Σκεπτικισμός στην Τριφυλία για τον Κυπαρισσιακό, αναστολή διαβούλευσης ζητά η Ζαχάρω


Έντονος σκεπτικισμός και προβληματισμός αναπτύσσεται στην Τριφυλία σχετικά με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τον Κυπαρισσιακό κόλπο και το χαρακτηρισμό χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών από το Κατάκολο έως την Κυπαρισσία ως «Περιφερειακό Πάρκο Λίμνης Καϊάφα, Θινών Κυπαρισσίας και Θαλάσσιας περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας από το Ακρωτήριο Κατάκολο έως την Κυπαρισσία».
Όλοι, βέβαια, συμφωνούν με τη θέσπιση κανόνων και μέτρων προστασίας της περιοχής, χωρίς όμως αποκλεισμούς και απαγορεύσεις που θα βάζουν φραγμούς και εμπόδια στην ήπια τουριστική ανάπτυξη. Ως προς αυτό πρέπει να αποσαφηνιστούν πλήρως τα μέτρα που προτείνονται και, κυρίως, να συγκεκριμενοποιηθούν στους χάρτες οι περιοχές και τα μέτρα για κάθε μία περιοχή και ζώνη.
Η ΕΜΠ και στο σχέδιο του Π.Δ. αναρτήθηκαν από την Παρασκευή στο δικτυακό τόπο του ΥΠΕΚΑ (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=232&language=el-GR) και τέθηκαν σε διαβούλευση μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου. Κάθε πολίτης, φορέας ή Αρχή μπορεί να αποστέλλει σχόλια και παρατηρήσεις στη διεύθυνση: kyparissia@prv.ypeka.gr.
Από την πλευρά της Ζαχάρως, πάντως, ύστερα από σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό το νεοεκλεγέντα δήμαρχο, Πανταζή Χρονόπουλο, ήδη ζητείται αναστολή της διαβούλευσης μέχρι να αναλάβει η νέα Δημοτική αρχή, προκειμένου να κατατεθούν οι προτάσεις του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.
 
Σημεία του Προεδρικού Διατάγματος
Σκοπός του Προεδρικού Διατάγματος είναι, όπως αναφέρεται στο σχέδιο αυτού, η αποτελεσματική προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού πόρου των χερσαίων, λιμναίων και θαλάσσιων τμημάτων των τόπων κοινοτικής σημασίας του παραρτήματος 1 της απόφασης 2006/613/ΕΚ της Ε. Επιτροπής (L 259), με κωδικούς GR2330005 «Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος», GR2550005 «Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι – Κυπαρισσία)» και GR2330008 «Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία», οι οποίες ως Ειδικές Ζώνες Διατήρησης διαμορφώνουν ένα ενιαίο σύνολο με κοινά οικολογικά (βιοτικά και αβιοτικά) στοιχεία, που καταλαμβάνει ολόκληρο το κοίλο του Κυπαρισσιακού Κόλπου και την περιβάλλουσα παράκτια ζώνη και διακρίνονται για τη σημαντική σε περιφερειακό επίπεδο βιολογική, οικολογική, φυτογεωγραφική, ζωολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική, πολιτιστική και εκπαιδευτική τους αξία, με το χαρακτηρισμό τους ως «Περιφερειακό Πάρκο».
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, επιδιώκεται: Η προστασία της ακεραιότητας της προστατευόμενης περιοχής ως προς τις οικολογικές της λειτουργίες και η διαχείριση των προστατευτέων αντικειμένων με γνώμονα την πολυδιάστατη σχέση μεταξύ ειδών − οικοτόπων − τοπίου και περιβάλλοντος (φυσικού και ανθρωπογενούς), με τρόπο ώστε η κατάσταση διατήρησης των ειδών και των τύπων οικοτόπων χαρακτηρισμού να μην υπολείπεται των στόχων διατήρησης, καθώς και η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Μελέτης και Περίθαλψης των προστατευομένων ειδών της πανίδας, σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις του Σχεδίου Διαχείρισης και του Σχεδίου Δράσης του Φορέα Διαχείρισης, ενώ υπάρχουν και επί μέρους και ειδικότεροι στόχοι διατήρησης των ειδών και οικοτόπων.
Χαρακτηρίζεται ως «Περιφερειακό Πάρκο», με την ονομασία «Περιφερειακό Πάρκο Λίμνης Καϊάφα, Θινών Κυπαρισσίας και Θαλάσσιας Περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας από το Ακρωτήριο Κατάκολο έως την Κυπαρισσία», η χερσαία και η υδάτινη περιοχή, που περιλαμβάνει τις, εντός των Δήμων Πύργου, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, καθώς και του Δήμου Τριφυλίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, χερσαίες και υδάτινες εκτάσεις που βρίσκονται εκτός των ορίων εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και εκτός ορίων οικισμών μέχρι 2000 κατοίκων, οριοθετούμενων σύμφωνα με το από 24.4.1985 Π.Δ. (ΦΕΚ 181 Δ΄), όπως ισχύει, και εκτός των ορίων οικισμών προϋφισταμένων του 1923, καθώς και την όμορη προς αυτές θαλάσσια έκταση του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Εντός των ορίων του «Περιφερειακού Πάρκου», ορίζονται τέσσερις (4) ζώνες προστασίας και συγκεκριμένα Ειδική Ζώνη Διατήρησης, Περιοχές Προστασίας της Φύσης, Προστατευόμενοι Φυσικοί Σχηματισμοί και Περιοχές Οικοανάπτυξης.
Ως Περιοχές Προστασίας της Φύσης (ΠΠΦ), ορίζονται οι ακόλουθες περιοχές: ΠΠΦ – 1: «ΑΜΜΟΘΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ ΑΛΦΕΙΟΥ – ΝΕΔΑΣ», ΠΠΦ – 2: «ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΘΙΝΕΣ ΜΕ ΔΑΣΙΚΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ», ΠΠΦ – 3: «ΑΜΜΟΘΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ ΝΕΔΑΣ – ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ», η οποία περιλαμβάνει τα εξής τμήματα: ΠΠΦ – 3α: «Παράκτιες αμμοθίνες από τις εκβολές της Νέδας έως το ρέμα Μπραζέρι», ΠΠΦ – 3β: «Παράκτιες αμμοθίνες, βραχώδεις ακτές και παραλίες από το ρέμα Μπραζέρι έως την Κυπαρισσία», ΠΠΦ – 4: «ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΘΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΔΑΣΙΚΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ», η οποία περιλαμβάνει τα εξής τμήματα: ΠΠΦ – 4α: «Σταθεροποιημένες θίνες με Juniperus sp. νότια της περιοχής Βουνάκι», ΠΠΦ – 4β: «Σταθεροποιημένες θίνες κουκουναριάς και χαλεπίου πεύκης στην περιοχή Βουνάκι», ΠΠΦ – 4γ: «Πευκοδάση κουκουναριάς και χαλεπίου πεύκης από Ελαία έως Αγιαννάκη», ΠΠΦ – 4δ: «Διαπλάσεις με Juniperus sp. στο λόφο Βουνάκι», ΠΠΦ – 4ε: «Θαμνώνες – Φρύγανα παράκτιων περιοχών».
Ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) ορίζεται η ακόλουθη περιοχή: ΕΖΔ – 1: «ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΟΛΠΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ»,
Ως Προστατευόμενοι Φυσικοί Σχηματισμοί (ΠΦΣ), μεταξύ άλλων, στα όρια του δήμου Τριφυλίας, ορίζονται οι ακόλουθες περιοχές: ΠΦΣ – 5: «ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΑ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΑ», η οποία περιλαμβάνει τα εξής τμήματα: ΠΦΣ – 5α: «Παραποτάμιο οικοσύστημα και εκβολές Ποταμού Νέδας», ΠΦΣ – 5β: «Παραποτάμιο οικοσύστημα και εκβολές Ποταμού Αρκαδικού»,
Ως Περιοχές Οικοανάπτυξης (ΠΟΙΚ), μεταξύ άλλων, ορίζονται οι ακόλουθες περιοχές: ΠΟΙΚ – 4: «ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ & ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΖΩΝΩΝ ΠΠΦ – 3 ΚΑΙ ΠΠΦ – 4», που περιλαμβάνει τα εξής τμήματα: ΠΟΙΚ – 4α: «Αγροτικές εκτάσεις & ιδιοκτησίες μεταξύ των ΠΠΦ από Νέδα έως Βουνάκι», ΠΟΙΚ – 4β: «Αγροτικές εκτάσεις & ιδιοκτησίες μεταξύ της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής και της ΠΠΦ – 3 από το Βουνάκι έως το ρέμα Μπραζέρι» και ΠΟΙΚ – 5: «ΛΟΙΠΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ & ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ».
Στο σχέδιο του Π.Δ. και συγκεκριμένα στο άρθρο 3 αναφέρονται οι χρήσεις, η άσκηση δραστηριοτήτων, τα μέτρα, οι όροι και οι περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης του «Περιφερειακού Πάρκου», όπου υπάρχουν γενικοί όροι και μέτρα ενιαίας εφαρμογής και για τις Περιοχές Προστασίας της Φύσης ΠΠΦ και επιπλέον αυστηροί ειδικοί όροι, περιορισμοί και μέτρα προστασίας και ειδικότερα για τις ΠΠΦ -1 και ΠΠΦ -3, πρόσθετα ειδικά μέτρα προστασίας και διατήρησης της θαλάσσιας χελώνας και για την ΠΠΦ -3 «Αμμοθίνες και παράκτια ζώνη Νέδας – Κυπαρισσίας» τα μέτρα είναι ακόμη αυστηρότερα και υπάρχουν μια σειρά από απαγορεύσεις.
Μέτρα προτείνονται και για την Ειδική Ζώνη Διατήρησης ΕΖΔ–1: «Θαλάσσια Ειδική Ζώνη Διατήρησης Κόλπου Κυπαρισσίας», για την προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Στις Ειδικές ρυθμίσεις για την Περιοχή Οικοανάπτυξης ΠΟΙΚ – 4α) «Αγροτικές εκτάσεις και ιδιοκτησίες μεταξύ των ΠΠΦ από Νέδα έως Βουνάκι» (σ.σ. το τμήμα εκείνο που προωθείται η κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών και ήταν η αιτία που ξεσηκώθηκε τσουνάμι αντιδράσεων), επιτρέπονται η παραθεριστική κατοικία, η κατοικία, τα αναψυκτήρια, χώροι υποδοχής επισκεπτών, χώροι υγιεινής κ.ά.
Για όλες τις χρήσεις, μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η υπέρβαση του ύψους πέραν των 4,50 μ. μετρούμενο σε κάθε σημείο του φυσικού εδάφους και σε περίπτωση προσθήκης στέγης προσαυξάνεται κατά 1,5 μ. Ισχύουν οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού 4067 (ΦΕΚ 9/Α/2012). Ορίζονται κατώτατο όριο κατάτμησης τα 10.000 m2 και όριο αρτιότητας τα 10.000 m2.
Μένει να διευκρινιστεί και αποσαφηνιστεί με τους χάρτες και τις ακριβείς συντεταγμένες των Παραρτημάτων της ΕΠΜ, εάν οι παραπάνω περιορισμοί ισχύουν μόνον για το συγκεκριμένο τμήμα ή και για όλο το τμήμα από τη Νέδα έως την Κυπαρισσία, δηλαδή και για τις δύο ΠΠΦ της περιοχής, ενώ ερωτηματικά προκαλούν κάποιες από τις Μεταβατικές Διατάξεις.

του Ηλία Γιαννόπουλου