Επίκαιρα περισσότερα από ποτέ τα μηνύματα της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου (φωτογραφίες)

Επίκαιρα περισσότερα από ποτέ τα μηνύματα της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου (φωτογραφίες)

Διαχρονικά και επίκαιρα παραμένουν, ύστερα από 188 χρόνια, τα μηνύματα της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, στις 20 Οκτωβρίου 1827, της συναδέλφωσης, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, σύμφωνα με όσα επισήμαναν κατά τους χαιρετισμούς τους όλοι οι ομιλητές, στη διάρκεια του γεύματος που παρατέθηκε προς τιμήν των προσκεκλημένων.
Η αρχή έγινε από το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, Δ. Καφαντάρη, ο οποίος σημείωσε πως «οι λαοί συμφιλιωμένοι και αλληλέγγυοι μπορούν να εξουδετερώσουν και να νικήσουν κάθε εχθρό που επιβουλεύεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία.
Όλοι οι λαοί και οι χώρες πρέπει να συμβιώνουν αρμονικά σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα των άλλων …
Και τρίτον, η έμπρακτη απόδειξη από τους δυνατούς στην υποστήριξη του δίκαιου των αδυνάτων, με όλα τα μέσα».
Ο κ. Καφαντάρης επιχείρησε και παραλληλισμό των δύο εποχών. Όπως είπε, «τότε μιλούσαμε για το ζυγό της οθωμανικής πύλης. Σήμερα ακούγονται δηλώσεις έναντι των ανάλγητων “δανειστών”. Τότε μιλούσαμε για τον ιδρώτα και το αίμα της λευτεριάς. Σήμερα ζούμε το μαρτύριο της οικονομικής ασφυξίας, της ανασφάλειας για το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας.
Κοινό χαρακτηριστικό του τότε και του τώρα είναι η προσμονή της σωτηρίας από ξένους “σωτήρες”. Τότε με τα καράβια τους, σήμερα με την οικονομική κηδεμονία τους. Και δυστυχώς, όπως τότε, έτσι και τώρα περιμένουμε την έξωθεν χείρα βοηθείας για να απαλλαγούμε από παθογένειες και βάρη που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάπτυξη με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του κοινών προγραμμάτων στήριξης, καθώς και προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας, της φτώχειας, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού.
«Διατηρούμε και ενισχύουμε τους δεσμούς φιλίας, ρίξαμε σύνορα, γκρεμίσαμε φράγματα και εμπόδια υπακούοντας στην πολιτιστική συνύπαρξη και συγκατοίκηση με όλους τους λαούς της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε δεσμευόμενος «να σταθούμε στο πλευρό κάθε αδύναμου πολίτη και κάθε οικογένειας κι αν χρειαστεί, θα δώσουμε κι εμείς τις πιο δύσκολες μάχες, “τις δικές μας ναυμαχίες”, για τα προβλήματα της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Η ναυμαχία του Ναυαρίνου έγινε φάρος που μας φωτίζει συνέχεια…».
 
