ΠΟΠ Καλαμάτα: Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί

ΠΟΠ Καλαμάτα: Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αλλά υπάρχει η βούληση των εμπλεκόμενων φορέων για επιτυχία του εγχειρήματος
Η προχθεσινή ημερίδα, που εξελίχτηκε σε εσπερίδα, εξαιτίας των ενδιαφερόντων θεμάτων που παρουσιάστηκαν είχε και άλλες παρουσιάσεις. Ο Δημήτρης Μπιλάλης, αναπληρωτής καθηγητής εργαστηρίου γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των τοπικών ποικιλιών της Μεσσηνίας και στις δυνατότητες προώθησής τους. Μάλιστα, τόνισε, επιπλέον,  ότι αν υπάρξει εθνικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη το αγροτικού τομέα, η ανεργία θα μπορούσε να μειωθεί κατά 300.000 άτομα, τουλάχιστον.
Οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας, Γιάννης Κυριακόπουλος και Αντώνης Παρασκευόπουλος αντίστοιχα, μίλησαν για τις προδιαγραφές του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα, ένα θέμα που καίει αυτή την περίοδο την περιοχή μας.
Ο συντονιστής της επιστημονικής ημερίδας και πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Δημήτρης Βελισσαρίου, παρεμβαίνοντας στη διάρκεια των εργασιών της αναφέρθηκε «για την απαισιοδοξία της γνώσης και την αισιοδοξία της βούλησης», μια διάσημη φράση του Ιταλού μαρξιστή φιλόσοφου, Αντόνιο Γκράμσι.
Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε το συμπέρασμα των δύο παραπάνω ομιλιών. Μπορεί ο διακαής πόθος της Μεσσηνίας να ήταν η επέκταση του ΠΟΠ σε όλο το Νομό, αλλά οι πρώτες διαπιστώσεις δείχνουν ότι δεν είμαστε έτοιμοι. Το στοίχημα και οι προϋποθέσεις για το ελαιόλαδο που παράγεται στη Μεσσηνία να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται, είναι απαιτητικό. Αυτό είναι η απαισιοδοξία της γνώσης.
Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, κυρίως, στάθηκε στην αισιοδοξία της βούλησης. Ο δρόμος για το ΠΟΠ δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά οι φορείς του είναι αποφασισμένοι να μην πετάξουν την ευκαιρία. Είπε ότι η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει με σταθερά βήματα, προσοχή, επιφύλαξη και συνεργασία όλων. Κάτι σαν τη φράση “αφού μπήκαμε στον χορό, πρέπει να χορέψουμε”.
Μιλώντας για το ελαιόλαδο, που ήδη έχει ξεκινήσει η παραγωγή του στην περιοχή της Τριφυλίας, τόνισε ότι τα πρώτα δείγματα είναι εξαιρετικής ποιότητας, αφού η οξύτητά του είναι κάτω από 0,3, αλλά και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά είναι παρά πολύ καλά.