20 χρόνια χορός στην Καλαμάτα!


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

Το μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ με την πραγματική διεθνή εμβέλεια, η επέτειός του και οι εφετινοί πρωταγωνιστές

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Από την ερχόμενη Πέμπτη και για μια εβδομάδα η Καλαμάτα μπαίνει στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη με τη διοργάνωση του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού. Ένας θεσμός που αντέχει στο χρόνο και κερδίζει συνέχεια καινούργιους φίλους, δεν ήταν δυνατό να περάσει απαρατήρητος από τα μεγάλα αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης. Ήδη ρεπορτάζ φιλοξενήθηκαν στο «Βήμα» και την «Καθημερινη», ενώ τις επόμενες ημέρες είναι σίγουρο ότι οι πρωταγωνιστές του θα βρίσκονται σε όλο και περισσότερες εφημερίδες.
Αναφερόμενο το «Βήμα» στο θεσμό προχθές έγραφε: «Επετειακή η εφετινή χρονιά για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, καθώς συμπληρώνει αισίως 20 χρόνια ζωής. Είναι άραγε το ορόσημο αυτό αφορμή για απολογισμό ή μια νέα αφετηρία; Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Αναντίρρητα, πάντως, η διοργάνωση που διευθύνει καλλιτεχνικά η Βίκυ Μαραγκοπούλου έχει κάθε λόγο να γιορτάζει, καθώς δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι έχει επιτύχει ένα μικρό θαύμα: να εγγράψει μια πόλη της ελληνικής περιφέρειας στο διεθνή χορευτικό χάρτη, αποκτώντας φανατικούς φίλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Αναζητώντας κανείς την ταυτότητα της εφετινής διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί μεταξύ 17 και 24 Ιουλίου, καταλήγει σε ορισμένες βασικές συνιστώσες: παρουσίαση διαφορετικών χορευτικών ιδιωμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στο απάνθισμα μιας πολυμορφίας αισθητικών προτάσεων και τάσεων, σύνδεση με τους σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς, άνοιγμα στο δημόσιο χώρο, εμπλουτισμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διεύρυνση της παρουσίας νέων καλλιτεχνών, αλλά και διαφοροποίηση του χαρακτήρα των παράλληλων εκδηλώσεων, οι οποίες εφέτος προέρχονται από την ίδια την πόλη της Καλαμάτας και ταυτόχρονα την αφορούν αναδεικνύοντας την ιστορία, την τοπιογραφία και τους θεσμούς της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Στο πλαίσιο αυτό το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϊμόνδου Ντάνκαν, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας. Παράλληλα, τα γνωστά πλέον σεμινάρια, εργαστήρια και δράσεις διευρύνονται σταθερά, έτσι ώστε να απευθύνονται, όχι μόνο σε όλο και περισσότερες διαφορετικές ομάδες δημιουργών και ερμηνευτών, αλλά και στην ίδια την τοπική κοινωνία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ενισχύοντας έτσι τη σχέση της με την ίδια τη διοργάνωση, αλλά και το σύγχρονο χορό γενικότερα.
Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το πρόγραμμα παραστάσεων που θα φιλοξενηθούν τόσο στο Μέγαρο Χορού όσο και στο ατμοσφαιρικό Αμφιθέατρο Κάστρου, με ενδιαφέρον αναμένονται τόσο οι διεθνείς όσο και οι ελληνικές συμμετοχές».

Οι ελληνικές συμμετοχές
Από τις πλέον ενδιαφέρουσες χορογράφους της γενιάς της, η Πατρίσια Απέργη με την ομάδα της Αερίτες δίνει για τρίτη φορά το «παρών» στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Εν προκειμένω παρουσιάζει τους «Πλάνητες» (22/7, Μέγαρο Χορού – Κεντρική Αίθουσα), ένα κοινωνικό σχόλιο επάνω στον «ξένο», τον Άλλον, εμβαθύνοντας στις έννοιες της περιπλάνησης, της αναζήτησης του καλύτερου αύριο, της πρόσμειξης, της ανταλλαγής, της ενσωμάτωσης, της ένταξης.
Τον επίλογο του Φεστιβάλ θα γράψει η «Πετρόσουπα». Ο κινεζικός λαϊκός μύθος «μεταλλάσσεται» σε μουσικό παραμύθι από μια παρέα παιδιών και μεγάλων: από τον Καλαματιανό συνθέτη Στάθη Γυφτάκη και τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας – τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Παιδική Χορωδία και το φωνητικό σύνολο «Μελίφωνο» -, τη Λίλλυ Τριαντάρη και τις λέξεις της, το χορογράφο Δημήτρη Σωτηρίου και τους Sinequanon, την εικαστικό Αιμιλία Μπαντούνα και τα παιδιά του εργαστηρίου της «Μπλε Τελείας». Λέξεις, μουσικές, κούκλες και ερμηνευτές – μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2014 – υπόσχονται μια άκρως ζωντανή βραδιά στο Αμφιθέατρο του Κάστρου (24/7).