Οι κάτοικοι φροντίζουν την πλατεία Νικηταρά (φωτογραφίες)

Οι κάτοικοι φροντίζουν την πλατεία Νικηταρά (φωτογραφίες)

Στολίδι στην Ανατολική παραλιά

Τη φροντίζουν οι κάτοικοι, η παρουσία του Δήμου Καλαμάτας υποτυπώδης

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις όμορφα και προσεγμένα σημεία στην Καλαμάτα, που της προσδίδουν άλλη εικόνα. Όλο αυτό γίνεται εντυπωσιακότερο, όταν μαθαίνεις πως η άριστη εικόνα είναι το αποτέλεσμα εθελοντικής εργασίας των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι δε φείδονται κόπου και χρήματος, προκειμένου να διατηρούν την πλατεία τους καθαρή και όσο το δυνατόν προσεγμένη.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με την πλατεία του συνοικισμού Νικηταρά, στην Ανατολική Παραλία.
Η πλατεία, όπως μας είπε η κα Καντιάνα Τζούβελη, δεν είχε τη σημερινή της μορφή. Ήταν γεμάτη χορτάρια, μέχρι το 2006 που ο σύζυγός της Απόστολος ανέλαβε να την καθαρίσει και να τη φροντίζει. Με προσωπικές του ενέργειες κατάφερε να πείσει τη Δημοτική Αρχή, που τη δαπεδόστρωσε και απέκτησε την εικόνα που έχει σήμερα. Μέχρι και το σιντριβάνι που υπάρχει εκεί βελτιώθηκε. Σιγά σιγά παρακινήθηκαν κι άλλοι κάτοικοι – γείτονες, οι οποίοι διέθεσαν επίσης χρόνο και χρήμα, προκειμένου να τη διατηρήσουν σε καλή κατάσταση.
Κι όταν ο σύζυγός της “έφυγε” πριν από δυόμισι χρόνια, άφησε παρακαταθήκη στους γείτονες τη φροντίδα του χώρου.

Τα παράπονα
Η πλατεία υπάρχει μαζί με το συνοικισμό από τη δεκαετία του ’60, αλλά διαχρονικά η παρουσία του Δήμου ήταν υποτυπώδης. «Ο Δήμος τοποθέτησε παγκάκια προ τριετίας, που όμως δε συντηρεί”, παρατήρησε η κα Κατερίνα Κολοκυθά, η οποία πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν και πολλές απαιτήσεις από πλευράς των κατοίκων. “Θέλουμε λίγο χώμα για τα φυτά, να βαφτούν τα παγκάκια για να μην καταστραφούν από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και να αδειάζονται τα μεταλλικά καλάθια για τα μικροαπορρίμματα”, σημείωσε.
Παρεμβαίνοντας η κα Τζούβελη εξήγησε πως η πλατεία φροντίζεται από τους κατοίκους, “επειδή είναι η προέκταση της αυλής μας. Για αυτό δουλεύουμε εθελοντικά και διαθέτουμε χρήματα από τους μισθούς και τις συντάξεις μας, προκειμένου να καλύπτουμε όσα έξοδα μπορούμε για να είναι καθαρός ο χώρος”
Από την πλευρά του, ο κ. Κυριάκος Κουτίβας δήλωσε απογοητευμένος. Μας έδειξε το χώρο του σιντριβανιού, ο πυθμένας του οποίου έχει αποκτήσει καφετί χρώμα. “Αυτό είναι μύκητες», εξηγεί και προσθέτει ότι ενώ ζητήθηκε από το Δήμο να τοποθετηθούν κάποια πλακάκια, προκειμένου να υπάρχει καθαριότητα και να μην κινδυνεύουν από οποιαδήποτε ασθένεια τα πιτσιρίκια που παίζουν εκεί και βάζουν τα χέρια τους στο με μύκητες νερό και μετά στο στόμα τους, εκφράστηκε άρνηση. “Ο Αποστόλης το έξυνε, αγόραζε ειδική μπογιά και το έβαφε”, σημείωσε. Πρόσθεσε δε πως όταν πήγε συνεργείο από το Δήμο να θέσει σε λειτουργία το σιντριβάνι, επισημάνθηκε πως έπρεπε να καθαριστεί ο πυθμένας και να γίνει μια γενικότερη συντήρηση. Αντί, όπως είπε, να γίνει ό,τι έπρεπε, το συνεργείο απλώς σκούπισε τον πυθμένα και έθεσε σε λειτουργία το σιντριβάνι…
Πρόσθεσε ότι χρειάστηκε ένα λάστιχο για πότισμα. Ούτε αυτό δόθηκε και, τελικά, το προμηθεύτηκε και το τοποθέτησε ο κάτοικος της περιοχής, γεωπόνος Γ. Κοντόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει και τη φροντίδα των φυτών, έχοντας φυτέψει και κάποια κυπαρίσσια, ενώ λουλούδια έχει προσφέρει και ο κάτοικος Σωκ. Σάμιος.
Άλλο παράπονό του είναι πως ο Δήμος έχει να εμφανιστεί περί τα 2-3 χρόνια για να αδειάσει τα μεταλλικά καλάθια με τα απορρίμματα, ενώ σημαντικό είναι για τους κατοίκους της περιοχής και το θέμα με τα ασυντήρητα παγκάκια, που καταστρέφονται από τις καιρικές συνθήκες, επειδή ο Δήμος δεν διαθέτει το κατάλληλο μέσο συντήρησης.
“Ας σταματήσει να είναι δημοτικό. Ας χαρακτηριστεί συνοικιακό για να το φροντίζουμε εμείς κι ο δήμαρχος ας έρχεται ως επισκέπτης”, είπε καταλήγοντας, εμφανώς πικραμένος από την επιδεικνυόμενη αδιαφορία.