Προτάσεις Επιμελητηρίων πυρόπληκτων νομών για τα δάνεια

Προτάσεις Επιμελητηρίων πυρόπληκτων νομών για τα δάνεια

Τις προτάσεις τους, προς τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Νικ. Δένδια και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, απέστειλαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων Νομών Αρκαδίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, οι οποίοι σε άλλη επιστολή ζητούν από τον κ. Σταϊκούρα διευκρινίσεις για την αναστολή καταβολής δόσεων.
Όπως αναφέρουν, «τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών, λαμβάνοντας υπόψη τις ανεξέλεγκτες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να επιβιώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την εξαγγελία νέων δυσβάστακτων μέτρων, εκφράζουν την αγωνία τους και την απόγνωσή τους, γιατί τα νέα φορολογικά και άλλα εισπρακτικά μέτρα θα οδηγήσουν τους επιχειρηματίες, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία στην απόλυτη και τελειωτική εξόντωση.
Τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη σοβαρότητα της κατάστασης, εστιάζοντας την προσοχή τους στο σοβαρό ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων των πυρόπληκτων νομών. Για τα δάνεια των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών, που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και λόγω της οικονομικής κρίσης, της μεγάλης πτώσης του κύκλου εργασιών τους και παράλληλα λόγω της αύξησης της φορολογίας -φόρους στα ακίνητα, ασφαλιστικές εισφορές, κ.λπ.- καθιστούν αδύνατη την αποπληρωμή των τόκων των εν λόγω δανείων, πόσο μάλλον την αποπληρωμή μέρους του κεφαλαίου τους».

Προτάσεις
Κατόπιν αυτών προτείνουν τα εξής:
-Την εξαίρεση των πυρόπληκτων επιχειρήσεων από την κατάργηση των εγγυήσεων του Δημοσίου. Είναι ανάγκη να υπάρξει διάλογος με τη συμμετοχή Τραπεζών, Επιμελητηρίων και Δημοσίου για την εξεύρεση λύσεων, με στόχο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών.
-Περίοδο χάριτος και επιπλέον παράταση της περιόδου χάριτος για 2 έτη. Το παραπάνω μέτρο θα συμπεριλαμβάνει εγγυημένα και μη εγγυημένα δάνεια, καθώς και δάνεια τα οποία έχουν καταγγελθεί. Θα πρέπει να αποφασισθεί άμεσα, καθώς, σύμφωνα με τα ισχύοντα, προβλέπεται να γίνει καταγγελία των δανείων από τις τράπεζες, μετά την 30ή Ιουνίου 2014, που σημαίνει καταστροφή για τις επιχειρήσεις και μεγάλες απώλειες για το Δημόσιο.
-Μείωση επιτοκίου. Η υπ’ αριθμ. 36579/Β.1666/27-8-2007 υπουργική απόφαση καθόριζε ως επιτόκια το εκάστοτε επιτόκιο των ΕΓΕΔ, δωδεκάμηνης διάρκειας, της τελευταίας έκδοσης πριν από την έναρξη της περιόδου εκτοκισμού, προσαυξημένο κατά 70% πλέον εισφοράς του ν. 128/75 και ίσχυε η πιο κάτω εικόνα όσον αφορά στα επιτόκια: Το επιτόκιο ΕΓΕΔ ήταν 4,18%, ενώ το EURIBOR 12 μηνών ήταν 4,764%. Σήμερα το επιτόκιο ΕΓΕΔ είναι 4,85% και το EURIBOR 12 μηνών 0,33% Άρα θα πρέπει το επιτόκιο των ρυθμίσεων να αποδεσμευτεί από το ΕΓΕΔ και να προσαρμοστεί το EURIBOR, διαφορετικά επιβαρύνονται δυσανάλογα οι επιχειρήσεις και το ελληνικό Δημόσιο, όσον αφορά στη συμμετοχή του στην επιδότηση του επιτοκίου. Σαφώς, η ρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη ρήτρα πως το επιτόκιο θα έχει μεγίστη οροφή το 5%, για τη χρονική περίοδο μετά το 2017, όπως έγινε και με τη 10ετή ρύθμιση που έκανε η Eurobank.
-Επιμήκυνση των δανείων με συνολική περίοδο αποπληρωμής τα 25 χρόνια, διότι η πραγματική εικόνα της οικονομίας, όπως διαμορφώθηκε από την οικονομική κρίση, συνέβαλε στο κλείσιμο εκατοντάδων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων και στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας.
Για την επιμήκυνση των δανείων προτείνουν 2 κατηγορίες: στην πρώτη κατηγορία (δάνεια ρύθμισης οφειλών), που η διάρκεια αποπληρωμής τους είναι δέκα χρόνια (+2 χρόνια παράταση), να επεκταθεί στα 25 χρόνια με τοκοχρεωλυτική αποπληρωμή και στη δεύτερη κατηγορία (δάνεια χορήγησης νέων κεφαλαίων κίνησης), που η διάρκεια είναι πέντε χρόνια (+2 χρόνια παράταση), να επεκταθεί συνολικά στα 15 χρόνια με τοκοχρεωλυτική αποπληρωμή.
Καταλήγοντας, τονίζουν τα εξής: «Για να αποκτήσει η χώρα μας αναπτυξιακούς ρυθμούς, που σήμερα στερείται λόγω της μεγάλης ύφεσης, χρειάζεται λιγότερους φόρους, λιγότερη λιτότητα και χρηματοπιστωτική ανάσα στον επιχειρηματικό τομέα, διαφορετικά τα λουκέτα θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο».