Άντεξαν οι εξαγωγές ελαιολάδου και τροφίμων στα capital controls

Άντεξαν οι εξαγωγές ελαιολάδου και τροφίμων στα capital controls

Ανοδικά κινήθηκαν εκ νέου οι εξαγωγές τροφίμων, με ποσοστό της τάξης του +7,5%, καθώς και το ελαιόλαδο, με +215%, κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2015, αποτελώντας μαζί με τα χημικά (+5,6%) και τα εμπιστευτικά προϊόντα (+15,3%) τα μόνα ελληνικά προϊόντα που άντεξαν στις επιπτώσεις των capital controls στις ελληνικές εξαγωγές και επανεπιβεβαιώνοντας τη σημασία τους για τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.
Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, σαφής είναι πλέον η αποτύπωση των επιπτώσεων των κεφαλαιακών ελέγχων στις εξαγωγές της χώρας, εξαιτίας των δυσκολιών απόκτησης πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων στη μεταποίηση, την τυποποίηση και διαμετακόμιση αγαθών από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, όπως αποδεικνύεται στα στοιχεία 9μηνου 2015 της ΕΛ-ΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), τον περασμένο Σεπτέμβριο, 3ο μήνα εφαρμογής capital controls, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται μειωμένη κατά 13% (στα 2,01 δισ. ευρώ από τα 2,31 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου του 2014), ενώ πλέον εξανεμίζεται σχεδόν και η όποια αύξηση καταγραφόταν στην αξία των εξαγωγών, μετά την εξαίρεση των πετρελαιοειδών (+1,9% ή μόλις +27,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι).
Ως αποτέλεσμα των επιδόσεων του Σεπτεμβρίου, στο εννεάμηνο του έτους, προκύπτει μείωση της τάξης του 4,4% στη συνολική αξία των εξαγωγών (στα 19,27 δισ. ευρώ από 20,15 δισ. ευρώ) ή απώλειες της τάξης των 880 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, την ίδια περίοδο προκύπτει αύξηση της τάξης του 11,1%, ήτοι αύξηση κατά 1,35 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στο 6μηνο του έτους, πριν από την επιβολή δηλαδή κεφαλαιακών ελέγχων, ήταν μειωμένη κατά 1,8%, ενώ η αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή σημείωνε αύξηση κατά 13,7%.