Άνοδος των τιμών ελαιόλαδου το επόμενο διάστημα


Στα 3,20 περίπου αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία
 
Από το Πάσχα αναμένεται διαφοροποίηση
 
Άνοδο των τιμών παραγωγού στο ελαιόλαδο σε ένα περίπου μήνα από τώρα (την περίοδο του Πάσχα) αναμένουν οι εκπρόσωποι των περισσότερων ελαιουργικών ενώσεων της χώρας.
Προπομπό των νέων τιμών, όμως, αναμένεται να αποτελέσει η περιοχή της Μεσσαράς στην Κρήτη, όπου στις 23 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία για 100 τόνους.
Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην αγορά πρόκειται να παίξουν αργότερα οι πρώτες εκτιμήσεις για την ισπανική παραγωγή κατά τη νέα ελαιοκομική χρονιά 2015/2016. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης, προϊστάμενος Εμπορίας του Α.Σ Μεσσαράς, στη δημοπρασία του Μαρτίου η τιμή αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 3,10 λεπτά το κιλό.
 
Μεσσηνία – Λακωνία
Για το ρόλο που θα παίξουν στην αγορά οι εκτιμήσεις για την επόμενη ελαιοκομική χρονιά στην Ισπανία κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Κατσούλης, πρόεδρος ΕΑΣ Μεσσηνίας, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκος Προκοβάκης.
Πρώτος ο κ. Κατσούλης μας αναφέρει: «Η διακύμανση των τιμών το επόμενο διάστημα θα επηρεασθεί από τις εκτιμήσεις για την ισπανική παραγωγή την ελαιοκομική περίοδο 2015/2016 που συνήθως ανακοινώνονται τον Μάιο». Και προσθέτει: «Οι τιμές στη Μεσσηνία σήμερα κυμαίνονται στο 3,20 ευρώ το κιλό και αυτή είναι η τιμή που αγοράζει και η Ένωση».
Για το θέμα ο κ. Νίκος Προκοβάκης συμπληρώνει: «Οι τιμές κυμαίνονται στα 3,30 ευρώ το κιλό (με μια διακύμανση 5 – 6 λεπτά το κιλό ανάλογα με την ποιότητα). Χαμηλότερες είναι οι τιμές που αφορούν στο προϊόν περιοχών που αντιμετώπισαν πρόβλημα από τον παγετό, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου που παρήχθη, αλλά πρόκειται για μικρές ποσότητες που δεν ξεπερνούν τους 400 τόνους.
Η αίσθηση που έχω, πάντως, είναι ότι η όποια άνοδος στις τιμές παραγωγού θα συμβεί μετά το Πάσχα. Όσον αφορά στην ισπανική παραγωγή, η οποία φέτος αναμένεται αυξημένη, σίγουρα θα επηρεάσει τις τιμές στη διεθνή αγορά του προϊόντος.
Επιπλέον, ακόμα δεν έχει καταγραφεί η αντίδραση του καταναλωτικού κοινού στις νέες τιμές, αφού ακόμα η άνοδος των τιμών παραγωγού λόγω μειωμένης παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία δεν έχει… μεταφερθεί στις συσκευασίες που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ».
 
Τρεις φορές περισσότερο
το ελαιόλαδο που έφυγε
Μεγάλη αύξηση της τάξης του 301,3% σημείωσε η αξία των εξαγωγών του ελληνικού ελαιολάδου τον Ιανουάριο 2015, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, φαινόμενο που αποτελεί συνέχεια του ράλι ανόδου των πωλήσεων και των τιμών του έξτρα παρθένου προϊόντος στη χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Η αξία εξαγωγών του ελληνικού ελαιολάδου ανέβηκε 301,3%, τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου
Προβληματισμός δημιουργείται, ωστόσο, από το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου έχουν εξαχθεί χύμα προς Ιταλία και Ισπανία, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του Ανέστη Βασιλειάδη από την Ένωση Πεζών, ο οποίος πρόσφατα επισήμανε ότι είναι δυστύχημα για την Ελλάδα το ελαιόλαδο να εξάγεται χύμα. Χαρακτηριστικά, μάλιστα, ο ίδιος είχε επισημάνει ότι η Ένωση φέτος πούλησε μόλις 1.000 τόνους τυποποιημένο ελαιόλαδο ενώ παλιότερα έδινε 3.000 τόνους, κάτι που συχνά επισκιάζει τη δυναμική που έχει το άριστης ποιότητας ελληνικό προϊόν απέναντι στις διεθνείς αγορές.
 
Μπορούμε και καλύτερα
Αύξηση 18% στις τιμές παραγωγού της χώρας έχει σημειωθεί για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, σύμφωνα με το IOC ενώ σε πολλές περιπτώσεις το ποσοστό αυτό αδυνατεί να περιγράψει τις φετινές αυξήσεις των τιμών και ιδιαίτερα της Λακωνίας.
Όπως σημείωσε ο κ. Νίκος Μιχελάκης, επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕ∆ΗΚ, το ελληνικό ελαιόλαδο έδειξε τις δυνατότητες που έχει να πιάσει ακόμα καλύτερες τιμές παραγωγού από τις φετινές (3,20 ευρώ/κιλό κατά μέσο όρο στη χώρα), κάτι που κατά την άποψή του μπορεί να επιτευχθεί με τη συγκέντρωση της προσφοράς του προϊόντος και με διεξαγωγή διαγωνισμών για μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου απέναντι στους ξένους εμπόρους.
Πηγή: agrotypos, agrenda