Παναγιώτης Στέφανος: Υπάρχουν οι συνθήκες για μια προοδευτική διακυβέρνηση

Παναγιώτης Στέφανος: Υπάρχουν οι συνθήκες για μια προοδευτική διακυβέρνηση

Η επίσημη (πλέον) ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών βάζει τα κόμματα σε μια λογική έντασης των δραστηριοτήτων τους, προκειμένου να πείσουν τους πολίτες για τις προτάσεις τους.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτης Στέφανος, υποστηρίζει ότι «η χώρα έχει πια την ευκαιρία να βαδίσει σε μια πραγματικά νέα αρχή, να γυρίσει σελίδα, με την κοινωνία όχι απαθή αναγνώστη, αλλά συγγραφέα του μέλλοντός της.

Θα μπορούσε να το είχε κάνει νωρίτερα. Απαλλαγμένη από τα μνημόνια ήδη από τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα ήταν σε θέση να διαβεί το δρόμο της πραγματικής ανασυγκρότησης, να θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής τον άνθρωπο, να πλησιάσει το “ευρωπαϊκό κεκτημένο”, όχι μόνο με κούφια λόγια, αλλά με πράξεις και γενναίες αποφάσεις”.

Δυστυχώς, για τον ίδιο, τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης έβαλε όπισθεν ολοταχώς. Κρυμμένη πίσω από έναν ψευδεπίγραφο μοντερνισμό, η κλειστή κάστα των δήθεν αρίστων πρόταξε ό,τι πιο οπισθοδρομικό κυκλοφορεί αυτή την εποχή στην Ευρώπη, αναβίωσε τις χειρότερες παραδόσεις της οικογενειοκρατίας, αναζήτησε συμμαχίες στους πιο αντιδραστικούς κύκλους.

Μπολιασμένη με την αλαζονεία μιας ιδιοκτησιακής νοοτροπίας, ξεκίνησε από την πρώτη μέρα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, καταστρατήγησε κάθε έννοια Δικαίου και αξιοκρατίας, αγκαλιάστηκε με παλιά και νέα καρτέλ, καθαγίασε την «ανάπτυξη» των ολίγων.

Το πάρτι, όμως, όπως υποστηρίζει, τελειώνει.

-Γιατί είστε υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές;
Η υποψηφιότητά μου στις προσεχείς εκλογές είναι το αποτέλεσμα πολλών συζητήσεων που έγιναν κεντρικά στο κόμμα και με πάρα πολλούς ανθρώπους, φίλους, φίλες, εκπροσώπους φορέων και συλλογικοτήτων. Θεώρησα ότι δεν είχα δικαίωμα να είμαι απών σε αυτή την προσπάθεια. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για τη χώρα και με την παρότρυνση πως είναι αναγκαία η

εμπειρία και οι γνώσεις μου, θεώρησα ότι μπορούσα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε πολλούς τομείς.

Έχω εργαστεί σε πολλές υπηρεσίες στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία θα παραμείνω ως εργαζόμενος για λίγους μήνες ακόμα. Συμμετείχα πάρα πολλά χρόνια στα συνδικάτα ΣΥΕΤΕ, ΟΤΟΕ, ΓΣΣΕ, ενώ διετέλεσα αντιπρόεδρος ΙΝΕ ΓΣΕΕ και γενικός γραμματέας Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

Είμαι οικονομολόγος με δύο master, εκπαιδευτής ενηλίκων σε οικονομία, τραπεζικά, marketing-πωλήσεις, λογιστική, εργατικό δίκαιο κ.λπ. Ασχολούμαι με τη βιολογική γεωργία, καθώς και την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Συμμετείχα σε πολλά συνέδρια, μελέτες και επιτροπές διαβούλευσης. Ολοκλήρωσα το συνδικαλιστικό και εργασιακό κύκλο.

Το Μάιο του 2022 έγινα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, αλλά δεν προτίθεμαι να γίνω επαγγελματίας πολιτικός. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης ζητώ από τη μεσσηνιακή κοινωνία να κρίνει, μαζί με τις άλλες, εξίσου άξιες, υποψηφιότητες στο ψηφοδέλτιό μας για το νομό, και να αποφασίσει.

