Αντιδράσεις από τους γονείς της νεκρής 38χρονης στη δίκη των 23 γιατρών


Ξεκίνησαν οι απολογίες των γιατρών για το θάνατο της 38χρονης
 Με τις απολογίες των τριών πρώτων γιατρών συνεχίσθηκε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας η δίκη των 23 γιατρών από Καλαμάτα και Αθήνα που κατηγορούνται για το θάνατο από αμέλεια, λόγω ιατρικών παραλείψεων, μιας 38χρονης μητέρας στην Καλαμάτα, το Δεκέμβριο του 2008.
Ειδικότερα, απολογήθηκε ο ιδιώτης γιατρός που έκανε την αρχική επέμβαση παχυσαρκίας «γαστρικό μανίκι» στην  άτυχη 38χρονη και δύο γιατροί του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Αρκετές φορές κατά την απολογία του ιδιώτη γιατρού υπήρξαν αντιδράσεις από τους γονείς της άτυχης κοπέλας και, μάλιστα, χρειάσθηκε η πρόεδρος του δικαστηρίου να ζητήσει από το πατέρα να απομακρυνθεί από την αίθουσα, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Οι απολογίες των υπόλοιπων γιατρών θα συνεχισθούν στις 20 Απριλίου, οπότε και ορίσθηκε να συνεχισθεί η εκδίκαση της υπόθεσης.
Ειδικότερα, κατηγορούνται ένας ιδιώτης γιατρός και 22 νοσοκομειακοί: 6 του Νοσοκομείου Καλαμάτας, 2 του Νοσοκομείου «Σωτηρία», 11 της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Σισμανόγλειου και 3 γιατροί από το Ιπποκράτειο.
 
Απολογίες
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε χθες το πρωί με την κατάθεση του τελευταίου μάρτυρα υπεράσπισης και αμέσως μετά άρχισαν οι απολογίες των γιατρών.
Πρώτος απολογήθηκε ο ιδιώτης γιατρός που έκανε την επέμβαση «γαστρικό μανίκι» στην 38χρονη. Σημειώνεται ότι οι γιατροί κατηγορούνται ότι από έλλειψη της προσοχής τους και παραλείψεις προκάλεσαν το θάνατο της νεαρής μητέρας.
Αρχικά, εξήγησε στο δικαστήριο ορισμένα ιατρικά ζητήματα που θεώρησε ότι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαστές, ενώ ακολούθως εξιστόρησε τα γεγονότα και απάντησε σε ερωτήσεις της Έδρας.
Καθώς η κοπέλα είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό (μυοσίτιδα, θρομβοφιλία, λεύκη), απαντώντας ο ιδιώτης γιατρός είπε πως δεν υπήρχαν προβλήματα για την επέμβαση που ο ίδιος θα της έκανε και καλώς προχώρησε σε αυτή. Ο συγκεκριμένος ιατρός, με κλινική στην Αθήνα, λειτουργούσε και ιατρείο κάποιες ημέρες στην Καλαμάτα.
Το Μάιο του 2008 έγινε η επέμβαση και, όπως είπε ο γιατρός απολογούμενος, το σύνολο της επέμβασης, μαζί με όλες τις διαδικασίες, διήρκεσε 8 ώρες. Αμέσως μετά την επισκέφθηκε στο δωμάτιό της και η κοπέλα ήταν σε καλή κατάσταση. Το χειρουργείο έγινε στην Αθήνα και την ημέρα εκείνη τη συνόδευε η μητέρα της, ενώ πήρε εξιτήριο 5 ημέρες μετά.
Την απορία της Έδρας προκάλεσε το γεγονός ότι μέχρι την ημέρα του χειρουργείου η 38χρονη δεν είχε ενημερώσει το οικείο περιβάλλον της και, μάλιστα, ο ιδιώτης γιατρός ρωτήθηκε, γιατί αυτό δεν του προκάλεσε εντύπωση. Ο γιατρός απάντησε ότι τις δύο πρώτες φορές που τον είχε επισκεφθεί, του είχε πει ότι το έκανε κρυφά από τους δικούς της και ο ίδιος, όπως είπε, τη μάλωσε. Το ότι τελικά όλα τα έκανε κρυφά, το έμαθε την ημέρα του χειρουργείου.
 
Ιδιώτης γιατρός
Συνεχίζοντας την απολογία του, είπε πως η κοπέλα πήρε εξιτήριο, λαμβάνοντας τις απαιτούμενες οδηγίες για τη διατροφή και την αγωγή που έπρεπε να ακολουθήσει. Της συνέστησε, όπως ανέφερε, τις πρώτες ημέρες να παραμείνει στην Αθήνα, για να μπορεί να την παρακολουθεί, κι έτσι και έγινε. Η κοπέλα έμεινε για λίγες ημέρες στην Αθήνα και την είδε άλλες δύο φορές. Όπως είπε χθες στο δικαστήριο, η κατάστασή της ήταν πολύ καλή, ενώ την ξαναείδε στο τέλος Μαΐου στην Καλαμάτα. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι με όλους τους ασθενείς που έχουν κάνει επέμβαση επικοινωνεί τηλεφωνικά τουλάχιστον βράδυ παρά βράδυ για να του λένε τις παρατηρήσεις τους και να μπορεί να παρακολουθεί την πορεία τους. Το ίδιο έκανε και με την κοπέλα, αλλά δεν του είχε αναφέρει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Κάποιες ζαλάδες και «τραβήγματα» που του είχε αναφέρει, είπε πως ήταν φυσιολογικά έπειτα από τέτοια επέμβαση.
Πρόσθεσε ότι, ύστερα από αίτημα του πλαστικού χειρουργού, προχώρησε σε παρακέντηση στο τραύμα, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα, ενώ μετέφερε ότι και η ίδια η κοπέλα ήταν χαρούμενη για τη μέθοδο που επέλεξε. Παρατήρησε πως δεν υπήρχε πρόβλημα ούτε με τις παροχετεύσεις που της είχε κάνει.
Η επόμενη ιατρική συνάντησή του με την κοπέλα ήταν στις 4 Ιουλίου. Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, όπως είπε, βρέθηκε στην Καλαμάτα άλλες δύο φορές, αλλά η κοπέλα δε ζήτησε ραντεβού μαζί του, παρότι η γραμματέας του ενημέρωνε όλους τους ασθενείς για το πότε θα βρίσκεται στο ιατρείο.
Πρόσθεσε δε, ότι και στις 4 Ιουλίου που την είδε η κοπέλα ήταν ευχαριστημένη και ήδη είχε χάσει 10 κιλά.
 
Από το ένα νοσοκομείο στο άλλο
Η επόμενη φορά που την είδε, όπως κατέθεσε, ήταν στις 24 Σεπτεμβρίου, κατά τη δεύτερη εισαγωγή της στο «Σωτηρία», όταν ειδοποιήθηκε από γιατρό του νοσοκομείου. Την επισκέφθηκε και η κατάστασή της σημείωσε πως δεν ήταν άσχημη. Πρόσθεσε, δε, ότι πριν πάει στην Αθήνα, είχε νοσηλευθεί και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου οι γιατροί είχαν επιδείξει ζήλο και της είχαν κάνει πολλές εξετάσεις. Μάλιστα, είπε πως και στην Αθήνα υπήρχε υποψία μήπως συμβαίνει κάτι με το στομάχι της, αλλά όλες οι εξετάσεις δεν είχαν δείξει κάτι.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της Έδρας, είπε πως όταν πήρε εξιτήριο από το «Σωτηρία» συναντήθηκε με τους γονείς της, και εκεί σημειώθηκε η πρώτη αντίδραση του πατέρα της κοπέλας και χρειάσθηκε να παρέμβει η πρόεδρος του δικαστηρίου, για να μην υπάρξει μεγαλύτερη ένταση.
Συνεχίζοντας την απολογία του, ο ιδιώτης γιατρός είπε ότι στις 5 Οκτωβρίου του τηλεφώνησε η ίδια η κοπέλα, λέγοντάς του πως όταν έτρωγε, την έπιανε βήχας, στον οποίο υπήρχαν ίχνη τροφών. Ο γιατρός είπε πως την ενημέρωσε ότι άμεσα πρέπει να πάει στην Αθήνα για να κάνουν γαστροσκόπηση, αλλά η κοπέλα δεν πήγε εκείνη την εβδομάδα. Επικοινώνησε εκ νέου μαζί του και του είπε ότι το πρόβλημα συνεχίζεται, ζητώντας της και πάλι να πάει στην Αθήνα.
 
Δεν του είχε εμπιστοσύνη
Στις 15 Οκτωβρίου, από οικογενειακή της φίλη ενημερώθηκε ότι της έγινε γαστροσκόπηση στο ΙΑΣΩ και βρέθηκε οπή 3 εκατ. στον οισοφάγο. Ο γιατρός εξήγησε στο δικαστήριο ότι η περιοχή αυτή δεν είχε αγγιχθεί από το χειρουργείο που είχε κάνει αυτός.
Δίνοντας τη δική του εξήγηση για το τι έγινε, είπε ότι από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού δημιουργήθηκε φλεγμονή στον πνεύμονα. Αυτή μεταδόθηκε σε παρακείμενο ιστό και προφανώς στον οισοφάγο και μέσω συριγγίου που δημιουργήθηκε, ένα μέρος της τροφής μεταφερόταν στον πνεύμονα. Ανακλαστικά αυτό της προκαλούσε βήχα και έτσι παρουσιάζονταν ίχνη τροφής στο βήχα.
Περίπου στις 20 Οκτωβρίου την επισκέφθηκε ξανά και οι γιατροί που την παρακολουθούσαν του είπαν ότι εφόσον είναι καλή η κατάστασή της, θα υποβληθεί σε συμπληρωματική επέμβαση.
Ο γιατρός υποστήριξε πως τότε μίλησε με τους γονείς της και τους είπε να την πάρει στη δική του κλινική για καλύτερη παρακολούθηση, όμως του ανέφεραν ότι η κοπέλα δεν του έχει πλέον εμπιστοσύνη. Μάλιστα, ανέφερε ότι μίλησε και με την ίδια, τη ρώτησε αν αισθάνεται ότι την πίεσε για την επέμβαση και αυτή του απάντησε όχι. Κι αυτή η απάντηση του γιατρού προκάλεσε την αντίδραση των οικείων της που βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Μετά, όπως κατέθεσε, δεν ξανασυνάντησε την κοπέλα, ενημερωνόταν από τους γιατρούς της και το Δεκέμβριο έμαθε ότι κατέληξε.

Της Βίκυς Βετουλάκη