Ενημέρωση για τον Κυπαρισσιακό και συζήτηση για εθνικό ή περιφερειακό πάρκο με συμβιβαστική πρόταση


Ενημέρωση – συζήτηση σχετικά με τη θέσπιση εθνικού πάρκου στον Κυπαρισσιακό κόλπο, τις εξελίξεις μετά την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ επί του σχεδίου Π.Δ. που προέβλεπε περιφερειακό πάρκο, την επίσκεψη και συζήτηση στο ΣτΕ και τη συμβιβαστική πρόταση που κατατίθεται είτε για περιφερειακό πάρκο είτε για εθνικό πάρκο στον Κυπαρισσιακό κόλπο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Κυπαρισσία.
Αυτή έγινε με πρωτοβουλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου, ενώ συμμετείχε και τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης Δήμου Τριφυλίας Νώντας Βουδούρης. Σημειώνεται πως το ΣτΕ για το θέμα του Κυπαρισσιακού επισκέφθηκαν, πριν από μία εβδομάδα περίπου, οι κύριοι Πετράκος και Βουδούρης, καθώς και η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη και ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Τσίγγανος, όπως και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΠΕΝ.
Οι κύριοι Πετράκος και Βουδούρης ενημέρωσαν για τις επαφές και συζητήσεις που είχαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος και παρουσίασαν τη συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε και από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΠΕΝ, είτε για περιφερειακό πάρκο με τροποποιήσεις και αλλαγές στο σχέδιο Π.Δ. που είχε συνταχθεί και το οποίο απορρίφθηκε από το ΣτΕ, είτε για εθνικό πάρκο με πιο «χαλαρούς» περιορισμούς και όρους, εκτός του πυρήνα.
Συγκεκριμένα, η συμβιβαστική πρόταση, όπως παρουσιάστηκε προχθές από τον κ. Πετράκο, περιλαμβάνει τις εξής δύο περιπτώσεις:
Α’ περίπτωση: Περιφερειακό πάρκο (σ.σ. έχει απορριφθεί από το ΣτΕ): Γίνονται επιμέρους αλλαγές στο σχέδιο Π.Δ. Ενοποιείται όλη η παραλιακή ζώνη (αμμοθίνες και περιοχές ωοτοκίας) σε ΠΠΦ (Περιοχή Προστασίας της Φύσης). Ορίζονται ΠΠΦ-1 και ΠΠΦ-2, κλιμακώνονται οι όροι ώστε να είναι πιο αυστηροί στον πυρήνα της περιοχής ωοτοκίας. Απαλείφονται ορισμένες προβλέψεις του σχεδίου Π.Δ., όπως η ιππασία. Διατηρούνται οι Περιοχές Οικοανάπτυξης (ΠΟΙΚ), πλην της «έκτασης Παππά», η οποία χαρακτηρίζεται Περιοχή Προστασίας της Φύσης (ΠΠΦ). Μετά την ενσωμάτωση αυτών στο σχέδιο Π.Δ. που πρότεινε και προέβλεπε τη θέσπιση Περιφερειακού Πάρκου, το σχέδιο Π.Δ. επαναεισάγεται στο Ε’ Τμήμα ή σε Ολομέλεια του ΣτΕ.
Β’ Περίπτωση: Εθνικό πάρκο: Χαρακτηρίζονται και οριοθετούνται μόνο η περιοχή αμμοθινών και οι περιοχές ωοτοκίας. Οι περιοχές αυτές μπορούν να ονομαστούν – χαρακτηριστούν:
α’ εναλλακτική: Ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης (ΠΠΦ), κλιμακώνοντας τους όρους προστασίας, π.χ. ΠΠΦ-1, ΠΠΦ-2 κ.τ.λ., β’ εναλλακτική: Ως Περιοχή Απόλυτης Προστασίας (ΠΑΠ) τον πυρήνα ωοτοκίας και ως Περιοχές Προστασίας της Φύσης (ΠΠΦ) τις υπόλοιπες εκτάσεις. Οι υπόλοιπες περιοχές ορίζονται ως περιφερειακή – ρυθμιστική ζώνη του εθνικού πάρκου σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 5 του νόμου 3927/2011. Επιτρεπόμενες χρήσεις, ανάλογα με την περιοχή, θα είναι: κατοικία, τουρισμός, αγροτικές καλλιέργειες, μεταποίηση αγροτικού προϊόντος κ.τ.λ.
Σημειώνεται πως τόσο ο κ. Πετράκος όσο και ο κ. Βουδούρης σημείωσαν ότι στο ΣτΕ είχαν μια πολύ σκληρή αντιμετώπιση, με τον κ. Πετράκο να ζητά από φορείς και συλλόγους να στείλουν υπομνήματα προς την κατεύθυνση της συμβιβαστικής πρότασης και τον κ. Βουδούρη να επισημαίνει ότι η κινδυνολογία που κοινολογείται δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, ενώ ακόμα και σήμερα, λόγω της Natura, υπάρχουν περιορισμοί. Επίσης, σε κάθε περίπτωση, το ΣτΕ «πατάει» στην ισχύουσα νομοθεσία, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόστιμο που έρχεται και τα πορίσματα και τις εκθέσεις Ευρωπαίων ελεγκτών, προσθέτοντας πως δεν έχει όλη η περιοχή τα ίδια χαρακτηριστικά, για να ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί και τα μέτρα.