Αρχοντικά σπίτια στην παλιά Καλαμάτα… (φωτογραφίες)

Αρχοντικά σπίτια στην παλιά Καλαμάτα… (φωτογραφίες)

Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης

Ο φωτογραφικός μας φακός συνεχίζει την ενημερωτική του ξενάγηση στους φίλους αναγνώστες και θιασώτες της παλιάς Καλαμάτας.
Σήμερα επέλεξε μια σειρά φωτογραφιών της παλιάς Καλαμάτας που δείχνουν σπίτια αρχοντικών οικογενειών του τόπου μας και που εκτοπίστηκαν ανεπιστρεπτί.


Η εξέλιξη και η ελπίδα μιας καλύτερης διαβίωσης παρέδωσαν όλα αυτά τα ωραία κτήρια στα σίδερα και τα τσιμέντα των σημερινών πολυκατοικιών.
Τα κτήρια που ζωντανεύει ο φωτογραφικός μας ξεναγός αποτελούν πλέον παρελθόν για την πόλη μας. Όμως, δεν παύουν να είναι μια ιστορική πληροφόρηση – κυρίως στους νεότερους – για την όψη της παλιάς μας Καλαμάτας.

Λεωφόρος σιδηροδρομικού σταθμού και Αντωνοπούλου γωνία. Αυτό ήταν ένα υπέροχο αρχοντικό που ανήκε στην οικογένεια Δουράκη. Κάτω ήταν το φωτογραφείο «Αγγελικού» και επάνω έμενε η οικογένεια Καψαλιάρη.
Σήμερα εκεί στεγάζονται: κάτω το φαρμακείο Παναγάκη, επάνω τα γραφεία του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου και άλλα πολλά γραφεία
(Αρχείο Β. Μανιάτη)

 

Αυτή η πλατεία, πριν από 70 χρόνια, ονομαζόταν πλατεία «Λαϊκής Βιβλιοθήκης». Παραπλεύρως εικονίζεται ο χειμερινός κινηματογράφος «Έσπερος» του Διον. Αγγελόπουλου. Πλάι, το πρακτορείο ταξιδίων Μασουρίδη. Μετά το σπίτι του στρατηγού Φραγγιά. Στη συνέχεια το κτήριο που στέγαζε: κάτω τα κρεβάτια Πολιτάκη και επάνω το ιατρείο του Φασσέα. Ακολουθεί η Τράπεζα Ελλάδος κ.ά.
(Αρχείο Β. Μανιάτη)

 

Οδός Σιδηροδρομικού Σταθμού.
Ξενοδοχείο Ύπνου «Η Μεγάλη Βρετανία» που κτίστηκε το 1926 από τον Ιωάννη Λίβα, προερχόμενο από την Αμερική. Το ξενοδοχείο γνώρισε μεγάλες δόξες, καθώς και η μπυραρία που είχε στο ισόγειο, με το όνομα «Του Τζίμη».
Ο μπάρμπα – Γιάννης Λίβας είχε πέντε παιδιά. Ερχόμενος στην Ελλάδα πάντρεψε τις δύο του κόρες. Την Ισμήνη με το γιατρό καρδιολόγο Κατσίβα και την Αθανασία με τον Θεόδωρο Μουτεβελή, γνωστό σ’ όλους τους Καλαματιανούς μαέστρο της Χορωδίας της Υπαπαντής.
Ο Μουτεβελής διατήρησε το ξενοδοχείο μέχρι το 1986, αλλά οι τότε καταστροφικοί σεισμοί προξένησαν μεγάλες ζημιές στο κτήριο. Απέκτησε και ένα γιο τον Ανδρέα.
Σήμερα το κτήριο έχει μεταμορφωθεί σε ένα μεγάλο συγκρότημα που αποτελείται από πολλά καταστήματα και ένα πλήθος ιατρείων.
Παραπλεύρως του ιστορικού αυτού ξενοδοχείου εικονίζεται κι άλλο μικρό ξενοδοχείο. Αυτό ήταν «Ο Λευκός Οίκος» του Ξανθάκη
(Αρχείο Β. Μανιάτη)

 

Ιστορική φωτογραφία της βορινής πλευράς της πλατείας «Τζαννή». Στη γωνία η πολυκατοικία «Γιατζόγλου» και δεξιότερα το βενζινάδικο του Κώστα Τσάκωνα, το κουρείο Κρανιδιώτη και στη γωνία τα παπούτσια «ΕΤΟΥΑΛ».
Σήμερα: τηλεφωνία WIND, διάφορα καταστήματα και στη γωνία το «Πι και Φι».
Επάνω από τα κτήρια εικονίζεται η διαφήμιση του Κώστα Παπαδημητρίου, για το κρασί “Messina”
(Αρχείο Β. Μανιάτη)

 

Μια ιστορική φωτογραφία του 1930. Καλαματιανή συγκέντρωση μπροστά απ’ το χειμερινό «Τριανόν». Προφανώς πρόκειται περί ομιλίας πολιτικού
(Αρχείο Β. Μανιάτη)