Π. Στέφανος: «Είμαι ενεργός πολίτης, δε θα μείνω σπίτι μου»


Ο αντιπρόεδρος του ΙΝΕ ανακοινώνει το ενδιαφέρον του για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ  
Το ενδιαφέρον του για την κεντρική πολιτική σκηνή αποκαλύπτει εμμέσως πλην σαφώς σε συνέντευξή του στο «Θάρρος», μετά την ανάληψη της νέας του θέσης στο ΙΝΕ (Ινστιτούτο Εργασίας) της ΓΣΕΕ ως αντιπρόεδρος, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Παναγιώτης Στέφανος.
Ο κ. Στέφανος, αφού αναφέρει ότι παραιτείται πλέον από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, παρουσιάζει τους στόχους του για τη νέα του θέση, ενώ στην ερώτηση για το πολιτικό του μέλλον, απαντά ότι αυτό θα είναι μια συλλογική απόφαση.
Το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ ιδρύθηκε το 1990 και στα χρόνια λειτουργίας του επιδεικνύει πλούσιο έργο στους τομείς της επιστημονικής έρευνας, της κατάρτισης, της επιμόρφωσης, της δια βίου μάθησης και της τεκμηρίωσης των θέσεων και των διεκδικήσεων της ΓΣΕΕ και ευρύτερα του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτης Στέφανος είναι μέλος της Γραμματείας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία.
 
-Τι είναι το ΙΝΕ- ΓΣΕΕ και ποιος θα είναι ο νέος σας ρόλος εκεί;
Το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ είναι ένας φορέας που έχουν δημιουργήσει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Από αυτό το φορέα γίνονται ετησίως οι μελέτες για την ετήσια κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και παρουσιάζονται στη ΔΕΘ. Έχει, επίσης, παρατηρητήριο και εκπαίδευση. Έχω εκλεγεί ως εκπρόσωπος της παράταξης «ΜΕΤΑ» από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με ομόφωνη πρόταση.
Ο ρόλος μας είναι να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, να δώσουμε εργαλεία και στην κυβέρνηση και στα κόμματα και στην κοινωνία, ώστε να μπορούν να δουν πού πάει η κατάσταση. Έχουμε απόψεις για την ελληνική οικονομία και για την κατάσταση με την τρόικα. Δίνουμε συνεχή στοιχεία, τα οποία δεν έχουν αμφισβητηθεί ποτέ. Πιστεύω ότι σε αυτή τη διαδικασία μπορώ να προσφέρω και ουσιαστικά και λόγω επιστημονικών γνώσεων, καθώς έχω ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια. Φαίνεται ότι μετά τη συνταξιοδότηση του Ρομπόλη, που έχει κάνει παρουσιάσεις και στην Καλαμάτα, το ΙΝΕ παρουσιάζει έναν καινούργιο ρόλο και θα μπορέσει να προσφέρει και στην ελληνική οικονομία, είτε συνεχίζουμε με την τρόικα είτε όχι.
 
-Αυτό σημαίνει ότι πλέον κλείνει ένας μεγάλος κύκλος στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας;
Όπως έχω δηλώσει εδώ και πολύ καιρό, στο τέλος του χρόνου, είτε πήγαινα στο ΙΝΕ είτε όχι, θα έκλεινε ο κύκλος στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Θα έρθουν νεότερα στελέχη να προσφέρουν σε αυτή την προσπάθεια. Ίσως να έχω μείνει και περισσότερο απ’ όσο ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Πρέπει να ανανεώνονται τα στελέχη. Στο Εργατικό Κέντρο έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά και θεωρώ ότι θα συνεχισθεί. Στο επόμενο δίμηνο θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης μου και θα γίνει ένας απολογισμός.
 
-Το ΙΝΕ έχει άμεση επαφή με το μεγάλο ζήτημα που λέγεται ελληνική οικονομία. Πώς βλέπετε την όλη κατάσταση να διαμορφώνεται;
Έχουμε τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές ανοικτά στην κοινωνία, ότι η διαδικασία με την τρόικα και το μνημόνιο είναι αδιέξοδη. Υπάρχουν δυνατότητες με απαλλαγή, από διαγραφή του χρέους έως αλλαγή πολιτικής, ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν καινούργιες συνθήκες ανάπτυξης.
Εάν συνεχισθεί η ίδια πολιτική, θα φτάσουμε στο σημείο η Ελλάδα, πρώτον, να γίνει αποικία και, δεύτερον, μια πτωχευμένη χώρα. Αν ο κόσμος διαβάσει τις προτάσεις που έχει κάνει το ΙΝΕ, αλλά και τις πολιτικές προτάσεις, θα καταλάβει ότι αυτές είναι η μόνη διέξοδος για να αλλάξει η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
Εάν συνεχισθεί η περιοριστική πολιτική, θα έχουμε περισσότερα «κόκκινα» δάνεια, περισσότερους μειωμένους μισθούς και τεράστια προβλήματα με συντάξεις από το 2015 και μετά επικουρικά.
 
-Μετά τους συνδικαλιστικούς, ποιοι είναι οι πολιτικοί στόχοι του Παναγιώτη Στέφανου;
Επειδή, λοιπόν, γίνεται μεγάλη συζήτηση για το τι θα κάνει ο Παναγιώτης Στέφανος, να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα, επειδή δε θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Είμαι ενεργός πολίτης, δε θα μείνω στο σπίτι μου. Θεωρώ ότι έχω εμπειρίες και μπορώ να προσφέρω. Θα αποφασίσουμε συλλογικά και σε κομματικό επίπεδο. Εννοείται ότι, για να αποφασίσεις τι θα κάνεις στο μέλλον, θα πρέπει πρώτα να δεις τι δυνατότητες έχεις, τι προσωπικές επιλογές έχεις σε σχέση με τη δουλειά και την οικογένεια. Η όποια απόφαση, όμως, θα είναι συλλογική, και με το κόμμα που ανήκω αλλά και με τους ανθρώπους που με περιβάλλουν τόσα χρόνια με εμπιστοσύνη.
Εκείνο που έχω να πω, είναι πως ό,τι έχω, το λέω ευθαρσώς, δε μιλάνε τρίτοι για μένα, θα τοποθετηθώ με δημόσιο τρόπο για την οποιαδήποτε απόφαση.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είμαι ενεργός πολίτης και θα προσπαθήσω να προσφέρω το καλύτερο δυνατόν.
 
-Άρα, να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι το ενδιαφέρον του Π. Στέφανου είναι δεδηλωμένο, απομένει η συλλογική απόφαση;
Αυτή είναι μια πολύ συγκεκριμένη σκέψη. Για να ασχοληθείς με την πολιτική ή οτιδήποτε άλλο καινούργιο, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να δεις τις δυνατότητές σου και η όποια απόφαση να είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας. 

Της Βίκυς Βετουλάκη