Όσον με αφορά, δηλώνω ότι ο σταυρός προτίμησης στο πρόσωπό μου δε θα τους διαψεύσει.

-Τι δε θα θέλατε να επαναληφθεί από την περίοδο διακυβέρνησης 2015-2019; Εντέλει, ήταν λάθος η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ;
Η περίοδος διακυβέρνησης έδειξε ότι η διαφορετική φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με αυτή της Νέας Δημοκρατίας, κράτησε την κοινωνία όρθια απέναντι στον απόλυτο όλεθρο των μνημονίων. Στην Υγεία, την Παιδεία, τους ανασφάλιστους, τις κοινωνικές δομές, καταγράφηκε μια διαφορετική φιλοσοφία. Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ ήταν η μόνη λύση προκειμένου να κρατηθεί όρθια η κοινωνία. Όταν προέκυψε το πρόβλημα του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», τότε τίμια κάθε κόμμα χάραξε τη δική του πορεία. Άρα, η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν μονόδρομος.

-Η υπόθεση των υποκλοπών εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα αντιπαράθεσης και ένα από τα πρώτα θέματα της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ. Τι δεν έχει απαντηθεί κατά την άποψή σας;
Είναι κομβικό ζήτημα δημοκρατίας και δείχνει την αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας και του Μητσοτάκη, ο οποίος προσπαθεί καθημερινά να υποτάξει τα πάντα στην καθεστωτική του αντίληψη. Αυτή η πολιτική έχει αντίκτυπο στην κοινωνία συνολικά. Πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί το ζήτημα, να αποδοθούν οι ευθύνες και να ληφθούν οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε τέτοιες πρακτικές να μην επαναληφθούν.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. βγαίνει έξω από κάδρο των ευθυνών στην πρόσφατη τραγωδία των Τεμπών;
Το τραγικό αυτό γεγονός δείχνει την απόλυτη παθογένεια και την ανεξέλεγκτη λογική των άκριτων ιδιωτικοποιήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θέλει να βγει από το κάδρο, αλλά να συμβάλει ουσιαστικά ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα. Στη βάση αυτή, προτείνει μέτρα βιώσιμης λειτουργίας των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

-Δεδομένων των δημοσκοπικών ευρημάτων ο στόχος για πρωτιά στις πρώτες εκλογές είναι εφικτός και ρεαλιστικός;
Είμαστε κατηγορηματικοί ότι θα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτη δύναμη. Το δείχνει η κοινωνία, οι συζητήσεις, η αντίσταση όλων των κοινωνικών ομάδων.

-Μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ δεν αποδέχεται το προσκλητήριο για τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο την επόμενη ημέρα, όπως την περιγράφει το κόμμα σας. Το τελευταίο, δε, διάστημα οι τόνοι Κουμουνδούρου – Χαριλάου Τρικούπη ανέβηκαν. Υπάρχει plan B;
Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Εκτιμούμε ότι έχουν δημιουργηθεί ήδη οι συνθήκες που θα συγκροτήσουν μια προοδευτική διακυβέρνηση.

-Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και βάσει του οποίου ζητά την ψήφο των πολιτών δεν είναι ρεαλιστικό. Τι απαντάτε και σε ποιους άξονες κινείται το πλαίσιό σας;
Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένο και απόλυτα ρεαλιστικό. Οι 6 άξονες, που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη από τον πρόεδρο Τσίπρα, δείχνουν τη βασική μας φιλοσοφία. Η περίοδος που διατρέχουμε είναι μια εντελώς διαφορετική περίοδος από το 2015 -2019, η οποία προσφέρει τις δυνατότητες να εφαρμοστεί άλλη πολιτική, χωρίς το ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονίων.

-Πανδημία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια. Φοβάστε νέα οικονομική κρίση;
Όσο περισσότερο παραμένει στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση, τόσο θα οξύνονται τα προβλήματα της ακρίβειας, της κοινωνικής κρίσης. Εν ολίγοις, η οικονομία συνεχώς θα πιέζεται.

-Τι σημαίνει στην πράξη το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού»;
Ό,τι ακριβώς περιλαμβάνουν οι όροι «δημοκρατία», «διαφάνεια», «αξιοκρατία», «κοινωνικό κράτος», «αλληλεγγύη», στην ουσία τους και όχι κούφια συνθήματα.

Α.Π.