Αλματώδης αύξηση εισαγωγής ασθενών στο νοσοκομείο (φωτογραφίες)


Με μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά δυστυχώς με μικρή συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας η ημερίδα με θέμα «Κρίση και υγεία στη Μεσσηνία», η οποία διοργανώθηκε από το σύνολο των φορέων του νομού.
Η ημερίδα κάλυψε εκτενώς τόσο ζητήματα υγείας στη Μεσσηνία και λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ όσο και τα προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και των γιατρών.
Από την πλευρά του, ο καρδιολόγος, πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευόμενων Γιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης, παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί τόσο οι εισαγωγές ασθενών όσο και τα κρούσματα εμφράγματος του μυοκαρδίου. Αντίθετα, ο αριθμός των γιατρών συνεχώς μειώνεται.
 
Αύξηση ασθενών
Κατά την εισήγησή του ο κ. Μάκαρης τόνισε ότι στη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης οι δομές του δημόσιου συστήματος υγείας δέχονται τους κλυδωνισμούς της αναγκαστικής υποχρηματοδότησης, ενώ οι δείκτες υγείας του πληθυσμού κατακρημνίζονται.
Παρουσιάζοντας στοιχεία από το Νοσοκομείο Καλαμάτας απέδειξε πόσο έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές. Έτσι, από 22.000 άτομα που νοσηλεύτηκαν το 2003, αυξήθηκαν σε 29.000 άτομα το 2012. Αντίστοιχα, στις παθολογικές κλινικές παρουσιάσθηκε αύξηση από 6.100 το 2003 σε 10.300 άτομα το 2012.
Αναλύοντας τους λόγους, ο κ. Μάκαρης επισήμανε ότι υπάρχει αύξηση νοσηρότητας πληθυσμού. Ενδεικτικά, ανέφερε σημαντική αύξηση των εμφραγμάτων την περίοδο της κρίσης, ενώ κι άλλα νοσήματα δείχνουν αυξητικές τάσεις την περίοδο της κρίσης.
«Από μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιπτώσεων αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου σε νέους ανθρώπους, σύμφωνα με τους συναδέλφους του Ακτινολογικού Τμήματος, όπως έχει παρατηρηθεί και αύξηση των περιστατικών που χρήζουν διασωλήνωσης και μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, σύμφωνα με τους συναδέλφους του Αναισθησιολογικού Τμήματος», τόνισε ο κ. Μάκαρης.
Άλλοι λόγοι, σύμφωνα με το γνωστό καρδιολόγο, είναι η αδυναμία έγκαιρης πρόσβασης στο γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η αδυναμία πρόσβασης στο φάρμακο.
 
Λιγότεροι γιατροί
Όπως υπογράμμισε ακόμη ο κ. Μάκαρης: «Κι ενώ οι ασθενείς αυξάνονται και το νοσοκομείο μας εξοπλίζεται με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, οι γιατροί μειώνονται. Το 2010 υπηρετούσαν 76 ειδικοί ιατροί, ενώ το 2013: 71. Αντίστοιχα, το 2010 υπηρετούσαν 47 ειδικευόμενοι, ενώ το 2013: 44. Οι συνολικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό ξεπερνούν το 35% των προβλεπόμενων από το οργανόγραμμα του νοσοκομείου θέσεων. Οι δε νοσοκομειακοί γιατροί, ιδιαίτερα των παθολογικών ειδικοτήτων, εργάζονται έως και 100 ώρες λόγω έλλειψης προσωπικού. Πρόσφατα η Ελλάδα παραπέμφθηκε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια λόγω της αναγκαστικής υπερεργασίας στην οποία υποβάλλει τους γιατρούς. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει ανώτερο εβδομαδιαίο όριο εργασίας τις 48 ώρες για τους ειδικούς και τις 58 ώρες για τους ειδικευόμενους».
 
Εμφράγματα
Ο κ. Μάκαρης έκλεισε την παρουσίασή του με τα στοιχεία της μελέτης που εκπονήθηκε, όπου αναλύθηκαν αναδρομικά τα ιατρικά δεδομένα και αρχεία όλων των ασθενών που εισήχθησαν στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας με τη διάγνωση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου τα τελευταία 10 χρόνια.
Ο κ. Μάκαρης είπε σχετικά: «Η περίοδος αυτή διαιρέθηκε σε δύο ίσα τμήματα: το πρώτο αναφέρεται ως η περίοδος πριν από την κρίση (από τον Ιανουάριο του 2003 έως και το Δεκέμβριο του 2007) και το δεύτερο ως η περίοδος της κρίσης (από τον Ιανουάριο του 2008 έως και το Δεκέμβριο του 2012). Οι δυο αυτές χρονικές περίοδοι ορίστηκαν ανάλογα με τη διαφοροποίηση του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, το 2008 ήταν η πρώτη χρονιά που παρατηρήθηκε αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης και παραμένει έκτοτε αρνητικός.
Συγκρίνοντας τη συχνότητα εμφάνισης οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου (ΟΕΜ) ανάμεσα στις δυο περιόδους, διαπιστώσαμε τα ακόλουθα:
1. Κατά τη διάρκεια της κρίσης η συχνότητα αυξήθηκε κατά 44,2%.
2. Κατά τη διάρκεια της κρίσης η συχνότητα αυξήθηκε κατά 57% στις γυναίκες, ενώ αυξήθηκε κατά 40% στους άνδρες. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας σε σχέση με τους άνδρες και έχουν μεγαλύτερες υποχρεώσεις σε σχέση με την ανατροφή των παιδιών.
3. Η αύξηση στην ηλικιακή ομάδα άνω των 45 ετών ήταν 41%, ενώ στην αντίστοιχη κάτω των 45 ετών ήταν 30%. Πιθανοί παράγοντες που εξηγούν αυτή τη διαφορά είναι ότι οι άνω των 45 έχουν μειωμένες πιθανότητες επανένταξης στην αγορά εργασίας, σε περίπτωση απόλυσης, και έχουν έτσι κι αλλιώς αυξημένο αθηρωματικό φορτίο λόγω ηλικίας σε σχέση με την ομάδα κάτω των 45 ετών.
4. Πιο ευπαθείς στα εμφράγματα ήταν όσοι ζουν στις αστικές περιοχές (45% αύξηση) από όσους κατοικούν στις αγροτικές περιοχές (27% αύξηση).
5. Οι ανασφάλιστοι ήταν πιο ευπαθείς (78% αύξηση) σε σχέση με τους ασφαλισμένους (42% αύξηση)».

Της Βίκυς Βετουλάκη