Το κατηγορητήριο για τον Δ. Κουκούτση


Στις 1.109 σελίδες του αμετάκλητου παραπεμπτικού βουλεύματος για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και τα τάγματα εφόδου αποτυπώνεται όλη η φρίκη της εγκληματικής δράσης, με ονοματεπώνυμα, περιγραφές, συμμετοχές και τελικά βαριές κατηγορίες. Το Συμβούλιο Εφετών έκρινε και τώρα αναμένεται απλά ο τυπικός καθορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής της δίκης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Τα κατηγορούμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης θα δικαστούν σύμφωνα και με το άρθρο 187 (1 έως 4) του Π.Κ., όπως δικάζονται δηλαδή όλες οι εγκληματικές οργανώσεις και όπως καταδικάστηκαν και τα μέλη της οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά 69 άτομα, πλην του ανηλίκου, που θα δικαστεί από δικαστήριο ανηλίκων.
Ο αρχηγός, ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα όπως είχε συγκροτηθεί το 2012, τα υπόλοιπα στελέχη της ηγεσίας και τα μέλη που συμμετείχαν σε εγκληματικές ενέργειες θα τεθούν στην κρίση της Δικαιοσύνης.
Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών με την οποία παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με την κατηγορία της διεύθυνσης και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση το σύνολο της ηγεσίας και πολλά στελέχη της Χρυσής Αυγής εκδόθηκε με πλειοψηφία δύο έναντι ενός. Η πλειοψηφία του Συμβουλίου συγκροτήθηκε από την πρόεδρο εφετών Ισιδώρα Πόγκα και τον εφέτη Αλέξανδρο Σάββα. Ο εφέτης Νικόλαος Σαλάτας που μειοψήφησε δεν αμφισβήτησε κανένα από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ανάκριση.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο τέως βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουκούτσης κατηγορείται επειδή: «Με ομιλίες του σε διάφορες εκδηλώσεις της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ως βουλευτής Μεσσηνίας μετά τις εκλογές του 2012, έδινε εντολές ή ενέκρινε εγκληματικές δράσεις ή επιθέσεις, με τις οποίες η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή εμφανιζόταν στην εκλογική του περιφέρεια όσο και σε όλη την ελληνική επικράτεια, διαπράττοντας τα προαναφερόμενα εγκλήματα και προβαίνοντας και ο ίδιος μαζί με άλλους σε βίαιες και ρατσιστικού περιεχομένου επιθέσεις σε βάρος στοχοποιημένων ατόμων, Ελλήνων και ξένων, σε διάφορες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα σε αλλοδαπούς που εργάζονταν στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας».
Α.Π.