Η ιστορία της οδού Φαρών στην Καλαμάτα μέσα από το φωτογραφικό φακό … (φωτογραφίες)

Η ιστορία της οδού Φαρών στην Καλαμάτα μέσα από το φωτογραφικό φακό … (φωτογραφίες)

Η παλιά Καλαμάτα μέσα από το φωτογραφικό φακό…
Συνεχίζοντας την ξενάγηση στην παλιά μας πόλη, ο φωτογραφικός φακός θα σταματήσει σήμερα σε παλιές και σπάνιες φωτογραφίες της διάνοιξης της οδού Φαρών.


Οι φωτογραφίες ξεκινούν πριν από εκατό χρόνια σχεδόν και έρχονται να θυμίσουν μια Καλαμάτα αλλιώτικη, που στο ανατολικό της μέρος υπήρχαν μόνο μπαξέδες και κτήματα, που κάποτε ανήκαν στον Τούρκο μεγαλοκτηματία «Μπαριάμ – αγά».


Η φωτογραφία του 1927 τραβήχτηκε, όταν επί δημαρχίας Βασίλη Κροντήρη άρχισε η διαμόρφωση του δρόμου. Ανοίχτηκε, ξεκινώντας από την πλατεία της «Φραγκόλιμνας» και τελείωνε στο λιμάνι της Καλαμάτας, στο ύψος του Πανελληνίου.


Ανοίχτηκε μέσα από πορτοκαλεώνες και μπαξέδες και τα χρόνια εκείνα υπήρξε ο ρομαντικός δρόμος, όπου οι Καλαματιανοί απολάμβαναν το άρωμα των γιασεμιών και των πορτοκαλανθέων. Εδώ οι κανταδόροι σκορπούσαν τα βράδια τα μελωδικά τραγούδια τους και δίκαια είχε ονομαστεί «ο δρόμος των ανθέων και των κανταδόρων».


Η Φαρών υπήρξε και παραμένει η μεγαλύτερη λεωφόρος της πόλης.
Κατοικήθηκε από εκλεκτές οικογένειες και χτίστηκαν ωραία σπίτια και βίλες, που και σήμερα εντυπωσιάζουν με τη μεγαλοπρέπειά τους.


Η οδός Φαρών, στο πέρασμα των εννέα δεκαετιών της, διέγραψε μια μεγάλη ιστορία, φιλοξενώντας ένα πλήθος από οικογένειες της καλαματιανής μας κοινωνίας.


Εκεί ο Γιάννης Καλούλης, βιομήχανος ζαχαρωδών, ο καπνέμπορος Τσιλιβής, τα συμβολαιογραφεία Καλαμάτας, η οικογένεια Δικαιάκου, η οικογένεια Βενετσάνου Κετσέα, στρατιωτικού, η φάμπρικα μετάξης των Στασινοπουλαίων, η οικογένεια του γιατρού Τσερπέ, του Γεωργίου Παγκάρα, του γιατρού Μπόμπου, του χημικού Μπουφέα, το εργοστάσιο μετάξης των Αφών Γκόνου, η οικογένεια Λυμπεροπούλου με την ωραιότατη γωνιακή βίλα, η οικογένεια του Παν. Κοκκινογούλη, του Κουτσομητόπουλου, του αργυραμοιβού Παν. Δαμιανέα, του Γιάννη Παπαχρήστου, του Βασίλη Κυβέλου, του Χρήστου Παπαδημητρίου, του Κώστα Κουτουμάνου (Κυρίτση), του Γ. Γεωργούλη, του Γιάννη Καρέλια, του Μιμίκου Κυβέλου ΩΡΙΛΑ, του Κοτταρόπουλου, του Μπενιάδη και άλλων εκλεκτών Καλαματιανών, των οποίων τα ονόματα δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν όλα σ’ αυτή τη μικρή ξενάγηση.


Η Φαρών φιλοξένησε ακόμη, μέχρι τον πόλεμο του 1940, και το γνωστό στους παλιούς Καλαματιανούς «τραμ», το οποίο κατέβαινε από την Αριστομένους και επέστρεφε στην πλατεία Φραγκόλιμνας, μέσω της Φαρών.


Το σπάνιο φωτογραφικό υλικό, από το αρχείο του γράφοντος, μετέφερε τους εκλεκτούς αναγνώστες ενενήντα χρόνια πίσω, για να μάθουν και οι νεώτεροι πώς διαμορφώθηκε η πόλη μας σιγά σιγά.

Για την ιστορία της πόλης:
Βασίλης Ι. Μανιάτης