Με δύο διαφορετικά στεφάνια που κατατέθηκαν στο μνημείο των πεσόντων λιμενεργατών του 1934, η Καλαμάτα τίμησε την Πέμπτη την εργατική Πρωτομαγιά. Το πρώτο στεφάνι κατατέθηκε από το ΠΑΜΕ και το δεύτερο από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, ενώ δύο ήταν και οι απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Στην πρώτη, στην κεντρική πλατεία, που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Παν. Κουφαλάκος. Μεταξύ άλλων, απηύθυνε μήνυμα αγώνα, ρήξης και ανατροπών των πολιτικών που οδήγησαν στη φτώχεια τους εργαζομένους.
Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Επιτροπής Ανέργων ο Παν. Μούντανος, ενώ την ανάγνωση της απολογίας του Αύγουστου Σπάις, εκ των ηγετών της εξέγερσης του Σικάγο, έκανε η Βάσια Αντωναροπούλου.
Από την πλευρά του, ο ειδικευόμενος γιατρός του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γ. Φερεντίνος, ζήτησε τη στήριξη των εργαζομένων στον αγώνα που γίνεται στο νοσοκομείο από τους ειδικευόμενους, τους νοσηλευτές και άλλο προσωπικό, προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους, αλλά και με επιδίωξη τη δημόσια και δωρεάν υγεία.
Στο Εργατικό Κέντρο
Λίγο αργότερα, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, ο πρόεδρός του Σωτ. Τσώνης, αφού απηύθυνε προσκλητήριο ενότητας και αναφέρθηκε στα σημερινά δεδομένα (οικονομικά, εργασιακά, πολιτικά), σημείωσε πως «θέλουμε μια πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».
Και πρόσθεσε: «Το μέγεθος της επίθεσης που δεχόμαστε, επιβάλλει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε ό,τι χάσαμε, τιμώντας όλους όσοι υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία, την ισότητα, την ελευθερία και την ειρήνη».
Η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, Νικολίνα Λέκκα, επισήμανε πως οι εργαζόμενοι είναι πιο ευάλωτοι στην κρίση και πιο ευάλωτες είναι οι γυναίκες εργαζόμενες.
Ζήτησε το εργατικό κίνημα να σηκώσει το πολιτικό ανάστημά του απέναντι σε όλα τα προβλήματα, ενώ αναφερόμενη και αυτή στην ενότητα, είπε πως «μπορεί να υπάρχουν διαφορές, αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως ο αγώνας είναι μονόδρομος, με πολλές μορφές, αρκεί να πιστέψουμε σε αυτόν».
Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Γ. Κανέλης, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της εξέγερσης των εργατών του Σικάγο το 1886, σημείωσε πως σήμερα επικρατεί ο ίδιος σκοταδισμός, όπως τότε. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως η Πρωτομαγιά είναι παγκόσμιο σύμβολο αγώνων και πρόσθεσε πως η Ελλάδα καλείται να μπει μπροστάρης σε ανατροπές και να φωνάξει «δεν αντέχουμε άλλο. Λαός χωρίς όραμα και δράση, είναι λαός σε καταστολή. Να αντισταθούμε, να ορθώσουμε τη φωνή και το ανάστημά μας».
Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας, Παν. Θεοδώρου, επισήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, κυρίως στον τομέα της υγείας. Έτσι, αναφέρθηκε στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και καταλήγοντας είπε: «Δεν ντρέπομαι για την ιστορία μου, τη θρησκεία μου, τους προγόνους μου, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μου, όμως ντρέπομαι που ζω σε ένα κράτος ανεύθυνο και ανίκανο, που όλοι μας διαχρονικά και αναλογικά έχουμε τις ευθύνες μας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Μεσσηνίας, Σπ. Σαρδέλης, καταδίκασε την απουσία ατόμων από τη συγκέντρωση, λέγοντας πως «οι αγώνες δεν κερδίζονται με τον καφέ», και σημείωσε πως «οι παλαιότεροι έδωσαν στους αγώνες το αίμα και τη ζωή τους κι εμείς πρέπει να κερδίσουμε αυτά που μας ανήκουν». Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση πήρε εντολή από το λαό και πρέπει να στηριχθεί, για να επισημάνει, σε άλλο σημείο, ότι «με το στραγγαλιστή σου δεν αγκαλιάζεσαι, έρχεσαι σε ρήξη». Τάχθηκε υπέρ της διάθεσης των αποθεματικών, αρκεί να καταλήγουν στο λαό και όχι στους δανειστές, και κάλεσε κι αυτός σε ενότητα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Π.Ε. Μεσσηνίας, Θαν. Αθανασόπουλος, κάλεσε, ανάμεσα σε άλλα, σε αγώνα για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και δίκαιη διανομή πλούτου, υπογραμμίζοντας «όλοι μαζί να ανατρέψουμε τη σημερινή κατάσταση. Τίποτε άλλο δε μας απομένει, μόνο ο αγώνας».
Τέλος, ο εκπρόσωπος των ανέργων Β. Τρουπάκης, ανέφερε πως τα πρώτα μέτρα της νέας κυβέρνησης είναι σε σωστή κατεύθυνση. Και πρόσθεσε: «Οι άνεργοι δε ζητάμε ελεημοσύνη. Δεν είμαστε παρίες» και διατύπωσε το αίτημα, με τη βοήθεια όλων των φορέων, της απρόσκοπτης σύνδεσης του νοσοκομείου με το λεωφορείο, υπογραμμίζοντας πως τα 3,20 ευρώ είναι πολλά για έναν άνεργο.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας