Χώρος βραχείας νοσηλείας δίπλα στη γέφυρα του Νέδοντα
Πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο το Κέντρο Βραχείας Νοσηλείας για αδέσποτα ζώα, στο χώρο που είχε το Δασαρχείο βορείως του φυτωρίου του Δήμου (περιοχή δίπλα στη γέφυρα του Νέδοντα, βορείως της οδού προς Σπάρτη).
Ο Δήμος Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας, θα μεριμνούν για τα αδέσποτα ζώα μέσω αυτού του Κέντρου. Γενικά, ο Δήμος θα παρεμβαίνει για τη διατροφή, τη στείρωση και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων. Αυτή είναι η απόφαση της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Το πιο ενδιαφέρον, όμως, στοιχείο στη συζήτηση ήταν η τοποθέτηση της πλέον αρμόδιας για το θέμα, δημοτικής συμβούλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Χριστίνας Καντζιλιέρη. Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, «τα καταφύγια δε δημιουργούνται για να μαντρώσουμε τα σκυλιά για να μη μας ενοχλούν και να θεωρούμαστε πολιτισμένοι. Η κατάσταση με τα αδέσποτα έχει ξεφύγει και πρέπει κάποια στιγμή να το δούμε σοβαρά και όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Γιατί όλοι έχουμε ευθύνη. Τα σκυλιά που ήταν πάντα αδέσποτα έχουν όλα σχεδόν στειρωθεί. Κάθε μέρα, όμως, ξεφυτρώνουν καινούργια, ακόμα και ράτσες που κάποιοι πλήρωσαν ακριβά για να αποκτήσουν.
Η φιλοζωία στην Ελλάδα για τους περισσότερους είναι, δυστυχώς, μόδα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δε γνωρίζουν τι υποχρεώσεις έχουν απέναντι στο κατοικίδιό τους. Παίρνουν σκύλο χωρίς να έχουν χρόνο και χώρο. Διαπιστώνουν στην πορεία πως είναι ένα ζωντανό πλάσμα που έχει ανάγκες και απαιτήσεις και αφού κάνουν το κομμάτι τους και το χρησιμοποιούν ως αξεσουάρ, το αφήνουν σε ένα μπαλκόνι, ακόμα και χωρίς νερό ή το παρατάνε στο δρόμο.
Στην Ελλάδα έχουμε τους πιο αυστηρούς νόμους σε ό,τι αφορά τα ζώα συντροφιάς, αλλά για μία ακόμα φορά δεν τηρούνται.
Ένα παράδειγμα είναι ότι, ακόμα και αν δεν ξέρουμε κάποιον που εκτρέφει παράνομα κουτάβια, αρκεί να ανοίξουμε τις εφημερίδες, όπου υπάρχουν αγγελίες πώλησης ζώων. Δεν κρύβονται, παρανομούν και δεν κρύβονται.
Κατά τη γνώμη μας ο Δήμος θα πρέπει να δει το θέμα πιο σοβαρά. Αρχικά, πρέπει να γίνει καταγραφή των αδέσποτων σκύλων. Να διατεθεί προσωπικό και με τη βοήθεια της Φιλοζωικής να καταγραφούν τα αδέσποτα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Μην περιμένετε από τους εθελοντές του ΦΟΚ, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει πλέον τον εαυτό τους, έχουν εξαφανιστεί από τα σπίτια τους και κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.
Ο νόμος πρέπει να τηρηθεί. Ξεκινήστε να βεβαιώνετε παραβάσεις. Έτσι θα αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες να είναι καταρχήν νόμιμοι και πιο υπεύθυνοι.
Σε διαφορετική περίπτωση, προσπαθείτε να γεμίσετε ένα βαρέλι που δεν έχει πάτο».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη