Ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος σε τροχιά γύρω από τη Γη


Ιστορική στιγμή για τη Μεσσηνία

Μια μεγάλη στιγμή για όλη την Ελλάδα και τη Μεσσηνία ήταν η Πέμπτη 5 Μαρτίου, με το Λ-Sat, τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο, να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η εκτόξευσή του έγινε από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και ήδη τα πρώτα σήματά του στέλνονται στη μεγάλη χρησιμότητά του, στην επιστήμη, καθώς για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε το υλικό γραφένιο, καθώς και στη ναυσιπλοΐα. Υπεύθυνος για το σημαντικό αυτό εγχείρημα ο κορυφαίος Μεσσήνιος Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος και η ομάδα του, νεαρά παιδιά από διάφορα Πανεπιστήμια. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για όλη αυτή την προσπάθεια που έγινε εδώ και 2,5 χρόνια.
Ο καθηγητής Περικλής Παπαδόπουλος, που έχει βραβευτεί από τη NASA για την προσφορά του και του έχει απονεμηθεί το βαρύτιμο βραβείο Turning Goals Into Reality (TGIR), διατηρεί έδρα καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του San Jose.
Το φθινόπωρο του 2013 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πρώτου ελληνικού μικροδορυφόρου, με τη συμμετοχή 20 Ελλήνων επιστημόνων κάτω των 25 ετών.
Η Lambda Team (με «μότο» το «Greek Minds at Work») αποτελεί μία ομάδα Ελλήνων επιστημόνων και φοιτητών που εδρεύει στη Σίλικον Βάλεϊ. Στο πλαίσιο του εγχειρήματος συνεργάστηκαν άτομα από το Σαν Χοσέ, τη Ν. Υόρκη, την Αθήνα, το Λονδίνο, το Παρίσι και άλλα μέρη του κόσμου, με επικεφαλής ερευνητή το δρα Περικλή Παπαδόπουλο.
Μεταξύ των μελών της ομάδας βρίσκονται έξι Έλληνες φοιτητές, οι οποίοι επελέγησαν για να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό και την κατασκευαστική διαδικασία του δορυφόρου στη Σίλικον Βάλεϊ. Ο Λ-sat δοκιμάστηκε με επιτυχία στο Ames Research Center της NASA.