Το δεύτερο σπίτι στη Μεσσηνία ψάχνει η Αντιτρομοκρατική


Που χρησιμοποιούσαν ο πρώην Εκαμίτης και ο «Χάρης» μετά τη σύλληψη Χρ. Ξηρού 

Βίντεο καρέ καρέ η στιγμή της σύλληψης των δυο δραστών

Το χρονικό της σύλληψης και οι μαρτυρίες

 
Της Βίκυς Βετουλάκη 
 
Το δεύτερο σπίτι σε χωριό της Μεσσηνίας που χρησιμοποιούσαν περιστασιακά οι δύο φερόμενοι συνεργοί του Χριστόδουλου Ξηρού οι οποίοι συνελήφθησαν το απόγευμα της Τρίτης με «χολιγουντιανό» σκηνικό στα φανάρια των οδών Κρήτης και Φιλελλήνων, αναζητά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Από τα ξημερώματα χθες κλιμάκιό της έκανε «φύλλο και φτερό» το πατρικό σπίτι (φωτό) του 54χρονου πρώην ΕΚΑΜίτη στον οικισμό Χοτάσια της Λακωνικής Μάνης, που τον τελευταίο καιρό επισκεπτόταν συχνά, ενώ μαζί του είχε πάντα και το δεύτερο συλληφθέντα, τον 37χρονο Αλβανό «Χάρη».
Το ποινικό παρελθόν του 54χρονου πρώην αστυνομικού παρουσιάζεται πλούσιο, ενώ στις 27 Ιουνίου του 2014 καταδικάσθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας για απλή συνέργεια σε λαθρεμπορία τσιγάρων και συμμετοχή σε συμμορία, του επιβλήθηκε κάθειρξη 7 ετών και ορίσθηκε εγγύηση 5.000 ευρώ, περιοριστικοί όροι και αφέθηκε ελεύθερος. Είχε κατηγορηθεί μαζί με άλλα 30 άτομα για μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων στο Γύθειο, στην οποία ήταν κατηγορούμενοι και δύο υπαξιωματικοί του Λιμενικού, ο ένας μάλιστα υπεύθυνος Γραφείου Ασφαλείας, ένας ειδικός φρουρός, δύο πρώην αστυνομικοί και ένας συνταξιούχος αστυνομικός. Παλαιότερα έχει κατηγορηθεί για αρχαιοκαπηλία, αλλά και για όπλα.
Ιδιαίτερα οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής εξετάζουν την πληροφορία που τους έδωσαν κάτοικοι της περιοχής ότι το καλοκαίρι ο 54χρονος είχε φιλοξενήσει στη Χοτάσια μία γυναίκα.
 
Ήταν 4 στο αυτοκίνητο
Μέρες τώρα κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής είχε εντοπίσει και παρακολουθούσε τις κινήσεις του 54χρονου πρώην ΕΚΑΜιτη και του 37χρονου Αλβανού στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, οι οποίοι κυκλοφορούσαν πάντα μαζί και φρόντιζαν να μη μένουν σε ένα σημείο πάνω από δύο ημέρες. Ήξεραν ότι αμφότεροι είναι στενοί συνεργάτες του Χριστόδουλου Ξηρού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν εντοπισθεί ίχνη τους στη γιάφκα στην Ανάβυσσο.
Έχοντας μελετήσει όλες τους τις κινήσεις, οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής αποφάσισαν να επιχειρήσουν τη σύλληψή τους το απόγευμα της Τρίτης, την ώρα που θα βρίσκονταν στο αυτοκίνητο.
Το καρτέρι στήθηκε και η ευκαιρία δόθηκε λίγο μετά τις 4.00, όταν το μαύρο τζιπ στο οποίο επέβαιναν ο 54χρονος ως οδηγός, ο 37χρονος ως συνοδηγός και δύο άλλα άτομα, έφθασε στο φανάρι των οδών Φιλελλήνων και Κρήτης με κατεύθυνση προς το λιμάνι.
Πέντε αυτοκίνητα της Αντιτρομοκρατικής κύκλωσαν το ύποπτο όχημα και από την πίσω πλευρά, επί της οδού Φιλελλήνων, αλλά και από μπροστά, επί της Κρήτης, ώστε να μην μπορεί να διαφύγει.
Με γρήγορες κινήσεις κατέβασαν τον οδηγό και, αφού τον γονάτισαν, του φόρεσαν χειροπέδες. Την ίδια στιγμή συνέλαβαν και το συνοδηγό, ενώ έβγαλαν από το αυτοκίνητο και τα άλλα δύο άτομα, τα οποία όμως στη συνέχεια αποδείχτηκε πως  δεν είχαν σχέση και αφέθηκαν ελεύθερα. 
 
