Πήραν πίσω όλη την αναδιάρθρωση για την Αστυνομία


ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ
Άρον άρον παίρνει πίσω την περιβόητη αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με τροπολογία που κατατέθηκε προχθές το απόγευμα στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Η νέα πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης φαίνεται πως αναγνώρισε, έστω και τώρα, τα μεγάλα προβλήματα που είχε αρχίσει να δημιουργεί η αναδιάρθρωση και πριν προχωρήσει σε περαιτέρω εφαρμογή της, αποφάσισε την αλλαγή πλεύσης και την επιστροφή – με ελάχιστες διαφορές – στην προτέρα κατάσταση.
Ένα από τα πρώτα ζητήματα που διορθώνεται  είναι η επιστροφή των αρμοδιοτήτων στον αστυνομικό διευθυντή, τον οποίο η αναδιάρθρωση ήθελε απλώς να έχει τίτλο και σχεδόν καμία αρμοδιότητα. Ασφάλεια και Δίωξη Ναρκωτικών περνούν και πάλι στον έλεγχό του, ενώ ο περιφερειακός διευθυντής Ασφάλειας δεν πρόλαβε καλά καλά να διορισθεί και… καταργείται.
Σε δηλώσεις του στο «Θάρρος» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Γιάννης Αδαμόπουλος, τόνισε ότι η όλη εξέλιξη δεν τους χαροποιεί, αλλά τους δικαιώνει: «Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της εμμονής και της επιπολαιότητας χειρισμού του συγκεκριμένου ζητήματος. Η εφαρμογή στην πράξη θα οδηγούσε σε πλήρη αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ. Δε χαιρόμαστε ούτε πανηγυρίζουμε γι’ αυτή την εξέλιξη. Απλώς οι προβλέψεις μας, που ήταν ορατές και στον απλό αστυνομικό, αλλά όχι από την τότε ηγεσία, επαληθεύτηκαν. Είχα πει ότι με τη νέα φυσική και πολιτική ηγεσία δημιουργείται μια νέα ελπίδα. Ευελπιστούμε τα νέα δεδομένα να κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και να διορθωθούν τα αδιόρθωτα».
 
Αναγνωρίσθηκαν οι δυσχέρειες
Στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αμφισβητείται ευθέως το προηγούμενο εγχείρημα, καθώς σημειώνει ότι «με τις διατάξεις του ν. 4249/2014 επιχειρήθηκε η αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας».
Επίσης, σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της εξαιρετικά σοβαρής και κρίσιμης για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας μεταρρυθμιστικής διαδικασίας είναι, μεταξύ άλλων, η υπεύθυνη και συνεχής παρακολούθηση και αξιολόγηση της διαδικασίας υλοποίησής της, ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως τυχόν δυσλειτουργίες, προβλήματα ή άλλα δεκτικά βελτιωτικών παρεμβάσεων ζητήματα και να εκδηλώνονται άμεσα οι σχετικές για την αντιμετώπιση τους ενέργειες.
Στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, που υπογράφουν την τροπολογία, αναγνωρίζουν ότι κατά την πρώτη φάση υλοποίησης των διατάξεων του νόμου για την αναδιάρθρωση, διαπιστώθηκαν ουσιαστικές πρακτικές δυσχέρειες, που αφορούν, ιδίως, στο συντονισμό των υπηρεσιών σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Έτσι, κρίθηκε απολύτως αναγκαία η εκδήλωση σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, ώστε το ζήτημα να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά και να αποτραπούν οι αρνητικές επιπτώσεις τις οποίες τυχόν καθυστερημένη αντίδραση μοιραία θα επέφερε στη λειτουργία και τη δράση του Σώματος και, κατ’ επέκταση, στην ποιότητα του επιπέδου εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.
 
Επιστροφή στα παλιά
Αρχικά κρίθηκε ότι επιβάλλεται η «σύνδεση» των τριών Κλάδων που δημιουργήθηκαν (Τάξης, Ασφάλειας και Αλλοδαπών) σε κεντρικό επίπεδο με την υπαγωγή τους στη διαρθρωτική δομή του Επιτελείου, υπό την κοινή κατεύθυνση, εποπτεία, έλεγχο και συντονισμό του προϊσταμένου του Επιτελείου, σε περιφερειακό επίπεδο με τη συγκρότηση σε καθεμιά διοικητική περιφέρεια της χώρας Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης, με υπαγωγή σ’ αυτήν των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών υπό την κοινή εποπτεία, έλεγχο και συντονισμό του οικείου Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή. Σε τοπικό επίπεδο, με τη συγκρότηση Διευθύνσεων Αστυνομίας με υπαγωγή σ’ αυτές όλων των Υπηρεσιών (ανεξαρτήτως Κλάδου) που λειτουργούν στην περιοχή της εδαφικής τους δικαιοδοσίας, υπό την κοινή εποπτεία, έλεγχο και συντονισμό του οικείου διευθυντή Αστυνομίας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι επιστρέφουν στην αρμοδιότητα του αστυνομικού διευθυντή η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, ενώ καταργείται ο περιφερειακός διευθυντής Ασφάλειας.
Επίσης, η τροπολογία προβλέπει ότι ο συντονισμός και ο έλεγχος των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων και των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων θα γίνεται από τους γενικούς επιθεωρητές Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος και Νοτίου Ελλάδος. Οι γενικοί επιθεωρητές Αστυνομίας φέρουν το βαθμό του αντιστράτηγου Αστυνομίας, είναι άμεσοι βοηθοί του αρχηγού και του υπαρχηγού του Σώματος, ενώ έχουν ως βασική αποστολή τη συνεχή εποπτεία, κατεύθυνση, συντονισμό και έλεγχο των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στην εκπλήρωση της αποστολής τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη