Ο… βασιλιάς του τραπεζιού γιορτάστηκε χθες στην Καλαμάτα


«Ο χορτάτος λέει ψωμί και ο νηστικός ψωμάκι»… μια από τις λαϊκές ρήσεις για το ψωμί που έχει μείνει μέχρι και σήμερα και δείχνει την αξία του.
Η δε θέση του ψωμιού σε όλες τις πτυχές της ζωής ενισχύεται και από τη θέση που έχει αυτό στη Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία (άρτοι, πρόσφορα και κόλλυβα).
[…] Ο Δημόκριτος πέθανε σε βαθιά γεράματα. Στα πρόθυρα του θανάτου κι ενώ δεν είχε ελπίδα να ζήσει ούτε μια μέρα ακόμη, η αδελφή του λυπόταν γιατί ο θάνατος του αδελφού της θα την εμπόδιζε να πάρει μέρος αμέσως στη γιορτή των Θεσμοφορίων, προς τιμήν της Δήμητρας.
Τότε ο Δημόκριτος ζήτησε να του φέρει ζεστά ψωμιά και τ’ ακούμπησε στα ρουθούνια του, για ν’ αναπνέει το ζεστό αέρα. Έτσι κρατήθηκε στη ζωή, μέχρι να τελειώσει το τριήμερο της γιορτής. Γι’ αυτό είπαν ότι ο σοφός Δημόκριτος φιλοξένησε το θάνατο στο σπίτι του τρεις μέρες και του πρόσφερε ζεστό ψωμί.
Αναρίθμητες είναι οι παραδόσεις, οι εικασίες αλλά και οι έρευνες για το ψωμί, κάτι το οποίο το εξυψώνει στη σύγχρονη ανθρώπινη διατροφή. Φυσικά και δεν είναι τυχαίο που βρίσκεται στη βάση της Μεσογειακής Πυραμίδας. Περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, συστατικά τα οποία μας δίνουν την απαιτούμενη ενέργεια για τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Η ιστορία του ψωμιού είναι τόσο μεγάλη όσο και η παρουσία σχεδόν του ανθρώπου πάνω στη γη.
Το ψωμί, λοιπόν, ο βασιλιάς του τραπεζιού, γιορτάστηκε χθες στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, σε εκδήλωση της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωμιού, ενώ διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Καλαμάτα.
Α.Π.