Oι χορωδίες στην παλιά Καλαμάτα που άφησαν εποχή … (φωτογραφίες)

Oι χορωδίες στην παλιά Καλαμάτα που άφησαν εποχή … (φωτογραφίες)

Ο φωτογραφικός φακός συνεχίζει την ξενάγηση στην παλιά μας Καλαμάτα, κυρίως με φωτογραφίες άγνωστες (ή και γνωστές), που ζωντανεύουν σημαντικές ιστορικές πτυχές του περασμένου αιώνα. Συνεπής στην υπόσχεση που έδωσε στους αγαπητούς αναγνώστες απ’ το προηγούμενο δημοσίευμα, συνεχίζει και σήμερα την ιστορία των χορωδιών και των μουσικών εκδηλώσεων, που άφησαν στην πόλη μας μια αξέχαστη νοσταλγική εποχή.


Το 1938 δημιουργήθηκε η πρώτη Φιλαρμονική στην πόλη μας, επί δημαρχίας Χρήστου Κουμάντου. Αποτελείτο από 23 εκτελεστές πνευστών μουσικών οργάνων και ήσαν όλοι νεαρά ταλέντα όπως δείχνει και η ένθετη φωτογραφία.


Μία άλλη αξιόλογη χορωδιακή παρουσία, σημείωσε και η περίφημη χορωδία του Αγίου Νικολάου με μαέστρο τον αξέχαστο Σπήλιο Γκόνο (Βιομήχανο μεταξωτών).

Υπήρξε κι αυτό ένα εκλεκτό επιτελείο καλήφωνων εκτελεστών, που για 26 χρόνια (1929-1955) πρόσφερε στο Καλαματιανό κοινό εκλεκτή εκκλησιαστική υμνωδία, αλλά και διάφορες συναυλίες που αφορούσαν τα πολιτιστικά μας δρώμενα.


Το 1946 εμφανίστηκε για πρώτη φορά με μικτή χορωδία στην περιφορά του επιταφίου, και άφησε εποχή η απόδοσή της.


Οι κοπέλες που πλαισίωναν την χορωδία, μόνο σε δημόσιες εμφανίσεις, ήταν: η Έφη Μπράχου, η Τζιτζίκα Γαρίδη, η Αύρα Καίσαρη, η Χαρίκλεια Πετροπούλου, η Πιπίτσα Κούση, η Μαρίκα Κρασακοπούλου, η Μαρία Παρασκευοπούλου, η Άννα Σπ. Παπαδοπούλου, η Κοραλία Αλεξίου, οι αδελφές Πόλα και Λιλή Ναθαναήλ, η Πόπη Σταθοπούλου, η Μαριάνα Σταθούλη, η Ελενίτσα Ζερβή, η Σόνια Οικονομοπούλου, η Ειρήνη Δρούγα και η Καίτη Μπράχου (βλέπε φωτό 1946).

Το 1951 στον κινηματογράφο «Έσπερο» έδωσε συναυλία στις εκδηλώσεις για τον Ρήγα Φεραίο, στις 23 Μαρτίου 1955, συναυλία υπαίθρια προς τιμήν των Βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης, το 1952 συναυλία – μνημόσυνο για το συμπατριώτη μας μουσικοσυνθέτη Γιάννη Ντάβο. Η χορωδία αυτή είχε και άλλες δραστηριότητες, όπως: επισκέψεις σε σανατόριο «Ο Προφήτης Ηλίας», Άσυλο Ανιάτων, Ορφανοτροφείο, «Αλεξανδράκειο» Γηροκομείο, κ.ά. χορωδιακές εμφανίσεις σε ναούς Σπάρτης, Τρίπολης, Ζακύνθου, Κέρκυρας, κ.ά.
Η χορωδιακή ιστορία του τόπου μας υπήρξε εξαιρετικά αξιόλογη γενικότερα.

Ο γράφων το παρόν θυμήθηκε να σφύζει η πόλη μας από χορωδιακά συγκροτήματα. Επί Μητροπολίτη Δασκαλάκη, το 1960, υπήρχαν επτά χορωδίες. Κάθε εκκλησία στο κέντρο της πόλης είχε και χορωδία.

Παράλληλα, δεν έλειπαν οι μουσικο – χορωδιακές εκδηλώσεις απ’ τα συγκροτήματα: Ορφέας – ΕΜΟΚ – Ακρίτας και Φίλους της Μουσικής, με κάποια εξαίρεση βέβαια στον «Ορφέα», ο οποίος έχει σημειώσει μέχρι σήμερα τις πιο πολλές συναυλίες, δίσκους μουσικής, εκδήλωση του μεγάλου Σαββάτου στο Ναό Ταξιαρχών, κ.ά.

Η ιστορία της χορωδιακής μουσικής της Καλαμάτας, ήταν και είναι, ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορικής μας πόλης, που θα χρειαζόταν ολόκληρο βιβλίο για να καλύψει όλες της τις λεπτομέρειες.

Για την ιστορία της πόλης
Βασίλης Ι. Μανιάτης