Καμία σκέψη για αύξηση στα δημοτικά τέλη


…Υποστηρίζουν οι δήμαρχοι

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Οι δήμαρχοι τονίζουν ότι δε θα προχωρήσουν σε αύξηση των δημοτικών τελών, ανεξάρτητα από το πώς θα κλείσουν οι προϋπολογισμοί τους. Το θέμα ανέκυψε μετά την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, που καθορίζει ότι οι ΟΤΑ και οι Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, αλλιώς αυτοί θα απορρίπτονται.
Στην απόφαση επισημαίνεται ότι πρέπει να εξεταστεί το κόστος των ανταποδοτικών υπηρεσιών των Δήμων, όπως η συλλογή των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «οι εγγραφές στο σκέλος των δαπανών που αφορούν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες (όπως υπηρεσία ύδρευσης, υπηρεσία καθαριότητας και φωτισμού) θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα το κόστος παροχής της υπηρεσίας, σε συνδυασμό με το ύψος των εσόδων που αναμένεται να εισπραχθούν εντός του 2014».
Παρά το γεγονός ότι η αύξηση δημοτικών τελών μοιάζει μονόδρομος σε πολλούς Δήμους που βρίσκονται στο «κόκκινο», οι δήμαρχοι αντιδρούν. Μάλιστα, ορισμένοι νεοεκλεγέντες της Περιφέρειας εξηγούν ότι κληρονόμησαν χρέη για τα οποία δεν ευθύνονται. Δεν μπορούν, λοιπόν, άμα τη αναλήψει του δημαρχιακού θώκου να αυξήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις των πολιτών, οι οποίοι υποφέρουν από την οικονομική κρίση.
Όπως σημειώνουν πολλοί δήμαρχοι, η κεντρική διοίκηση επιβάλλει μια πολιτική πολύ αυστηρής λιτότητας και η νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ θα πρέπει να θέσει αυτό το ζήτημα στην κυβέρνηση. “Με τόσο υψηλή ανεργία”, προσθέτουν, “πρέπει να δούμε πώς θα ταΐσουμε τους ανθρώπους και όχι πώς θα τους επιβαρύνουμε οικονομικά. Ταυτόχρονα, έχουμε χάσει μεγάλο ποσοστό από τα δημοτικά τέλη. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε όμως αύξηση δημοτικών τελών».

Έκτακτη επιχορήγηση
Πάντως, αρκετοί Δήμοι, εξαιτίας των χρεών τους, έχουν φτάσει στο σημείο να αδυνατούν να καταβάλουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους. Το υπουργείο Εσωτερικών σε κάποιες περιπτώσεις κατέβαλε έκτακτη επιχορήγηση. Από την άλλη, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ορίζει ότι οι ΟΤΑ απαγορεύεται να συνάπτουν δάνεια για την εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών, αλλά μπορούν να προχωρούν σε δανεισμό μόνο εφόσον πρόκειται να κάνουν επενδύσεις.