Δεν «πέρασε» η προσπάθεια της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Δεν «πέρασε» η προσπάθεια της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο  Μεσσήνης

Η απουσία του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, Νικ. Χονδρού, από την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, ήταν η αιτία να μην τεθεί υπό συζήτηση και, κατά συνέπεια, υπό έγκριση, το κείμενο του ψηφίσματος διαμαρτυρίας ως προς τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νικ. Φίλη, σχετικά με τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι σε αυτή τη συμφωνία είχε καταλήξει το βράδυ της Τετάρτης το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, συστήνοντας και σχετική διαπαραταξιακή επιτροπή, όπου δήλωσαν συμμετοχή οι Νικ. Χονδρός, Γ. Δαβίλλας και Δημ. Σαμπαζιώτης (από τη μειοψηφία).
Στην προχθεσινή συνεδρίαση ο κ. Δαβίλλας παρουσίασε ένα σχέδιο ψηφίσματος, λέγοντας πως είχε τη σύμφωνη γνώμη μόνο του Δημ. Σαμπαζιώτη και όχι και του Νικ. Χονδρού, με τον οποίο δεν είχε καταφέρει να έλθει σε επαφή.
Ένα άλλο σχέδιο ψηφίσματος παρουσίασε ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κων. Αποστολόπουλος, χωρίς να εγκριθεί κανένα από τα δύο, καθώς το Δ.Σ. κατέληξε στο να συζητηθεί το θέμα σε κάποια από τις προσεχείς συνεδριάσεις, κι αφού το κείμενο θα έχει εγκριθεί από τη συγκεκριμένη επιτροπή.
Όλα αυτά, παρά τις προσπάθειες της μείζονος μειοψηφίας να εγκριθεί το κείμενο του ψηφίσματος Δαβίλλα, με το σκεπτικό ότι είχαν συμφωνήσει προς τούτο στη συνεδρίαση της Τετάρτης όλα τα μέλη του Δ.Σ.
Κατά τα ειωθότα, το κλίμα ήταν αρκετά τεταμένο, με το σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Γ. Αθανασόπουλο να μιλά για αδιανόητη υποχώρηση και να ψέγει την πλειοψηφία ότι, παρά τη συνομολογία, διστάζει να αποτυπώσει την αντίθεσή της εγγράφως.
Με την όλη διαδικασία, πάντως, διαφώνησαν οι Χρ. Χριστόπουλος, Γεωργία Παναγοπούλου – Μπρακουμάτσου, Σπ. Κρασσακόπουλος, Αντ. Νικολόπουλος και Νικ. Ξαρχάκος, οι οποίοι δήλωσαν πως θα απέχουν από την όποια ψηφοφορία.

Αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από νωρίς, με τον Γ. Δαβίλλα να ζητά τη συζήτηση του ψηφίσματος, όπως είχε ειπωθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση, και τον πρόεδρο του Δ.Σ. Χρ. Χριστόπουλο να απαντά πως δε θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, λόγω της απουσίας του Νικ. Χονδρού.
Ο κ. Δαβίλλας επέμεινε και ανέγνωσε το σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο το Δ.Σ. Μεσσήνης καταδικάζει τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη για τη γενοκτονία, καθώς αμφισβητούν την αλήθεια, προσβάλλουν τη μνήμη 350.000 σφαγιασθέντων και έβλαψαν τα εθνικά συμφέροντα, ενώ αναφέρθηκε και στους φορείς που έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ακολούθως, ανέγνωσε τη δική του πρόταση ο Κ. Αποστολόπουλος, αναφέροντας πως η κοινωνική παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας από τον κ. Φίλη δεν είναι τυχαία, καθώς ετοιμάζει το έδαφος για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, έτσι ώστε να υπάρξει ομογενοποίηση στο θέμα των προσφύγων. Πρόσθεσε πως οι αρνητές νομιμοποιούν την επανάληψη των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν και πως το Δ.Σ. Μεσσήνης στέκεται στον αγώνα των Ποντίων και καταδικάζει κάθε προσπάθεια καπηλείας από ομοϊδεάτες όσων έπραξαν τις βιαιότητες και τις φρικαλεότητες.

