Τριήμερο κινητοποιήσεων στην Καλαμάτα για τα χημικά της Συρίας (φωτογραφίες)


Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες τριήμερο κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων ενάντια στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, βορειοδυτικά της Κρήτης και ανοικτά της Ιταλίας. Το τριήμερο οργανώνει η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων Καλαμάτας και θα κορυφωθεί αύριο το βράδυ με μουσική διαμαρτυρία στο λιμάνι.
Χθες είχε προγραμματιστεί ποδηλατοδρομία και μοίρασμα ενημερωτικού υλικού έξω από το Μέγαρο Χορού πριν από την έναρξη της παράστασης. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία εν πλω, με τη συμμετοχή αλιέων και με ραντεβού στις 10.30 στο μόλο του Πανελληνίου. Αύριο, στις 8.30 το βράδυ, θα γίνει η μουσική διαμαρτυρία με τα Κατζηλιεράκια, τον Σωτήρη Πυθέα και τον Βασίλη Αθανασόπουλο.
Σε κείμενό της η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πολιτών και Φορέων Καλαμάτας κατά της «Εξουδετέρωσης» των Χημικών Όπλων της Συρίας στην Κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου, σημειώνει: «Συμπολίτες μας, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) αποφάσισε να ρίξει τα χημικά της Συρίας – όπλα με τα οποία ο στρατός του Άσαντ δολοφόνησε χιλιάδες Σύρους – στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοικτά των ακτών της νότιας Πελοποννήσου.
Ακούσατε, είδατε, διαβάσατε κάποια αντίδραση από την “υπεύθυνη” ελληνική κυβέρνηση; Ενημερωθήκατε από τα κρατικά ή τα ιδιωτικά μεγάλα κανάλια; Σιγή ιχθύος από αυτούς που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Η καταστροφή των χημικών γίνεται στο πλοίο Cape Ray με ευθύνη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και είναι χαρακτηρισμένη ως “απόρρητη”. Η μέθοδος της υδρόλυσης που ακολουθείται, εφαρμόζεται πειραματικά για πρώτη φορά εν πλω, και χωρίς διασφάλιση για τις θάλασσες, τις ακτές, το οικοσύστημα της Μεσογείου και τους κατοίκους της. Σε περίπτωση ατυχήματος τι γίνεται; Επισήμως δεν αποκλείουν την πιθανότητα ατυχήματος. Κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει για το οικοσύστημα και τους κατοίκους της Μεσογείου.
Αντιθέτως, έχει εγκατασταθεί πολυδάπανο σύστημα εκκένωσης που θα διασφαλίσει τουλάχιστον τη διαφυγή της επίλεκτης ομάδας των επιστημόνων του Αμπερντίν που βρίσκεται στο Cape Ray, αλλά και του πληρώματος. Οι Αμερικανοί έχουν τα νώτα τους καλυμμένα από τον κίνδυνο. Γιατί διάλεξαν την κλειστή θάλασσα της Μεσογείου; Μήπως το ότι είναι κλειστή τούς διασφαλίζει ότι, σε περίπτωση ατυχήματος, η εγκληματική καταστροφή δε θα διαρρεύσει και θα περιοριστεί στους λαούς της Μεσογείου; Μήπως εκτίμησαν ότι οι λαοί Ιταλίας και Ελλάδας δε θα είχαν αντιδράσεις, όντας κάτω από την τρομακτική πίεση της κρίσης;
Οι σκανδιναβικές χώρες και η γειτονική μας Αλβανία αρνήθηκαν κατηγορηματικά, όταν τους προτάθηκε η εξουδετέρωση των χημικών να γίνει στα εδάφη τους. Υπάρχει κίνδυνος να νομιμοποιήσουν την θάλασσα της Μεσογείου ως χώρο απόθεσης αποβλήτων για τα χημικά και άλλων χωρών».
Α.Π.