Διάθεση για συνεργασία υπουργείου και Δήμων για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Διάθεση για συνεργασία υπουργείου και Δήμων για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Κύρια κατεύθυνση είναι να μείνει στα χαρτιά η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ

Σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε, χθες, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη και με τη συμμετοχή των δημάρχων της Πελοποννήσου, με αντικείμενο τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό.
Η σύσκεψη εκτιμήθηκε από το υπουργείο ως εξόχως κρίσιμη, διότι έχει εκδοθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εγκρίνει τη συμβασιοποίηση του έργου που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ.
Από την άλλη πλευρά, στη φιλοσοφία του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ότι το συγκεκριμένο ΣΔΙΤ είναι εκτός στόχων του εθνικού σχεδίου. Υπό αυτή την έννοια, όπως όλες οι Περιφέρειες, πρέπει και ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου να εναρμονιστεί στο συγκεκριμένο σχέδιο.
Μάλιστα, θεωρούν ότι υπάρχει και νομικό κενό, καθώς το σχέδιο έχει εκπονήσει η Περιφέρεια, χωρίς να έχει την αρμοδιότητα και χωρίς να έχει διαπιστωθεί η αδυναμία του αρμόδιου ΦΟΔΣΑ.
«Η σύμβαση προβλέπει αρκετά ευρώ που θα πρέπει να πληρώσουν οι Δήμοι μέσω των πολιτών και για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να έχουμε συμβάσεις με βάση τις σημερινές ποσότητες, για τα επόμενα 28 χρόνια, αφού τα επόμενα 10 χρόνια χάρη στην τεχνολογία ο στόχος είναι να μην έχουμε απορρίμματα. Η εγγυημένη ποσότητα είναι πρόβλημα, αφού ο εκάστοτε Δήμος, πέραν του ότι δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα, θα αναγκαστεί να μην κάνει ποτέ ανακύκλωση», τονίζουν.
Το κλίμα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, με τη συμμετοχή και του δημάρχου Καλαμάτας, Παν. Νίκα, ήταν θετικό και υπήρξε η βούληση για συνεργασία Δήμων και υπουργείου, ώστε οι πρώτοι να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ένα λεπτό σημείο για τη μη είσοδο ιδιωτών, έστω και από την πίσω πόρτα. Ο καθοριστικός παράγοντας είναι η πολιτική βούληση και οι επιλογές της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης. Και εδώ τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά.
Η κυβέρνηση και μεγάλο μέρος των αυτοδιοικητικών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να «πατούν σε δύο βάρκες», ενώ το σύμπλεγμα Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, στις Περιφέρειες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά κανόνα, αντιμάχεται την αποκεντρωμένη διαχείριση και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στην ιδιωτικοποίηση.
Συμπερασματικά: ακόμη κι αν με κάποιον μαγικό τρόπο πετυχαίναμε μια καθολική εφαρμογή του μοντέλου της αποκεντρωμένης διαχείρισης, τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει την ιδιωτικοποίηση των υποδομών και των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει, αν λείπει η στήριξη της κυβέρνησης και αν οι πολιτικές και οι πρακτικές Περιφερειών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι «μπολιασμένες» με τη λογική της ιδιωτικοποίησης.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη