Ξενάγηση στη Γιάλοβα μέσα από το φακό του Κωνσταντίνου Φιλιππαίου


Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής επίσκεψης που πραγματοποίησε το 2ο Γυμνάσιο Αιγίου στη περιοχή της Καλαμάτας (9-11 Μαΐου 2014), επισκέφθηκε και τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Ο προστατευόμενος υγρότοπος (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000) φιλοξενεί περισσότερα από 270 είδη πουλιών (78 από αυτά έχουν αναγνωριστεί ως απειλούμενα), καθώς και έναν εντυπωσιακό αριθμό θηλαστικών, ερπετών, αμφίβιων και ψαριών.
Στόχος ήταν να αναδειχθεί η ιδιαίτερη περιβαλλοντική και οικολογική σημασία της περιοχής και συγχρόνως μέσα από τη βιωματική προσέγγιση να προβληματισθούν και να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τα προβλήματα που δημιουργεί η ανθρώπινη παρέμβαση σε αυτές τις περιοχές.
Η επαφή – γνωριμία με το πεδίο έγινε ιδιαίτερη, χάρις στον έμπειρο φακό του «ξεναγού», Κωνσταντίνου Φιλιππαίου. Με τη γνωστή αγάπη, θέληση, υπομονή, ανιδιοτέλεια και, προπάντων, οικολογική ευαισθησία που τον διακρίνει, κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές, να τους μεταδώσει την εμπειρία του και, κυριολεκτικά, να τους μαγέψει ο ίδιος και, κατά προέκταση, η φύση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι μαθητές, ακολουθώντας τις οδηγίες του, έτρεχαν πίσω του με τα κυάλια στα χέρια, για να παρατηρήσουν-αναγνωρίσουν ακόμα ένα πουλί του υγροβιότοπου.
Η ξενάγηση περιλάμβανε μικρή πεζοπορία γύρω από τη λίμνη, αλλά και στο περιβαλλοντικό μονοπάτι, καθώς και ενημέρωση για το παλιό αντλιοστάσιο. Εδώ, οι μαθητές εξέφρασαν την απορία τους για τη μη λειτουργία του και για το ρόλο της Πολιτείας.
Η δε διευθύντρια του σχολείου, Αγγελική Αλευρίτου, ως υπεύθυνη του περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο «Ελληνικοί Υδροβιότοποι Χλωρίδα και Πανίδα της Λίμνης Αλυκής», ολοκλήρωσε την ενημέρωση, ανακαλώντας στη μνήμη των παιδιών τα κοινά στοιχεία των υγροτόπων που μελέτησαν-ερεύνησαν τη φετινή χρονιά.
Με την ευκαιρία, η περιβαλλοντική ομάδα εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στον Κ. Φιλιππαίο για την πολύτιμη βοήθειά του και ελπίζει σε μελλοντικές συνεργασίες!
Ευχαριστούν θερμά, όμως, και τη διεύθυνση του Costa Navarino και συγκεκριμένα τον κ. Φώτη Σταυριανόπουλο, «για την ευγενική υποδοχή, αλλά και κατατοπιστική ενημέρωση που μας έγινε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα Natura hole. 
Ένα μεγάλο ακόμα ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και στον κ. Σπύρο Ψύχα, για τις κατατοπιστικές οδηγίες και το πολύτιμο υλικό που μας παραχώρησε, πράγμα που αποδεικνύει το πραγματικό ενδιαφέρον της για την περιοχή».