Θα απομακρυνθούν τα αυθαίρετα βράχια από το «Αρτάκι» Κορώνης; (φωτογραφίες)


ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΟΥΣ

 Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 

Στη θέση τους, αν και «φαγωμένα» από τα καιρικά στοιχεία, παραμένουν τα αυθαίρετα κατασκευάσματα επί χώρου αιγιαλού στην παραλία «Αρτάκι» Κορώνης, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από την έκδοση του σχετικού πρωτοκόλλου κατεδάφισης, άρσης και απομάκρυνσης κτισμάτων, κατασκευών και έργων σε χώρους αιγιαλού, παραλίας και θάλασσας.
Ήταν 5 Απριλίου του 2012, όταν συντάχθηκε το σχετικό πρωτόκολλο από την Κτηματική Υπηρεσία. Σε αυτό αναφερόταν, μεταξύ άλλων, πως από τις 13 Ιανουαρίου 2012 είχε ζητηθεί από το Δήμο Πύλου – Νέστορος να εκθέσει τις απόψεις του και να αποσύρει τις κατασκευές, τις οποίες ο ίδιος φέρεται να κατασκεύασε, από την παραλία «Αρτάκι», χωρίς να τις έχει απομακρύνει.
 
Πρωτόκολλο κατεδάφισης
Με βάση το πρωτόκολλο, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος θα έπρεπε «να κατεδαφίσει, να άρει ή να απομακρύνει τα πάσης φύσης αυθαίρετα κατασκευάσματα επί χώρου αιγιαλού στην παραλία “Αρτάκι”, τα οποία συνίστανται σε διαμόρφωση χώρου αιγιαλού», σε διάστημα ενός μηνός από την κοινοποίησή του.
Επίσης, ότι αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, η κατεδάφιση, άρση, απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών από το συγκεκριμένο χώρο θα γίνει με ευθύνη του γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου (της σημερινής Αποκεντρωμένης Διοίκησης) και από συνεργείο της, και η σχετική δαπάνη κατεδάφισης θα καταλογιστεί σε βάρος του προαναφερόμενου (του Δήμου Πύλου- Νέστορος).
Σημειώνεται, τέλος, ότι «κατά του παρόντος δεν επιτρέπεται αίτηση προσωρινής ρύθμισης της διακατοχής ή αίτηση αναστολής εκτέλεσης της κατεδάφισης, ενώπιον οποιουδήποτε διοικητικού ή πολιτικού δικαστηρίου ή αρχής».  
Στην έκθεση αυτοψίας – τεχνική έκθεση που συνοδεύει το πρωτόκολλο, αναφέρεται πως η αυτοψία έγινε στις 14 Δεκεμβρίου 2011 μετά από σήμα της Λιμενικής Αρχής Κορώνης, που αναφερόταν «σε επεμβάσεις εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, συνιστάμενες σε απόθεση ογκολίθων προς αντιδιαβρωτική προστασία και απόθεση υλικών δημιουργίας βατότητας, στην παραλία “Αρτάκι” της Κορώνης».
Από την αυτοψία προέκυψε ότι «επί χώρου αμμώδους αιγιαλού έχει κατασκευαστεί δι’ αποθέσεως βωξιτικής υφής αμμοχώματος, οδική προσπέλαση επί συνολικού μήκους 83 μέτρων, πλάτους 3 έως 3,5 μέτρων […]». Επίσης, ότι «σε τμήμα μήκους 26 μέτρων της εν λόγω κατασκευής προς το μέρος της θάλασσας και σε επαφή με την έξω πλευρά του οδοστρώματος, έχουν αποτεθεί γραμμικώς ογκόλιθοι» και πως «σε τμήμα 46 μέτρων σε επαφή προς τους εξώστες τριών συνεχόμενων κατοικιών της περιοχής έχει τοποθετηθεί σειρά ογκολίθων, επί της στέψης των οποίων έχει αποτεθεί αμμόχωμα, με τρόπο ώστε να δημιουργείται αφενός φράγμα αντιδιαβρωτικής προστασίας των οικιών, αφετέρου δε οδική προσπέλαση πεζών προς τον επέκεινα αιγιαλό, μήκους 46 και πλάτους 1.50 μέτρων[…]».
Όπως επισημαίνει ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Γ. Βλάχος, «στην παραλιακή περιοχή Αρτάκι Κορώνης υφίστανται, κατά την κρίση μου, ζητήματα ασφαλούς προσπέλασης δια του αιγιαλού προς τις εκεί παραλιακές κατοικίες, στις περιπτώσεις έντονης θαλασσοταραχής, ως και ζητήματα κινδύνου διαβρώσεων. Εν τούτοις, τα ως άνω (κατασκευάσματα) έχουν κατασκευαστεί εκτός όρων και προϋποθέσεων και, ως εκ τούτου, τυγχάνουν κατεδαφιστέα».
 
Ο Ι. Ζουζούνης
Τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής μάς μετέφερε ο πρώην τοπικός σύμβουλος Κορώνης, Ι. Ζουζούνης. Όπως είπε, προ διετίας η Δημοτική Αρχή, μέσω του δημάρχου Δ. Καφαντάρη, καταφέρθηκε εναντίον Κορωναίων, πως δεν αφήνουν να προχωρήσει το έργο.
Πρόσθεσε πως ενώ επιχείρησε να μιλήσει τηλεφωνικά με το βουλευτή Θαν. Πετράκο, προκειμένου να συναντηθούν και να του εκθέσει την κατάσταση, θεωρώντας ότι τον ενδιαφέρει λόγω εντοπιότητας το θέμα, η συνάντηση δε στάθηκε δυνατό να πραγματοποιηθεί.
Κατά την άποψη του κ. Ζουζούνη, το θέμα έχει μία και μόνο λύση: την ολοκλήρωση της κατασκευής του λιμανιού της Κορώνης (β΄φάση), μιας και μόνο έτσι, με την επιμήκυνση του λιμενοβραχίονα, θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα, αφού θα προστατευθεί σε μεγάλο βαθμό η Κορώνη και, κατά συνέπεια, το «Αρτάκι». Επίσης, να διαπιστωθεί αν αρμόζει, από περιβαλλοντικής πλευράς, η κατασκευή ενός πεζοδρομίου, που θα καθιστά ευχερέστερη την πρόσβαση των κατοίκων στα σπίτια τους.
Σημείωσε, δε, ότι τα έργα που έχουν κατασκευαστεί εκεί, έχουν αλλοιώσει τη φυσική μορφή της παραλίας, που πλέον δε χρησιμοποιείται ούτε από τους λουόμενους ούτε και από τους επαγγελματίες, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να υφίστανται οικονομική ζημία.
«Θεωρώ», υπογράμμισε, «ότι η πλειοψηφία των πολιτών θέλει να διατηρηθεί η παραλία, όπως ήταν», ενώ ζήτησε να πληροφορηθεί ποιες μπορεί να είναι οι ενέργειες των συνδυασμών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κοινωνία σε Κίνηση», Ηλίας Κανάκης, ως παράδειγμα ότι ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά από τη Δημοτική Αρχή Πύλου – Νέστορος, αντιδιαστέλλοντάς το με το λιμενικό έργο στον «Άγιο Νικόλαο» Βασιλιτσίου.   
Κατά πληροφορίες μας, έχει κινηθεί και νομική διαδικασία από κάτοικο της περιοχής, προκειμένου να απομακρυνθεί ό,τι έχει τοποθετηθεί.