέρα, η μετάβασή μας στην Αστυνομία αποτελεί ένα ερωτηματικό, αφού δεν μπορώ να πω από τώρα πώς θα γίνει και δεν ξέρω πόσοι, τελικά, θα πάνε.
Όσο για την πόλη, θα δουν και οι δημότες σε λίγες μέρες πόσο απαραίτητη ήταν η Δημοτική Αστυνομία.
Αναφορικά με το πώς μπήκαν τα άτομα αυτά στην υπηρεσία, εγώ θα μιλήσω για το Δήμο Καλαμάτας που γνωρίζω από πρώτο χέρι. Εγώ μπήκα με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά με προκήρυξη από την Περιφέρεια και ήταν με μόρια. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι το 2008 προκηρύχτηκαν στην Καλαμάτα 14 θέσεις και καλύφθηκαν οι 9, αφού υπήρξαν άτομα που κόπηκαν στα αγωνίσματα που ήταν μέρος της εξέτασης για τη Δημοτική Αστυνομία.
 
 
Παναγιώτης Νίκας
«Αν δεν υπάρξει ελεγχόμενη στάθμευση,δε θα μπορέσουμε να κυκλοφορήσουμε»
«Η Δημοτική Αστυνομία αποτελεί βασική δομή για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων, ενώ έχει 28 αρμοδιότητες και γίνεται προσπάθεια να τις ασκήσει. Είναι προφανές ότι δεν υπηρετεί το προσωπικό το οποίο απαιτείται. Για του λόγου το αληθές, αν επισκεφθείτε σήμερα (σ.σ. χθες) τη Λαϊκή Αγορά, θα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί, δηλαδή μικροπωλητές που έχουν καταλάβει χωρίς άδεια την αγορά, από την πάνω έως την κάτω γέφυρα. Η δε ελεγχόμενη στάθμευση δε λειτουργεί ουσιαστικά, με αποτέλεσμα όλα τα οχήματα να δημιουργούν αδιέξοδο και να έχει μπλοκαριστεί η κίνηση. Μέχρι τώρα με έχουν πάρει τουλάχιστον 15 τηλέφωνα από τη Διοίκηση της Αγοράς, αλλά και απλοί πολίτες, ζητώντας βοήθεια. Το μόνο που μπόρεσα να κάνω ήταν να επικοινωνήσω με τον αστυνομικό διευθυντή και να ζητήσω παρέμβαση.
Η σημερινή εικόνα της Αγοράς είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι κάνει η Δημοτική Αστυνομία με τις 28 αρμοδιότητες. Ελέγχει το παραεμπόριο, δεν είναι στην Καλαμάτα αυτό υπό έλεγχο; Θυμάστε τι γινόταν πριν από 3-4 χρόνια, που δεν υπήρχε και η ένταση της οικονομικής κρίσης;
Ελέγχει τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τους δημοτικούς χώρους τους οποίους νοικιάζει ο Δήμος, ώστε να μην ξεφεύγουν τα καταστήματα, την ελεγχόμενη στάθμευση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η ελεγχόμενη στάθμευση φέρνει στο Δήμο Καλαμάτας περί τις εφτακόσιες χιλιάδες ευρώ. Αν δεν υπάρξει ελεγχόμενη στάθμευση, δε θα μπορέσουμε να κυκλοφορήσουμε. Δε θα περνάμε ούτε από την οδό Αριστομένους.
Είναι προφανές ότι η ΕΛΑΣ έχει αδυναμία λόγω, κυρίως, της έλλειψης προσωπικού, και μην πιστέψει κάποιος ότι θα καλύψει η Δημοτική Αστυνομία αυτό το κενό, αφού οι δημοτικοί αστυνόμοι είναι υπάλληλοι του Δήμου που φορούν μια στολή. Δεν έχουν ούτε όπλο ούτε τίποτα. Επομένως, όσοι κατηγορούν, δεν ξέρουν πώς λειτουργεί ο Δήμος, ο οποίος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη Δημοτική Αστυνομία. Πέρα από την απώλεια ενός σημαντικού ποσού, αφού ο κάθε δημοτικός αστυνόμος βγάζει τα χρήματα που διαθέτουμε για τη μισθοδοσία του τουλάχιστον επί πέντε, υπάρχουν και ουσιαστικά πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν αλλιώς. Ο Δήμος δε θα μπορέσει να λειτουργήσει, και αυτά τα τόνισα και προς τον κύριο Μητσοτάκη και ιδιαιτέρα προς τον κύριο Μιχελάκη, στη σύσκεψη που είχαμε στην Αθήνα.
Κλείνοντας, οι δημοτικοί αστυνόμοι μπήκαν με διαδικασία ΑΣΕΠ, η οποία είχε τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, που ήταν με δικαιολογητικά και μοριοδότηση. Κι αυτά σας τα λέει ένας δήμαρχος ο οποίος δεν μπορεί να κατηγορηθεί από κανέναν για πρόσληψη υπαλλήλου, δεν έχω προσλάβει ούτε έναν. Αντίθετα, αγωνίζομαι να διασφαλίσω τις θέσεις και αυτών που προσλήφθηκαν στο παρελθόν, αλλά περισσότερο τη μισθοδοσία τους, γιατί όποιος και αν τον προσέλαβε, είναι μια θέση εργασίας που πρέπει να διατηρηθεί.
Συμπερασματικά, χωρίς Δημοτική Αστυνομία δε λειτουργεί ο Δήμος και οι δημοτικοί αστυνόμοι του Δήμου Καλαμάτας έχουν διοριστεί με ΑΣΕΠ. Η Δημοτική Αστυνομία ήταν ένα πάγιο αίτημα των Δήμων και λειτουργεί σε όλες τις χώρες και σε όλες τις πόλεις του κόσμου, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

