Καυστική δήλωση του Κ. Μαργέλη για τον Ιωάννη Χαμηλοθώρη : «Με το καλό και υπουργός Δικαιοσύνης»


Με το καλό να γίνει και… υπουργός Δικαιοσύνης εύχεται σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, στον επίτιμο Αρεοπαγίτη, Ιωάννη Χαμηλοθώρη, ο οποίος είναι πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέταξε το σχέδιο για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
 
Ανακοίνωση
Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαργέλης αναφέρει: «Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, καταδείχτηκε ότι το έργο της νομικής κοινότητας δεν έτυχε της επιβεβλημένης ακροάσεως. Ότι η εξαγγελθείσα διαβούλευση ήταν άκρως προσχηματική. Εκτός ελαχίστων, μεμονωμένων εξαιρέσεων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αγνόησε πλήρως τις εμπεριστατωμένες θέσεις όλων. Και διατήρησε τις προτεινόμενες μεταλλαγές της δομής και φιλοσοφίας δύο βασικών τομέων, δηλ. της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των πρωτοβαθμίων δικαστηρίων και της αναγκαστικής εκτέλεσης. Μεταλλαγές που, όπως και η ίδια η αιτιολογική έκθεση αξιολογεί, συνιστούν τους κύριους πυλώνες του νομοσχεδίου. Μεταλλαγές που αποσκοπούν – κατά τους συντάκτες του – στην “οικονομία της δίκης” ή άλλως στην “ταχύτερη απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης”.
 
Ευχές για υπουργοποίηση!
Έτσι, λοιπόν, παρατηρείται το φαινόμενο ότι ο πρόεδρος μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής μαζί με όλα τα μέλη της επιτροπής αυτής, που συνέταξε το σχέδιο του νέου Κ.Πολ.Δικ., να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις και τις απόψεις της νομικής κοινότητας στην Ελλάδα.
Και το περίεργο είναι ότι ο πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, παρά την ως άνω αντίθεση της νομικής κοινότητας στο έργο του, “επιβραβεύεται” και διορίζεται ως πρόεδρος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ), η οποία, εξ όσων γνωρίζω, υπάγεται κατευθείαν στον πρωθυπουργό και ελέγχει όλο το νομοθετικό έργο που παράγουν τα υπουργεία πριν καταλήξει στη Βουλή.
Κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης, τολμήστε. Μη συνδέσετε το όνομά σας με ένα τέτοιο άθλιο νομοθέτημα, προχωρήστε άμεσα σε αλλαγές στους δύο βασικούς τομείς αυτού, δηλαδή στην τακτική διαδικασία ενώπιον των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης.
Ένα είναι βέβαιο: ή ο πρόεδρος και τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής έχουν δίκιο ή η σύσσωμη νομική κοινότητα δεν ξέρει τι της γίνεται και υποστηρίζει παράλογα πράγματα.
Μετά τον πρόσφατο, βέβαια, διορισμό του κ. Ιωάννη Χαμηλοθώρη οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι απαισιόδοξος, στον δε κ. Ιωάννη Χαμηλοθώρη εύχομαι… με το καλό και υπουργός Δικαιοσύνης».