«Βάλτε μέσα τα κινητά» 
Γρήγορα έβαλαν τους δύο συλληφθέντες στα αυτοκίνητα, ενώ άντρας της Αντιτρομοκρατικής πήρε το αυτοκίνητο των δύο αντρών.
Ο κόσμος που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο σημείο έμεινε άφωνος, ενώ κάποιοι ακούγοντας τις φωνές βγήκαν στα μπαλκόνια. Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής φώναζαν σε όλους να μπουν στα σπίτια τους και να μη χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους, ενώ την ίδια στιγμή κατέβασαν στα πρόσωπά τους κουκούλες full face.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής και χθες το πρωί στον εισαγγελέα, από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στον ανακριτή την Παρασκευή.
Ο 54χρονος το 2002 αποτάχθηκε από τα ΕΚΑΜ, όταν ενεπλάκη σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Είχε συλληφθεί στις 28 Ιουνίου 2002, γιατί στο αυτοκίνητό του στη Γλυφάδα είχε εντοπισθεί μια μαρμάρινη αναθηματική πλάκα με παράσταση στην Θεά Αρτέμιδα που ανήκει στους ρωμαϊκούς χρόνους και ένα μαρμάρινο κεφάλι ανδρός.
Μετά την απεμπλοκή του με τη Δικαιοσύνη, επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του, στη Χοτάσια Λακωνικής Μάνης (το πρώτο χωριό μετά τη Μεσσηνιακή Μάνη), και, νοικιάζοντας τις αλυκές από την εκκλησία, ξεκίνησε το εμπόριο φυσικού αλατιού.
Το 2013, όμως, συλλαμβάνεται για μεγάλη υπόθεση λαθραίων τσιγάρων στο Γύθειο και δικάζεται στην Καλαμάτα τον Ιούνιο, ενώ του επιβάλλεται ποινή με περιοριστικούς όρους και αφέθηκε ελεύθερος. Παράλληλα, το όνομά του έχει ακουστεί ως φιλικά προσκείμενο σε ισχυρή ομάδα Λακώνων που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα.
 
Στη Χοτάσια
Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής ερεύνησε το σπίτι του στη Χοτάσια, ενώ η ηλικιωμένη μητέρα του δήλωσε πλήρη άγνοια για τη δράση του γιου της. 
Ο ρόλος του, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν η «μεταφορά και απόκρυψη οπλισμού και φυγάδευση προσώπων», και πως τέτοια ήταν η περίπτωση του Αλβανού. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν στο γεγονός ότι ο απότακτος αστυνομικός είχε επαφές με την Αλβανία και μπορούσε να έχει πρόσβαση σε προμήθεια οπλισμού, καθώς στα μέσα της 10ετίας του ’90 είχε υπηρετήσει στο ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο. Γι’ αυτό πιστεύεται πως είναι ο άνθρωπος που κανόνισε την εισαγωγή των όπλων που βρέθηκαν στη γιάφκα της Αναβύσσου.
Σε ό,τι αφορά τον Αλβανό, οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για το διαβόητο Χάρη, το συνεργό του Χριστόδουλου Ξηρού, που εμφανίστηκε με αυτό το όνομα και νοίκιασε τη γιάφκα της Αναβύσσου.
Στην Αντιτρομοκρατική ο Αλβανός αρνήθηκε τα πάντα, λέγοντας πως ο 54χρονος τον πλήρωνε για να προσέχει την ηλικιωμένη μητέρα του και να τον βοηθάει στις αλυκές.  
Πάντως, από την Αστυνομία αναζητείται και δεύτερο σπίτι, σε χωριό της Μεσσηνίας, το οποίο οι δύο άντρες χρησιμοποιούσαν περιστασιακά μετά τη σύλληψη του Χρ. Ξηρού, προκειμένου να μη μένουν πάνω από δύο ημέρες στο ίδιο σημείο και να μην μπορούν να εντοπισθούν εύκολα.
Η σύλληψη των δύο ανδρών επιβεβαιώνει, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, τις στενές σχέσεις των Πυρήνων με ποινικούς κρατούμενους.