Άλλες ομιλίες
Ακολούθησε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη. Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της ναυμαχίας που, όπως είπε, έκρινε την τύχη του ελληνικού κράτους και ανέστησε ένα ολόκληρο έθνος που αλληλοσπαρασσόταν, σημείωσε πως οι μεγάλες δυνάμεις προασπίστηκαν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον ευρωπαϊκό κόσμο, κάτι που είχε καίρια σημασία για την ιστορική πορεία του ελληνισμού. «Μπορούμε να διδαχθούμε πολλά για το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων, τη φιλία, τη συνεργασία, την αλληλεξάρτηση και την αλληλεπίδραση. Η Ευρώπη έχει και σήμερα κοινά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Ας κρατήσουμε ψηλά την αξία της αλληλεγγύης που μας δίδαξε το Ναυαρίνο», κατέληξε.
Ο αναπληρωτής πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας, Άντριου Στάντον, μιλώντας στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά, ανέφερε πως η ναυμαχία ήταν η απαρχή των ισχυρών δεσμών της χώρας του με την Ελλάδα, που συνεχίζονται έως και σήμερα. Συμβάλλαμε, σημείωσε, στο να απολαμβάνουμε για δεκαετίες τη σταθερότητα στην Ευρώπη, κάτι που ήταν αδιανόητο κατά το παρελθόν, ενώ δεσμεύτηκε πως οι δύο χώρες ως εταίροι θα συνεχίσουν να εργάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προσπάθεια για ειρήνη και ελευθερία στην ευρωπαϊκή ήπειρο.               
Στα ελληνικά μίλησε και ο στρατιωτικός, ναυτικός και αεροπορικός ακόλουθος της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, συνταγματάρχης Αντρέι Κλίμκοβιτς. Αφού, μεταξύ άλλων, δήλωσε υπερήφανος για το ρόλο της Ρωσίας στις κρίσιμες στιγμές που αντιμετώπιζε η Ελλάδα, χαρακτήρισε τη νίκη στη ναυμαχία ως από τις σημαντικότερες στην ιστορία του ρωσικού ναυτικού.
Η επέτειος, συνέχισε, αποδεικνύει πόσο συνδεδεμένοι είναι οι δύο λαοί και πρόσθεσε πως η ναυμαχία ήταν ένα μάθημα ως προς την αποτελεσματικότητα των ενωμένων χωρών στην αντιμετώπιση κοινών απειλών. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στον πόλεμο κατά του φασισμού, ενώ είναι επίκαιρο και στον  αγώνα των σύγχρονων απειλών, όπως η τρομοκρατία. Ήγειρε, δε, πρόποση για την ευημερία των χωρών και τη δόξα του ναυτικού.
Ο ακόλουθος Άμυνας της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, συνταγματάρχης Ρισάρ Κολμάν, μίλησε στη γλώσσα του και χρέη μεταφραστή ανέλαβε ο πρόξενος της Γαλλίας στην Καλαμάτα, Αριστ. Μουτζούρης. Μίλησε για την αδυσώπητη ήττα του τουρκοαιγυπτιακού στόλου από το συμμαχικό και υπογράμμισε πως «αν τιμάμε τους νεκρούς, να θυμόμαστε ότι πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι. Η νίκη που επιτεύχθηκε ήταν δέσμευση στο πλευρό της Ελλάδας για την απελευθέρωση και την προάσπιση της κουλτούρας», ενώ κατέληξε λέγοντας πως «η Ελλάδα πάντα μπορεί να υπολογίζει τη Γαλλία στο πλευρό της».
Τέλος, εκπροσωπώντας τη Βουλή η βουλευτής Μεσσηνίας, Γιώτα Κοζομπόλη, μίλησε για δύναμη φιλίας ανάμεσα στα κράτη. Πρόσθεσε πως η νίκη στη ναυμαχία οφείλεται στο στρατηγικό σχεδιασμό, την υψηλή διπλωματία και τη συμβολή των συμμαχικών δυνάμεων, σημεία που παραμένουν επίκαιρα ακόμη και σήμερα που η χώρα περνά μεγάλη κρίση.
Κατέληξε, δε, λέγοντας πως θα πρέπει «να κρατήσουμε τα μηνύματα της ναυμαχίας ως κόρη οφθαλμού».        
 
Το πρόγραμμα
Είχαν προηγηθεί ο χαιρετισμός της ημέρας με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και ανάκρουση εωθινών και εθνικών εμβατηρίων από τη Φιλαρμονική στους κεντρικούς δρόμους της Πύλου, η έπαρση των σημαιών Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας από το δήμαρχο Δ. Καφαντάρη, αφού μεταφέρθηκαν σε πομπή από το δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, η τέλεση δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου, κατά την οποία προέστη ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος, η επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο Μνημείο Τριών Ναυάρχων και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Τριών Ναυάρχων από την κα Κοζομπόλη, τον αναπληρωτή πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας Άντριου Στάντον, το στρατιωτικό, ναυτικό και αεροπορικό ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, συνταγματάρχη Αντρέι Κλίμκοβιτς, τον ακόλουθο Άμυνας της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, συνταγματάρχη Ρισάρ Κολμάν, το νεοτοποθετηθέντα αρχηγό στόλου αντιναύαρχο Κων. Καραγεώργη, την  αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, Δ. Καφαντάρη. 
Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον επίκουρο καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθαν. Χρήστου, ο οποίος μίλησε από στήθους, με τίτλο «Το έπος της ναυμαχίας του Ναυαρίνου και η απήχησή του στο σημερινό κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι».
Ακολούθησαν η απαγγελία ποιήματος από τη μαθήτρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούλα Θεοδωρακοπούλου, η παρέλαση  σχολείων, Πολιτιστικών Συλλόγων και Στρατιωτικών Τμημάτων προ των επισήμων, αλλά και η μετάβαση των αρχών στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Βρετανών πεσόντων με τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφάνων.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα με εθνικούς παραδοσιακούς χορούς στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κυριών Πύλου.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας