Επτά οι νέοι αναπτυξιακοί πυλώνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ)

Επτά οι νέοι αναπτυξιακοί πυλώνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ)

Ντίνα Νικολάκου: «Θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που ζητούν απάντηση»

Σημαντικές διαφοροποιήσεις από το απερχόμενο ΕΣΠΑ, περιλαμβάνει το νέο ΕΣΠΑ, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), καθώς, όχι μόνο θέτει άλλες προτεραιότητες στην επιλεξιμότητα των θεματικών κατηγοριών, αλλά αλλάζει γενικότερα η κεντρική αντίληψη της διαχείρισής του.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΣΕΣ (νέου ΕΣΠΑ), διατηρώντας ορισμένα μόνο χαρακτηριστικά σε σχέση με τα αντίστοιχα προγράμματα των προηγούμενων περιόδων, παρουσιάζει σημαντικά καινοτόμα στοιχεία τα οποία του προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία και απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις για ισόρροπη ανάπτυξη σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της Περιφέρειας.

Επτά οι προτεραιότητες
Από την πλευρά της η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως μας εξήγησε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, έχει προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να δοθούν νέες προοπτικές για την έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, καθώς και την στοχοθέτηση της επίτευξης οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής για την περίοδο 2014 – 2020. Η επίτευξη του στρατηγικού αυτού στόχου πραγματοποιείται μέσω της αποτελεσματικής και αποδοτικής αξιοποίησης των διατιθέμενων πόρων από όλα τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα συγχρηματοδοτήσουν το ΣΕΣ κατά την περίοδο 2014 – 2020.
Με την ολοκλήρωση της εκπόνησης της έξυπνης εξειδίκευσης, προσδιορίστηκαν οι επτά βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που συνίστανται:
-Στη διεύρυνση και αναβάθμιση των ερευνητικών υποδομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στη λειτουργία ερευνητικών δικτύων με κατεύθυνση την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας, σύμφωνα με τις ανάγκες του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της Περιφέρειας καθώς και την προώθηση και αξιοποίηση των τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
-Στην ανάσχεση της συρρίκνωσης της παραγωγικής – επιχειρηματικής δραστηριότητας και ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων με παράλληλη προσέλκυση επιχειρηματικών επενδύσεων για διεύρυνση της επιχειρηματικής βάσης με κύρια αιχμή την καινοτομία.
-Στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και αύξηση της συμμετοχής του ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας, στην ενεργό ένταξη και κοινωνική ενσωμάτωση κοινωνικά και οικονομικά ευπαθών ομάδων.
-Στη συμπλήρωση και ολοκλήρωση διατηρήσιμων υποδομών για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
-Στην προστασία του περιβάλλοντος και των πόρων και μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον και με επάρκεια πόρων για ανάπτυξη, απασχόληση και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
-Στη βελτίωση της θεσμικής επάρκειας στη Δημόσια Διοίκηση και στη διοικητική μεταρρύθμιση για μία αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση.
-Στην ενδυνάμωση της χωρικής συνοχής και της ανάπτυξης για άρση των ενδοπεριφερειακών κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων.
Βασικοί τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η στρατηγική του προγράμματος είναι η ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα, η καταπολέμηση της φτώχειας και η κοινωνική ένταξη, η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος και η ολοκλήρωση των υποδομών προσπελασιμότητας και μεταφορών.
Η επιλογή των θεματικών στόχων και των επενδυτικών προτεραιοτήτων, ως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νέου ΕΣΠΑ, έγινε μετά τον εντοπισμό των Περιφερειακών και κατά περίπτωση εθνικών αναγκών συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι ιδιαίτερα επαχθείς οικονομικά συνθήκες που διαμορφώθηκαν στη χώρα μετά το 2010.

«Θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που ζητούν απάντηση»
Όπως τόνισε η κα Νικολάκου, «από όλα όσα προηγήθηκαν καθίσταται σαφές ότι με το νέο ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Πελοποννήσου σχεδίασε και υλοποιεί ένα πρόγραμμα με νέα καινοτόμα χαρακτηριστικά, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που ποικίλλει ως προς τις δυνατότητες και τους στόχους, αποσκοπώντας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που ζητούν απάντηση και λύση προς όφελος των πολιτών της Περιφέρειας. Η αναντικατάστατη, κατά το παρελθόν, προσκόλληση σε έργα του αυτού περιεχομένου και φυσικού αντικειμένου άλλαξε, η αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών έλαβε προτεραιότητα, η επίλυση των προβλημάτων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού συνιστά αδήριτη ανάγκη για άμεση δράση και ως εκ τούτου αποτέλεσε ιδιαίτερο θεματικό πεδίο, ενώ και η προώθηση νέων καινοτόμων τεχνολογιών με συνδυασμένη δράση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών αναλύθηκε διεξοδικά και συγχρηματοδοτείται. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιούνται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δίνεται η δυνατότητα για απορρόφηση σημαντικών κονδυλίων προερχόμενων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

του Χάρη Χαραλαμπόπουλου