Βιώσιμη ανάπτυξη στη Μεσσήνη με αιχμή των πολιτισμό


«Η απόφασή μας για τη διοργάνωση του Διεθνούς Συμποσίου στη Μεσσήνη, θέλει να ενώσει τις δυνάμεις της διασποράς με την τοπική κοινωνία και τον πολιτισμό σε ένα σύνολο βιώσιμης ανάπτυξης», επισήμανε χθες, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού, Δημ. Πλευράκης, χαιρετίζοντας το δεύτερο μέρος του τριήμερου διεθνούς συμποσίου «Myth and Culture, Meeting Point- Messene , Δημοκρατία – Ελληνισμός – Βιώσιμη Ανάπτυξη», στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης.
Ο κ. Πλευράκης τόνισε ότι μπορεί να υπάρχει οικονομική δυσκολία, αλλά η Ελλάδα είναι υπερδύναμη στον πολιτισμό, σημειώνοντας πως η Αρχαία Μεσσήνη μπορεί να γίνει ο τόπος υπερτοπικής ανάπτυξης, βασισμένος στον πολιτισμό, τη δημοκρατία και την ελεύθερη σκέψη. Σε άλλο σημείο υπογράμμισε πως το συμπόσιο θα είναι μία βιωματική εμπειρία στην αρχή του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που πρέπει να αναδειχθεί ως αξία.

Χαιρετισμοί
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Τσώνης, επισήμανε, ανάμεσα σε άλλα, πως το Συμπόσιο θα αφήσει το πολιτιστικό και αναπτυξιακό του στίγμα, διαμηνύοντας ότι «μπορούμε να πάμε ένα βήμα μπροστά για τη δημοκρατία, τον πολιτισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Να μην είναι μια αποσπασματική δράση, αλλά αρχή μιας σειράς δράσεων που θα αποδείξουν ότι μπορεί να υπάρξει αντίσταση και αντίδραση στα όσα συμβαίνουν, ζήτησε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, δηλώνοντας πως ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης είναι σύμμαχος όλης της προσπάθειας να ξεκινήσει μια σειρά τέτοιων δράσεων. Ακολούθως ανέφερε πως δεν αρκεί η ανάδειξη των μνημείων από την αρχαιολογική υπηρεσία για να αξιοποιηθεί ο πολιτιστικός πλούτος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά θα πρέπει να δοθούν νέες προοπτικές ανάπτυξης στο σύγχρονο Έλληνα και να ακολουθήσει η άρθρωση σύγχρονου λόγου, που θα λέει ότι μπορεί η Γερμανία να είναι υπεραξία της οικονομικής δύναμης, αλλά η Ελλάδα δίνει την υπεραξία του πνεύματος και της δημοκρατίας στην Ευρώπη.
Μπορούμε να συνδέσουμε τον πολιτισμό με την ιστορία του τόπου και να δώσουμε μορφές ανάπτυξης για τους απόδημους Έλληνες, σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κυττάρου Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων Στ. Μηλιώνης, ενώ, την προθυμία συμμετοχής στην προσπάθεια, εξήρε ο γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Παν. Μπαζίγος. Ο κ. Μπαζίγος ανέφερε πως με την Αμφικτυονία έχει δημιουργηθεί ισχυρό λόμπι για τη Μεσσηνία, και στη συνέχεια μίλησε για τις δράσεις της, με επικείμενη αυτή της παραγωγής ντοκυμαντέρ για διάφορα σημεία της Μεσσηνίας.
Τέλος, ο δήμαρχος Ευρώτα Ι. Γρυπιώτης, ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η Ελλάδα μετά τον Εμφύλιο δεν βρήκε το δρόμο της και πρόσθεσε πως θα πρέπει να παραδοθεί κάτι νέο στους απογόνους μας, προτείνοντας οι Δήμοι να δημιουργήσουν ιστορικές διαδρομές, ενέργεια που θα αφήσει πραγματικά δεδομένα στους επισκέπτες.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις προγραμματισμένες ομιλίες, αρχής γενομένης από τον Άγγ. Κότιο, καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Αναπτυξιακών Σχέσεων, Κοσμήτορα Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Το σημερινό πρόγραμμα
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν χθες με ξενάγηση στις 12.00 το μεσημέρι στην Αρχαία Μεσσήνη και εργαστήριο νεολαίας «Η Δημοκρατία σήμερα».
Στις 7.00 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση γευσιγνωσίας τοπικών παραδοσιακών προϊόντων με σκοπό οι επισκέπτες να γνωρίσουν και να γευτούν υψηλής διατροφικής ποιότητας και αξίας προϊόντα της περιοχής και στόχο την προβολή και προώθησή τους.
Στην εκδήλωση έλαβε μέρος η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, το τοπικό γραφείο της οποίας θα δείξει νέους τρόπους παρουσίασης και σερβιρίσματος των τοπικών εδεσμάτων.
Ακολούθησε στις 8.00 η προβολή της ταινίας «Ένας Θεός Γεννιέται» της Ελένης Βλάσση και μία ώρα αργότερα, το αντάμωμα Μεσσήνιων και Κρητών με μουσικές και τοπικά εδέσματα από Σωματεία και Ενώσεις της Μεσσηνίας και της Κρήτης και κρητικό γλέντι.

του Χάρη Χαραλαμπόπουλου