Τιμές του 2006 για το ελαιόλαδο!


Γ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ: «Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ»

Τιμές του 2006 για το ελαιόλαδο!

Τιμές επιπέδου 2006 «έπιασε» το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε δημοπρασία του Α.Σ. Αγ. ∆ημητρίου – Αγ. Νικολάου και Ταλάντων Μονεμβασίας Λακωνίας (μέλος της ΕΑΣ Λακωνίας).
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Νίκος Προκοβάκης, η τιμή αυτή αφορά την πώληση 60 τόνων. Επιπλέον, σε νέα δημοπρασία ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων έκλεισε συμβόλαιο 340 τόνων στα 3,76 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (προηγούμενη δημοπρασία στα 3,44 ευρώ/κιλό), ενώ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων ανακοίνωσε στις 12/11 ότι η τιμή αγοράς του έξτρα παρθένου είναι στα 3,20 ευρώ/κιλό και στα 3,61 ευρώ/κιλό με το ΦΠΑ για τους αγρότες που τηρούν βιβλία.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ, οι τιμές στην Κρήτη για τους 0,3 βαθμούς έφτασαν σε μερικές επιχειρήσεις στα 3 ευρώ.

Στοιχεία του ΥπΑΑΤ
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αγρότυπου [το οποίο βασίζεται στις πρώτες εκτιμήσεις του ΥπΑΑΤ που απέστειλε στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (International Olive Council – IOC)], η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας αναμένεται στους 300.000 τόνους περίπου (πέρσι είχαμε παραγωγή 135.000 τόνους).
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Παραγωγής και Αξιοποίησης Προϊόντων Δενδροκηπευτικής του ΥπΑΑΤ, θα ακολουθήσει η δεύτερη εκτίμηση το Φεβρουάριο, ενώ στοιχεία για την οριστική παραγωγή θα έχουμε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Επίσης, από την πληροφόρηση που έχει το ΥπΑΑΤ από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου η παραγωγή της Ισπανίας αναμένεται να κυμανθεί στους 784.000 τόνους (πέρσι ήταν περίπου στους 1.700.000 τόνους), ενώ μειωμένη αναμένεται και η παραγωγή της Ιταλίας (περίπου στους 350.000 τόνους).

Όλα εξαρτώνται από την
αντίδραση της αγοράς στις υψηλές τιμές
Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ο.Π. Νηλέας στη Δ. Μεσσηνία, τονίζει ότι όλα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που θα αντιδράσει η αγορά στις μέχρι σήμερα υψηλές τιμές: «Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε μια μικρή υποχώρηση – διόρθωση στα 3,20 (από 3,40), η οποία ήταν λογική και αναμενόμενη, αλλά σίγουρα δεν υπάρχουν σημάδια μείωσης των τιμών. Η φετινή χρονιά θα έχει σίγουρα καλές τιμές. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει, όταν το λάδι βγει στην κατανάλωση σε τόσο αυξημένες τιμές. Όλα εξαρτώνται, λοιπόν, από το πώς θα ανταποκριθεί η αγορά. Μην ξεχνάμε ότι το ελαιόλαδο καταναλώνεται στο μεσογειακό χώρο, ο οποίος πλήττεται από την οικονομική κρίση».
Όπως επισημαίνει, πάντως, πρόσφατη έρευνα της εφημερίδας la Repubblica, η παραγωγή στην Ιταλία έχει σημειώσει πτώση κατά 37% και σε ορισμένες περιοχές που θεωρούνται ότι διαθέτουν το καλύτερο ελαιόλαδο, όπως η Ούμπρια και η Τοσκάνα, η πτώση έχει φτάσει ακόμα και στο 45%. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί έχουν οδηγήσει στην αύξηση της τιμής, η οποία έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το περασμένο έτος. Όλα αυτά, ενώ η ομοσπονδία αγροτών Coldiretti κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την «εισβολή» ξένου ελαιόλαδου, όπως συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2014.
«Αν η τάση παραμείνει, η άφιξη ξένου ελαιολάδου θα φτάσει σε ιστορικά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους. Με άλλα λόγια, δύο μπουκάλια στα τρία που έχουν συσκευαστεί στην Ιταλία θα περιέχουν λάδι από άλλες χώρες. Συμβουλεύω τους καταναλωτές να ελέγχουν την ετικέτα, κυρίως τα μικρά γράμματα», επισημαίνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Ρομπέρτο Μονκάλβο.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr