Θέλουν να σβήσουν το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»


Το πρόβλημα της σύγχυσης του ονόματος ΠΟΠ «Elia Kalamatas» με το «Kalamata Olives» είναι και πρόβλημα των αγροτών και θα πρέπει από κοινού με τους μεταποιητές-εξαγωγείς να πιέσουν το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στο να ξεκαθαρίσει τη θέση του εντός και εκτός Ελλάδας.
Αυτό υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών, Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ) που συμμετείχαν στην ημερίδα «Ελληνική Επιτραπέζια Ελιά. Εθνικός Θησαυρός… με ημερομηνία λήξης;», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο στις 7 Μαρτίου.
Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, Νέλος Γεωργούδης, ο γενικός γραμματέας, Χάρης Σιούρας και το μέλος του Δ.Σ., Κώστας Ζούκας, ανέπτυξαν διεξοδικά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις αγορές της Ιταλίας και της Σλοβενίας, καθώς και τις επιπτώσεις της αδράνειας του υπουργείου να ενημερώσει τις Αρχές των χωρών αυτών για το θέμα, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τις εξαγωγές ελιάς Καλαμών ούτε τώρα ούτε στο μέλλον.
Μάλιστα, ο κ. Γεωργούδης αναρωτήθηκε αν «για 190 τόνους ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας, που εξάγονται, θα κινδυνεύει όλη η εθνική παραγωγή της ελιάς Καλαμών», τονίζοντας ότι το 80% της παραγωγής (περίπου 40.000-45.000 τόνοι) εξάγεται με την ονομασία «Kalamata Olives».
Ο κ. Ζούκας υπενθύμισε ότι έχει ήδη χαθεί η ιταλική αγορά από το 2013, ενώ από «την 1η Ιανουαρίου 2015 οι αρχές της Σλοβενίας ενημέρωσαν τους Έλληνες εξαγωγείς επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα ότι αποσύρουν από τα ράφια των τοπικών σούπερ-μάρκετ τις συσκευασίες λιανικής επιτραπέζιων ελιών που αναγράφουν Kalamata Olives».
Επίσης, πρόσθεσε: «Από το πρώτο εξάμηνο του 2013 παρατηρούνται περιπτώσεις οριστικής διακοπής της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και Ιταλών εισαγωγέων.
Από τα μέσα του 2013 έχει ξεκινήσει η επιβολή προστίμων από τις ιταλικές ελεγκτικές υπηρεσίες σε πελάτες – αγοραστές του προϊόντος στην ιταλική αγορά. Παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις και επισημάνσεις της ΠΕΜΕΤΕ μέχρι σήμερα, το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει προχωρήσει στη διευθέτηση της σύγχυσης που η ίδια η Πολιτεία έχει προκαλέσει. Αδράνεια η οποία προκαλεί βαρύ πλήγμα στην εξαγωγική δραστηριότητα ενός ζωτικού για την ελληνική οικονομία κλάδου».
Η λύση είναι, σύμφωνα με τον κ. Ζούκα, το υπουργείο να ενημερώσει τις αγορές του εξωτερικού ότι δεν αποτελεί παραπλάνηση του καταναλωτή η εμπορική διάθεση προϊόντων που αναγράφουν «Kalamata Olives» ή «Green Olives Halkidikis».
 
Για τι αριθμούς μιλάμε;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΕΜΕΤΕ: Οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας Καλαμάτα, σήμερα αγγίζουν τους 45.000 τόνους (ετησίως). Η ετήσια συνολική αξία που εισρέει από τις εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ. Οι ελληνικές ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς, με βασικό προϊόν την ποικιλία Καλαμάτα (Kalamata olives), βρίσκονται στη 2η θέση του εξαγωγικού χάρτη της χώρας προς τις ΗΠΑ και στην 1η προς την Αυστραλία.
Ο κύριος όγκος της ελληνικής παραγωγής της ποικιλίας επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτα παράγεται σήμερα στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, με συνολική μέση ετήσια παραγωγή 55.000 τόνους.
Την ίδια στιγμή, η ετήσια παραγωγή της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» / P.D.O. «Elia Kalamatas», περιορισμένη στα όρια του Νομού Μεσσηνίας, ανέρχεται στους 2.000 τόνους, ενώ η τελική ποσότητα προϊόντος ΠΟΠ που εξάγεται φτάνει μόνο τους 190 τόνους ετησίως!
Στην παρέμβασή του, ο κ. Σιούρας ανέφερε ότι από τον Οκτώβριο πηγαινοέρχεται στη Σλοβενία, όπου οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές τού ζητούν ένα απλό διαβιβαστικό σημείωμα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (νυν Παραγωγικής Ανασυγκρότησης), στο οποίο να αναφέρεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ελιές που συσκευάζονται και εξάγονται ως «Kalamata olives» και που δε φέρουν το σήμα ΠΟΠ.
Σύμφωνα με εσωτερική πληροφόρηση της Ένωσης Μεταποιητών, το κώλυμα που συναντούσαν μέχρι τώρα οι ηγεσίες του υπουργείου ήταν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας ήταν από τη Μεσσηνία, όπου και παράγεται η ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας».