Εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο στη Μεσσηνία για τα αδέσποτα (φωτογραφίες)

Εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο στη Μεσσηνία για τα αδέσποτα (φωτογραφίες)

Τι μπορεί να φέρει νέα παιδιά από τη Νέα Ζηλανδία, τη Σκωτία, την Αυστρία και άλλα μέρη του κόσμου στη Μεσσηνία; Ο ήλιος, η θάλασσα, οι ξέγνοιαστες διακοπές είναι μάλλον τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό. Καμία σχέση! Για την Eden Baker και τον Benjie Spindoki το κίνητρο είναι η αγάπη για τα ζώα και η διάθεση κοινωνικής προσφοράς. Για τη Σaμπρίνα δεν ήταν ακριβώς επιλογή, αλλά …νομοτέλεια, αφού είναι κόρη του (δικαιολογημένα υπερήφανου) Ανδρέα Ντονέλι, που μαζί με την Κατερίνα Πεζώνη έχουν αφιερώσει όλο τους το είναι για να ανακουφίσουν τα καθημερινά δράματα που ζουν τα αδέσποτα σε όλη τη Μεσσηνία.
Το κέντρο φιλοξενίας που διατηρούν έξω από την Καλαμάτα και η δράση τους έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πατρίδας μας και η ανταπόκριση που έρχεται από το εξωτερικό, τόσο η υλική (τρόφιμα, φάρμακα, αναλώσιμα κ.α.) όσο και η ανθρώπινη (κτηνιατρικές υπηρεσίες, υιοθεσίες, εθελοντική βοήθεια), τους δίνει τη δύναμη να συνεχίζουν. Να συνεχίζουν έναν πραγματικό Γολγοθά χωρίς τέλος, που ως μόνη ανταμοιβή έχει την ευγνωμοσύνη που τόσο εύγλωττα μπορούν να εκφράσουν μόνο τα μάτια και… η ουρά ενός βάναυσα κακοποιημένου σκύλου που κέρδισε ανέλπιστα μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή, δίνοντας από την πλευρά του συγχώρεση και άφεση αμαρτιών στο ανθρώπινο είδος, γιατί ακριβώς είχε την ευλογία να γνωρίσει και την άλλη πλευρά, όχι μόνο στο πρόσωπο της Κατερίνας και του Ανδρέα, αλλά και των υπολοίπων ενεργών φιλόζωων, που είναι λίγοι μόνο αναλογικά.
«Είναι εκπληκτικό αυτό που κάνουν εδώ η Κατερίνα και ο Ανδρέας. Υπάρχει πολλή δουλειά και χρειάζονται βοήθεια. Θέλω να ξαναέρθω. Για μένα αυτό είναι διακοπές. Νιώθω ότι κάνω κάτι καλό και αυτό είναι η επιβράβευσή μου. Δυστυχώς, η κακοποίηση των ζώων υπάρχει παντού. Ακόμα και στη Νέα Ζηλανδία, αλλά εδώ είναι πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα. Οι Έλληνες είναι πολύ καλοί άνθρωποι, αλλά πρέπει να προσέχουν περισσότερο τα ζώα» δήλωσε στο «Θάρρος» η Έντεν, η οποία δούλευε και μάζευε χρήματα γι’ αυτό το ταξίδι στην Ελλάδα και είναι έτοιμη να το ξανακάνει.  
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί και ο Benjie, ο οποίος είχε πρωτοέρθει στην Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια για να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις κατά της φτώχειας και των μνημονίων! Από τότε είχε στο μυαλό του να μείνει μόνιμα στη χώρα μας και φέτος θα το κάνει πράξη, αφού τον κέρδισε η αμεσότητα και η ζεστασιά στις σχέσεις των ανθρώπων. «Δεν έχει καμία σχέση η οικονομική κρίση με την απάνθρωπη μεταχείριση των ζώων. Είτε έχεις εκατομμύρια είτε είσαι φτωχός, οφείλεις να έχεις σεβασμό. Στη χώρα μου από πολύ μικρή ηλικία μαθαίνουμε να φερόμαστε καλά στα ζώα και υπάρχουν αυστηροί νόμοι, ακόμα και φυλάκιση σε όσους τα κακοποιούν. Θα πρέπει και στην Ελλάδα οι άνθρωποι και ειδικά οι νέοι να νοιάζονται περισσότερο για τα ζώα αντί για την προσωπική τους διασκέδαση» επισημαίνει ο Benjie.
Όπως οι άλλοι δύο νεαροί εθελοντές, έτσι και η Σαμπρίνα Ντονέλι έχει έντονη τη διάθεση της προσφοράς και στην Αυστρία όπου μένει βοηθάει άτομα με ειδικές ανάγκες, αφού αισθάνεται την ανάγκη να κάνει κάτι χρήσιμο. Οι λάσπες (σ.σ. το ρεπορτάζ έγινε πριν λίγο καιρό, υπό βροχή), οι βρωμιές, η κούραση δεν είναι πρόβλημα ούτε γι’ αυτήν, καθώς είναι φυσιολογικό να φροντίζει τα ζώα. Μάλιστα, σκέφτεται πολύ σοβαρά έπειτα από δύο χρόνια να έρθει για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, καθώς αισθάνεται κατά κάποιον τρόπο το βάρος να συνεχίσει αυτό που κάνει ο πατέρας της, βρίσκοντας ωστόσο μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική-επαγγελματική-οικογενειακή ζωή και την προσφορά στα ζώα, καθώς όλα αυτά ο Ανδρέας και η Κατερίνα τα έχουν θυσιάσει.
Η Σαμπρίνα είχε και τον καλύτερο επίλογο γι’ αυτό το ρεπορτάζ: «Η κατάσταση με τα αδέσποτα και την κακοποίησή τους είναι πραγματικά δραματική. Κάποιες υιοθεσίες που γίνονται δίνουν ελπίδα. Μερικές φορές είναι σαν μην υπάρχει ελπίδα. Δεν μπορούμε, όμως, να εγκαταλείψουμε. Πρέπει να συνεχίζουμε ξανά και ξανά»…   

Της Χριστίνας Ελευθεράκη