Να σταματήσουν «να λιώνουν τα νιάτα» στην άσφαλτο (φωτογραφίες)


Συνεχίζεται σήμερα το διήμερο για την οδική ασφάλεια στην Καλαμάτα
 
Εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» στην Καλαμάτα. H διοργάνωση ξεκίνησε χθες βράδυ και θα συνεχιστεί σήμερα στην κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, με τη συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας και την επιστημονική υποστήριξη του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Σκοπός των εκδηλώσεων, οι οποίες υλοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος AVENUE (Actions for Vulnerable, Elderly, Novice drivers and road Users in Europe) for Traffic Safety, είναι η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τη σημασία της οδικής ασφάλειας, δεδομένου πως οι αιτίες των οδικών ατυχημάτων είναι γνωστές και είναι δυνατόν να αποφευχθούν.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» θα επιδιώξει στην Καλαμάτα την επιμόρφωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της οδικής ασφάλειας με τη χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας (προσομοιωτή ανατροπής οχήματος, προσομοιωτή πρόσκρουσης, προσομοιωτή οδήγησης κ.λπ.), μοναδικού στην Ελλάδα, ο οποίος καθιστά την επιμόρφωση των πολιτών και την ευαισθητοποίηση άμεση και αποτελεσματική με βιωματικό τρόπο.
Πρόκειται για βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμους προσεγγίσεις που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο για το σκοπό αυτό και θα χρησιμοποιηθούν στην Καλαμάτα και σήμερα το πρωί. Η ενημέρωση του κοινού με βιωματικό τρόπο θα γίνει από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 μετά το μεσημέρι.
Επισημαίνεται πως στη διεξαγωγή των εκδηλώσεων θα μετάσχουν η Τροχαία, η Πυροσβεστική και πολλές εθελοντικές οργανώσεις, όπως η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Καλαμάτας, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών 4Χ4 Μεσσηνίας, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων – Περιφερειακή Εφορεία Μεσσηνίας & Λακωνίας και η Ομάδα Νέων «Η Δημιοβίτισσα».
Απώτερος στόχος είναι η βελτίωση στην εφαρμογή και η συμμόρφωση με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, ώστε να επιτευχθούν μείωση των θυμάτων οδικής κυκλοφορίας και αποφυγή απώλειας περισσότερων ανθρώπινων ζωών, καθώς στη χώρα μας τα τροχαία αποτελούν την 1η αιτία θανάτου για τους νέους 15-29 ετών και την 3η αιτία θανάτου για την παραγωγική ηλικία των 30-44 ετών.
Α.Π.