Φορολογούμενοι έχουν μένει με τις δηλώσεις στο… χέρι!


Με τις φορολογικές δηλώσεις στο χέρι έχουν μείνει αρκετοί φορολογούμενοι στη Μεσσηνία, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών έκλεισε στις 14 Ιουλίου 8 ώρες νωρίτερα από το προκαθορισμένο, με αποτέλεσμα οι λογιστές να μην προλάβουν να τις καταθέσουν έγκαιρα και τώρα οι πελάτες τους να απειλούνται με πρόστιμο.
Όπως σημείωσε μιλώντας στο «Θάρρος» ο φοροτεχνικός Παύλος Κρανιώτης, το σύνολο των λογιστών ζητά να δοθεί από το υπουργείο μια μικρή παράταση, καθώς κρίνουν πως είναι άδικο αυτό που συνέβη. Επίσης, σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να προχωρήσει σε γενναία ρύθμιση για την καταβολή των φόρων από τους επαγγελματίες, καθώς αυτοί πλέον είναι αβάσταχτοι.
 
Ξέμειναν… δηλώσεις
Σύμφωνα με τον κ. Κρανιώτη, στις 14 Ιουλίου έληξε η παράταση που είχε δοθεί για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων. Όμως, ενώ το σύστημα επρόκειτο να κλείσει στις 7.00 το πρωί, το υπουργείο Οικονομικών το έκλεισε στις 23.58 το προηγούμενο βράδυ.
«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πάρα πολλές δηλώσεις να μην κατατεθούν. Συν το γεγονός ότι το Παρασκευοσαββατοκύριακο που προηγήθηκε της Δευτέρας που έληγε η προθεσμία, το ηλεκτρονικό σύστημα “σερνόταν”. Έτσι, πολλοί συνάδελφοι λογιστές, αλλά και φορολογούμενοι, έμειναν εκτεθειμένοι, δεν έστειλαν τις δηλώσεις και κινδυνεύουν με πρόστιμα. Παρότι κάναμε παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομικών για μια μικρή παράταση και μας υποσχέθηκαν ότι θα γίνει τροποποίηση, ακόμα αυτό δεν έχει γίνει και είμαστε εκτεθειμένοι απέναντι στους πελάτες μας, γιατί κινδυνεύουν με μεγάλα πρόστιμα και αυτό δεν είναι ηθικό. Είμαστε στενοχωρημένοι με αυτό, γιατί οι λογιστές στηρίξαμε το σύστημα, δουλέψαμε ώρες ατελείωτες και το ίδιο το υπουργείο μάς προέτρεπε να δουλεύουμε νυχτερινές ώρες. Αναγκαζόμασταν να δουλεύουμε από το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα», τόνισε ο κ. Κρανιώτης.
Πρόσθεσε δε, ότι το ηλεκτρονικό σύστημα για την κατάθεση των δηλώσεων άνοιξε με καθυστέρηση 50 ημερών, δεν υπήρχε τίποτα έτοιμο και φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που έπρεπε όλοι οι φορείς να στείλουν ηλεκτρονικά τις αποδοχές των εργαζομένων. «Αυτό το στοίχημα το κέρδισε ο ιδιωτικός τομέας, καθώς το 95% των ιδιωτικών επιχειρήσεων ενημέρωσε άμεσα το σύστημα. Όμως, ο δημόσιος φορέας είχε μεγάλες καθυστερήσεις, όπως καθυστέρηση υπήρξε και από τις τράπεζες για την ενημέρωση των τόκων. Άλλη κωλυσιεργία ήταν στη διευκρίνιση ζητημάτων από το υπουργείο, όπως με τα τεκμήρια, που αυτό έγινε τέλος Μαΐου. Το θετικό, βέβαια, είναι ότι αποφύγαμε τις “ουρές” στην εφορία. Τo ότι το υπουργείο Οικονομικών μηχανογραφείται, είναι πολύ σημαντικό, όμως και το υπουργείο έπρεπε να δείξει μια ανοχή», παρατήρησε.
Όπως υπογράμμισε ακόμη, το σύνολο των δηλώσεων που δεν κατατέθηκαν έγκαιρα υπολογίζεται πανελλαδικά στις 150.000 και εκτίμησε ότι κάθε λογιστικό γραφείο έχει από 20-200 δηλώσεις που δεν πρόλαβε να καταθέσει.
 
Φόροι
Σε ό,τι αφορά τους φόρους, που είναι πλέον και το κομμάτι που «πονάει» περισσότερο όλους, ο κ. Κρανιώτης σημείωσε ότι για τους μισθωτούς, όπου είχε γίνει σωστά η παρακράτηση, δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα και δεν υπήρξε κάποια διαφορά να πληρώσουν.
Τεράστιο πρόβλημα υπήρξε με τους επαγγελματίες, αφού από μηδενική βάση και μέχρι 50.000 ευρώ έσοδα η φορολογία ήταν 26%. Οι επαγγελματίες δεν είχαν καθόλου αφορολόγητο, με αποτέλεσμα πολλοί να βρεθούν εκτεθειμένοι. Από τα 50.000 ευρώ και πάνω, ο φόρος ανέβαινε στα 33%: «Για έναν επαγγελματία που δήλωνε 10.000 ευρώ, ο φόρος ήταν με 26% στα 2.600 ευρώ, συν 55% προκαταβολή φόρου, δηλαδή 1.430 ευρώ, έφτανε στα 4.030 ευρώ φόρο. Συν 650 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος, πρέπει να πληρώσει στην εφορία 4.680 ευρώ. Ένας επαγγελματίας που δηλώνει εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πρέπει δηλαδή να πληρώσει τα μισά στην εφορία. Βέβαια, έχουν αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές εισφορές, αλλά αυτός ο επαγγελματίας θα πρέπει να ζήσει την οικογένειά του και να συντηρήσει την επιχείρησή του με τα υπόλοιπα 5.000 ευρώ. Αυτό, βέβαια, έγινε, διότι ήταν η πρώτη χρονιά που καταργήθηκε το αφορολόγητο και η προκαταβολή ήταν μεγάλη. Όμως, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εστιάσει στο πρόβλημα και να προχωρήσει σε μια γενναία ρύθμιση, για να μπορεί ο κόσμος να ανταποκριθεί. Ο συνεπής επαγγελματίας, αυτός που δε θέλει να χρωστά, είναι σε απόγνωση και έχει κυριευτεί από άγχος. Αυτή τη στιγμή μπορεί να κάνει ρύθμιση σε 12 δόσεις, αλλά αυτό είναι πολύ λίγο. Είναι πολλοί σε δεινή θέση, γιατί έχουν και άλλες οφειλές, όπως σε ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, Δήμο. Αυτή τη στιγμή στον ΟΑΕΕ οφείλει το 55% των επαγγελματιών. Χρειάζεται, λοιπόν, γενναία ρύθμιση για να λειτουργήσει η αγορά. Φοβάμαι ότι φέτος τα “λουκέτα” στη Μεσσηνία θα αυξηθούν από τον Οκτώβριο και μετά. Ο κόσμος, δυστυχώς, δεν έχει αντιληφθεί ακόμα τη σοβαρότητα, καθώς έχει συνηθίσει να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, όταν παίρνει το χαρτί της εφορίας στο χέρι. Η εφορία, όμως, πλέον παίρνει δραστικά μέτρα, με κατασχέσεις, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (όπως τα ενοίκια), ακόμα και σε κατασχέσεις τιμολογίων έχει προχωρήσει» κατέληξε ο κ. Κρανιώτης.

Της Βίκυς Βετουλάκη