Το Εφετείο δέχτηκε αίτηση υπερχρεωμένου που είχε απορρίψει το Ειρηνοδικείο


Η πρώτη απόφαση που δικαιώνει υπερχρεωμένο νοικοκυριό εκδόθηκε χθες από το Μονομελές Πρωτοδικείο, ενώ το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας κατά την πρώτη συζήτηση είχε απορρίψει την αίτηση που είχε καταθέσει η νεαρή οφειλέτρια.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο αποφάσισε την εξαφάνιση της πρωτόδικης απόφασης και προχώρησε σε ρύθμιση των χρεών της γυναίκας.
 
Είχε απορριφθεί
Η συγκεκριμένη αίτηση είχε συζητηθεί πέρυσι στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας και αφορά μια 29χρονη άνεργη, παντρεμένη με ανήλικο παιδί, η οποία λαμβάνει επίδομα ανεργίας ύψους 507 ευρώ το μήνα. Χωρίς εργασία είναι και ο σύζυγός της.
Η οικογένεια φιλοξενείται στο σπίτι της μητέρας της αιτούσης και το ελάχιστο που χρειάζονται για διαβίωση είναι 400 ευρώ μηνιαίως, όπως είχε κρίνει το Ειρηνοδικείο.
Οι οφειλές της από τέσσερα καταναλωτικά δάνεια σε τράπεζες ανέρχονται σε 13.504,43 ευρώ.
Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας είχε απορρίψει την αίτηση, σημειώνοντας ότι η αιτούσα στερείται της πτωχευτικής ικανότητας, αφού δεν έχει εμπορική ιδιότητα. Επίσης, ότι είναι νεαρή και η ανεργία της είναι πρόσκαιρη λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Γι’ αυτό είχε αποφασίσει ότι δε συντρέχει στο πρόσωπό της το απαραίτητο στοιχείο της γενικότητας της παύσης των πληρωμών ούτε η μονιμότητα της αδυναμίας πληρωμής και, ως εκ τούτου, εξαιρείται από τον ευεργετικό νόμο.
 
Ρύθμισε τα δάνεια
Η 29χρονη κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης και το Μονομελές, μετά από νέα εξέταση της αίτησης, έκρινε ότι η απόφαση του Ειρηνοδικείου ήταν λανθασμένη.
Στην απόφαση του Μονομελούς επισημαίνεται ότι τα μηνιαία έξοδα διαβίωσης της οικογένειας είναι 450 ευρώ και όχι 400 που είχε κρίνει το Ειρηνοδικείο. Επίσης, επισημαίνεται πως δεν αποδείχθηκε πως, όταν έπαιρνε τα δάνεια, γνώριζε ότι δε θα μπορούσε να τα πληρώνει. Ούτε ότι προέβη σε παραπλάνηση των τραπεζών για τα οικονομικά της δεδομένα.
Το Μονομελές ρύθμισε τα χρέη της, ορίζοντας μηνιαίες δόσεις ύψους 57 ευρώ και για τα 4 δάνεια, ενώ αποφάσισε να γίνει νέα εξέταση της αίτησης στις 14 Μαΐου του 2014, για το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού των δόσεων.

Της Βίκυς Βετουλάκη