 


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Η αναγκαιότητα των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων στην κοινωνία

Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, που αφορούν στο μέλλον των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και πανελλαδικά, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας, ενδεικτικά, για το τι πραγματικά προσφέρουν ως υπηρεσίες και το έργο που έχουν επιτελέσει στα χρόνια λειτουργίας τους, και να αναλογιστούν πόσο σοβαρές επιπτώσεις θα έχει στην καθημερινότητά τους η κατάργησή τους.
Δύο κατηγορίες εργαζομένων που, δυστυχώς, διώκονται – καταργούνται από την κυβέρνηση, άνευ λόγου και ουσίας, και έρχονται να προστεθούν στους 1.500.000 και παραπάνω ανέργους που έχουν παράγει οι τελευταίες κυβερνήσεις.
 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου είναι μόνο η βεβαίωση κλήσεων και τίποτα παραπάνω. Αποκρύπτεται σκοπίμως από τους αρμόδιους φορείς των υπουργείων και μερίδα των ΜΜΕ το πραγματικό έργο, κοινωνικό, που παράγει η Δημοτική Αστυνομία επί καθημερινής βάσης:
-Αρμόδιοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης κατέγραψαν και καταγράφουν κατ’ οίκον εκατοντάδες ηλικιωμένους συμπολίτες μας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν τη σύνταξή τους, και τους διευκολύνει με τη βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής, είτε για την είσπραξη της σύνταξής τους είτε για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικών υλικών που τους είναι απαραίτητα για την υγεία τους, όχι μόνο στην πόλη της Καλαμάτας, αλλά μεταβαίνοντας και σε όλα τα χωριά του Δήμου μας.
-Δίωξη παραεμπορίου. Έχει κατασχέσει και καταστρέψει όλα αυτά τα χρόνια μεγάλο αριθμό προϊόντων απομίμησης, εμποδίζοντας την παράνομη διάθεσή τους στην ελληνική αγορά, η οποία θα απέφερε ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία.
-Με τη συνεργασία των πολιτών, δημοτικών υπηρεσιών και της αστυνομικής αρχής, έχουν απομακρύνει από εγκαταλελειμμένες κατοικίες άτομα τα οποία διέμεναν παρανόμως, καθαρίζοντας και σφραγίζοντας ταυτόχρονα τους χώρους αυτούς, διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία. Επίσης, έχει προβεί σε δίωξη καταληψιών από υπαίθριους ιδιωτικούς και δημοτικούς χώρους.
-Παρεμβαίνει συχνά, προς διευκόλυνση των πολιτών και επισκεπτών του Δήμου μας, σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όποτε αυτό έχει κριθεί αναγκαίο, σε συνεργασία πάντοτε με συναρμόδιες υπηρεσίες.
-Επί καθημερινής βάσης διεκπεραιώνει δεκάδες καταγγελίες συμπολιτών μας που αφορούν, κυρίως, θέματα καθαριότητας και εστιών μόλυνσης.
-Κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου συμμετείχε στη διανομή δεκατιανού στους μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου.
-Σε συνεργασία με τους σχολικούς φύλακες, διενεργεί νυχτερινές περιπολίες στις σχολικές μονάδες του Δήμου, διασφαλίζοντας την προστασία τους.
-Πέραν του τυπικού ωραρίου της λειτουργίας της υπηρεσίας, εθελοντικά, υπάλληλοι εκτελούν νυχτερινές περιπολίες στις δημοτικές ενότητες που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας.
-Συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου, διασφαλίζοντας την ομαλή και ασφαλή τέλεσή τους.
Τα ανωτέρω αναφερόμενα είναι ένα δείγμα των αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί στη Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας, σύμφωνα με το Π.Δ. 23/2002, το νόμο 3731/2008 και ανέρχονται αριθμητικά στις είκοσι οκτώ (28), οι οποίες έχουν αυξηθεί με υπουργικές αποφάσεις (δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς κ.λπ.) νεώτερων ετών, του Ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης» και του Ο.Ε.Υ. του Δήμου Καλαμάτας.
Με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, η καθημερινότητα των πολιτών θα γίνει «ζούγκλα», αρκεί να αναφέρουμε πως εννέα στους δέκα πολίτες που καλούσαν διάφορες υπηρεσίες για πρόβλημα που αντιμετώπιζαν, λάμβαναν ως απάντηση «καλέστε στη Δημοτική Αστυνομία, είναι αρμοδιότητά της».
 
ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα καθήκοντά μας, τα οποία καθιστούν απαραίτητη και αναγκαία την ύπαρξή μας:
-Η φύλαξη, ο έλεγχος, η προστασία και η επιτήρηση της καλής κατάστασης των σχολικών κτηρίων και του εξοπλισμού τους σε τρεις βάρδιες.
-Ο σχολικός φύλακας μεριμνά για την αποφυγή φθορών, αποστροφή κλοπών, βανδαλισμών στο σχολικό κτήριο και τους κοινόχρηστους χώρους, με στόχο τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για την ομαλή λειτουργία του σχολείου.
-Στα καθήκοντα περιλαμβάνονται ο έλεγχος των ατόμων που εισέρχονται στον αύλειο χώρο του σχολείου και η απομάκρυνση των ατόμων που δεν έχουν σχέση με αυτό (εξωσχολικά άτομα).
-Ο σχολικός φύλακας είναι υποχρεωμένος να φροντίζει την καλή λειτουργία φωτισμού, υδραυλικών και λοιπών εγκαταστάσεων του σχολείου. Μεριμνά, επίσης, για τη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών με τις υπηρεσίες του Δήμου.
-Στη λειτουργία του σχολείου φροντίζει για την προστασία των μαθητών, αποτρέποντας κάθε κίνδυνο (ναρκωτικά, προπηλακισμούς των μαθητών από εξωσχολικά άτομα, ενδοσχολική βία, σεξουαλική παρενόχληση) κ.ά. Στις περιπτώσεις καταλήψεων είχαμε εμφανή παρουσία, αποτρέποντας βανδαλισμούς όσο ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να παρέμβουμε.
-Η συμμετοχή μας για την ομαλή λειτουργία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, διάφορων εκδηλώσεων (περιβαλλοντικά, θεατρικά κ.ά.) και λοιπών διαγωνισμών.
-Η φύλαξη δημοτικών κτηρίων κατά τη διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.
Για όλες αυτές τις υπηρεσίες που προσφέρουμε βάσει των καθηκόντων μας αλλά και εθελοντικά, έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση της ΕΛΜΕ, της Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Καλαμάτας, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων, των 15μελών των μαθητών και όλης της Δημοτικής Αρχής.
Οι υπάλληλοι – συμπολίτες σας δεν είναι απλά αριθμοί, είναι άνθρωποι. Για τον καθέναν ξεχωριστά, με τις δικές του υποχρεώσεις, από τη στιγμή που τίθεται σε καθεστώς απόλυσης, κινδυνεύει τόσο η επιβίωσή του όσο και εκείνων που είναι εξαρτώμενοι από αυτόν. Ιστορικά όλοι γνωρίζουμε ποιοι στιγμάτιζαν τους ανθρώπους με αριθμούς.