«Δούρειος ίππος» για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο η παραγωγή της Τυνησίας

«Δούρειος ίππος» για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο η παραγωγή της Τυνησίας

Απόφαση της Ε.Ε. για τη στήριξη του προϊόντος από την Τυνησία
Έντονο προβληματισμό εκφράζει ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) για την αύξηση κατά 61% του εισαγόμενου στην Ευρώπη αδασμολόγητου ελαιολάδου από την Τυνησία την οποία πρότεινε η Κομισιόν (+ 35.000 τόνους για το 2016 και 2017), στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης για το ξεπέρασμα της δύσκολης περιόδου που περνά η χώρα αυτή και την οικονομική της ανάκαμψη.
Όπως σημειώνει, «κι ενώ για την ενίσχυση μιας χώρας που αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση η χειρονομία αυτή αποτελεί ένδειξη ανθρωπιάς και πολιτισμού, εκπλήσσει τουναντίον το γεγονός ότι η Ε.Ε., αντί να βγάλει από τον ισολογισμό της ένα κονδύλι, προτίμησε να ζητήσει από τις νότιες χώρες της Ε.Ε. να σφίξουν ακόμη λίγο το ζωνάρι τους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η οποία πλήρωνε μέχρι τώρα το περισσότερο του λογαριασμού από τις αδασμολόγητες εισαγωγές από την Τυνησία (57.000 τόνους κάθε χρόνο στους οποίους θα προστεθούν οι νέοι 35.000 τόνοι, το 1/3 σχεδόν της συνολικής ελληνικής παραγωγής).
Πράγματι το εισαγόμενο στην Ε.Ε. τυνησιακό ελαιόλαδο, η ποιότητα του οποίου βελτιώνεται σταθερά, αποτελεί το πιο ανταγωνιστικό προϊόν του ελληνικού ελαιολάδου. Το μεγαλύτερο ποσοστό του τυνησιακού λαδιού πηγαίνει στην Ιταλία, συμπιέζοντας τις τιμές στις ελληνικές αγορές που εφοδιάζουν την ιταλική βιομηχανία με το ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας που χρειάζεται.
Δεδομένου ότι η Μεσσηνία παράγει το 1/5 της ελληνικής παραγωγής και αποτελεί τον πρώτο εξαγωγικό νομό ελαιολάδου, θα είναι η Μεσσηνία αυτή που θα πληρώσει τον περισσότερο λογαριασμό αυτής της πρωτοβουλίας.
Ο ΣΥΜΕΠΟΠ εκφράζει την ανησυχία του γι’ αυτή την επιλογής της Κομισιόν και απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές να κινηθούν ομόφωνα και να την μπλοκάρουν στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ καλεί τον υπουργό να πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες».

Το ελαιόλαδο στηρίζει την Τυνησία
Σημαντική αρωγή στην οικονομία της Τυνησίας προσφέρει η μεγάλη και απροσδόκητη αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου, δεδομένου ότι η χώρα πλήττεται από αβεβαιότητα, πολιτική αστάθεια και τρομοκρατικές επιθέσεις. Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με το γεγονός ότι η ετήσια παραγωγή των δύο μεγαλύτερων εξαγωγέων της Μεσογείου, της Ιταλίας και της Ισπανίας, είναι φτωχή, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών.
Ειδικότερα, στην Τυνησία οι εξαγωγές ελαιολάδου, οι οποίες φθάνουν στο 10% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, ενδεχομένως να επταπλασιαστούν στους 250.000 τόνους στα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η συγκομιδή του καρπού, αναφέρουν σε σχετικό τους δημοσίευμα οι Financial Times.
Το σύνολο της παραγωγής αυτής αποτιμάται στα 800 εκατ. δολάρια (690 εκατ. ευρώ).
Στην Τυνησία καλλιεργούνται 80 εκατομμύρια ελιές στο ένα τρίτο της καλλιεργήσιμης γης της.

του Αντώνη Πετρόγιαννη