Διαφωνίες
Τη διαφωνία του με το ψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι θα ανοίξει άσχημο προηγούμενο, καθώς δεν εντάσσεται στις συνηθισμένες στοχεύσεις των ψηφισμάτων και σχετίζεται με προσωπικές κρίσεις, εξέφρασε ο Χρ. Χριστόπουλος, προκαλώντας την αντίδραση του Γ. Αθανασόπουλου.
Ο τελευταίος είπε πως υπήρξε συμφωνία για τη συζήτηση του ψηφίσματος και πως ο κ. Φίλης δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, αλλά υπουργός. Έχει σκοπό, επισήμανε, ανάμεσα σε άλλα, να αποκαλύψει το σχέδιο Φίλη και να μην ανατρέψει την ιστορία, που έχει σημεία αναφοράς. Τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει οπισθοχώρηση, ενώ θα πρέπει να κοινοποιηθεί το ψήφισμα και στο υπουργείο Παιδείας. Τέλος, ανέφερε ότι η πρόταση Δαβίλλα ήταν άρτια δομημένη, δεν μπήκε σε λεπτομέρειες και ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία.
Με την πρόταση διαφώνησε και ο Σπ. Κρασσακόπουλος, λέγοντας πως το ψήφισμα δεν προέκυψε από την επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ υποστήριξε ότι ο Ν. Φίλης δεν ανέφερε πως απεμπολεί και αρνείται τη γενοκτονία. Είπε, συνέχισε, την προσωπική του άποψη και μετά την άποψη της Πολιτείας, ενώ αναρωτήθηκε αν θα πρέπει να καταδικαστεί ένας τίμιος άνθρωπος, που δεν άλλαξε την άποψη που είχε πριν από 10 χρόνια.
Ο λαός θα κρίνει με την ψήφο του τον κ. Φίλη, ανέφερε από την πλευρά του ο Αριστ. Αδαμόπουλος, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν πρέπει να εκδοθεί τέτοια απόφαση.
Παρεμβαίνοντας ο Γ. Δαβίλλας είπε πως με τις δηλώσεις Φίλη έκαναν πάρτυ οι Γκρίζοι Λύκοι και οι τουρκικές εφημερίδες. Υπερασπίστηκε το δικαίωμα άποψης του υπουργού Παιδείας, σημειώνοντας όμως το σοβαρό θεσμικό του ρόλο ως υπουργός. Πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς πάθος, μίσος, μνησικακία και κομματική αντιπαράθεση. Ψέγω τις δηλώσεις του θεσμικού ανδρός, είπε χαρακτηριστικά.
Από το ψήφισμα δεν αποδεικνύει κανείς πόσο Έλληνας είναι, επισήμανε η γραμματέας του Δ.Σ. Γεωργία Παναγοπούλου – Μπρακουμάτσου, δηλώνοντας πως και αυτή θα απέχει της ψηφοφορίας.
Σε πλήρη αντίθεση με τους συναδέλφους του της πλειοψηφίας, ο Χρ. Καρύδης τάχθηκε υπέρ της έκδοσης του ψηφίσματος, λόγω καταγωγής του από τη Μικρά Ασία. «Ένας πολιτικός μεγαλύτερου μεγέθους από εμάς, με τόσο όγκο, θα έπρεπε να βουτά τη γλώσσα στο μυαλό του. Πρέπει να στιγματιστεί για αυτό που είπε και να φροντίσει να διορθώσει», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γ. Αθανασόπουλος μίλησε για αδιανόητη υπαναχώρηση, ενώ ο Κων. Γεωργακόπουλος τάχθηκε κατά της συζήτησης, με τον ισχυρισμό ότι απουσιάζει η άποψη του μέλους της πλειοψηφίας στην επιτροπή.
Ο Δημ. Γαλιάτσος από τη μείζονα μειοψηφία ζήτησε την αντικατάσταση του Νικ. Χονδρού, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία και να εκδοθεί το ψήφισμα, ενώ το κλίμα που τελικά διαμορφώθηκε ήταν να αναβληθεί η συζήτηση επί του ψηφίσματος και να μεταφερθεί στο εγγύς ή το απώτερο μέλλον, αφού προηγουμένως το κείμενό του θα έχει τύχει επεξεργασίας από την επιτροπή που είχε συσταθεί.
Όλα αυτά προκάλεσαν τη δυσφορία του Γ. Αθανασόπουλου, ο οποίος αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να συμφωνεί η πλειοψηφία την Τετάρτη και να διαφωνεί την Κυριακή.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου