Καθολική κριτική στη Δημοτική Αρχή για τους κυβόλιθους στο πάρκο σιδηροδρόμων

Καθολική κριτική στη Δημοτική Αρχή για τους κυβόλιθους στο πάρκο σιδηροδρόμων

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας

Η Καλαμάτα, το επόμενο διάστημα, θα είναι η μοναδική, ίσως, πόλη στον κόσμο που θα έχει στρώσει με κυβόλιθους τμήμα του μεγαλύτερου πάρκου που διαθέτει!
Όπως ήταν φυσικό, εκτός από μεγάλο αριθμό πολιτών, την καθολική αντίδραση των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης αντιμετώπισε η Δημοτική Αρχή στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την πρόθεσή της να στρώσει τον κεντρικό διάδρομο του Πάρκου Σιδηροδρόμων με κυβόλιθους.
Θέτοντας σχετικό ερώτημα ο Μανώλης Μάκαρης από τον «Ανοιχτό Δήμο», σχολίασε ότι «αυτή τη στιγμή εκτελούνται έργα ανάπλασης στο Δήμο Καλαμάτας βασιζόμενα κατά κύριο λόγο στη χρήση τσιμεντένιων κυβόλιθων. Έτσι θα αποκτήσουμε κι άλλους τσιμεντένιους κυβόλιθους και τσιμεντένιες πλάκες σε πάρκα, πλατείες και πεζοδρόμια, στην πλατεία της Ανάστασης, στο Πάρκο Σιδηροδρόμων και στην πλατεία της Ανάληψης.
Θα αναφερθούμε στις βασικές ενστάσεις ως προς την επιλογή και τη μαζική χρήση του υλικού αυτού σε κάθε είδους αναπλάσεις στην πόλη μας. Το συγκεκριμένο υλικό δεν έχει ψυχρή επίστρωση, όπως πληροφορηθήκαμε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Δηλαδή, ουσιαστικά προάγει το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, δηλαδή του τοπικού φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ αντίθετα υπάρχουν τα λεγόμενα “ψυχρά υλικά”, τα οποία, χρησιμοποιούμενα σε επιστρώσεις, μειώνουν το φαινόμενο αυτό λόγω των βιοκλιματικών ιδιοτήτων που διαθέτουν.
Επιπλέον, ειδικά για το Πάρκο των Σιδηροδρόμων η χρήση τσιμεντένιων κυβόλιθων αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του. Σαφώς έπρεπε να έχουμε προβεί σε ανανέωση του υπάρχοντος φυσικού υλικού (στουρνάρι).
Ακόμα και στην περίπτωση που θα συμφωνούσαμε για τη δημιουργία ενός διαδρόμου με σταθερό υπόστρωμα, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε οικολογικά υλικά. Η σύγχρονη άποψη για τα έργα αναπλάσεων είναι να χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο βιοκλιματικά υλικά και αρκετοί Δήμοι έχουν ήδη υιοθετήσει αυτή την άποψη, με σκοπό τη βελτίωση του μικροκλίματος του δομημένου περιβάλλοντος».
Ο Δημήτρης Οικονομάκος από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” μίλησε για “εξόφθαλμο λάθος” και “πεταμένα χρήματα”, ενώ ο Θόδωρος Μπρεδήμας από την “Αλλαγή” πρόσθεσε ότι με τους κυβόλιθους υπάρχει ακόμα και κίνδυνος τραυματισμού των διερχομένων.
Τέλος, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος από την “Ανεξάρτητη Συμμαχία” υποστήριξε ότι η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτική με τις αναπλάσεις.
Ο δήμαρχος Παν. Νίκας, ούτε λίγο-ούτε πολύ, άφησε να εννοηθεί ότι, αντί να τον “υμνολογεί” η πόλη που κατάφερε να αποσπάσει το πάρκο από το ΤΑΙΠΕΔ και συμφώνησε με τον ΟΣΕ, υπάρχουν “γκρίνιες” για μια μικρή παρέμβαση. “Δε θέλουμε να υποβαθμίσουμε την αισθητική του πάρκου. Αντίθετα, θα την ενισχύσουμε, αφού δώσαμε αγώνα για την απόκτηση της κυριότητάς του”, σχολίασε. 

του Αντώνη Πετρόγιαννη