Ούτε χθες εκδόθηκε ψήφισμα για τα αστυνομικά τμήματα στην Τριφυλία…

Ούτε χθες εκδόθηκε ψήφισμα για τα αστυνομικά τμήματα στην Τριφυλία…

Δύο μέρες μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, με ένα και μοναδικό θέμα την προωθούμενη κατάργηση αστυνομικών υπηρεσιών της περιοχής, κι ακόμα δε συνετάχθη και δεν εκδόθηκε, έστω, ψήφισμα διαμαρτυρίας ενάντια στην πρόταση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ., που περιλαμβάνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων, του τμήματος Τροχαίας και της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Κυπαρισσίας.
Τόσο μεγάλη σημασία, ως φαίνεται, δίδεται στο εν λόγω θέμα, το οποίο, ωστόσο, είναι ζήτημα μείζονος σημασίας και στη ρητορική των αυτοδιοικητικών του Δήμου Τριφυλίας «έπαιζε» στα ψηλά, αμέσως μετά την παρουσίαση της πρότασης στην Τρίπολη, αλλά, όπως διαπιστώνεται και από τους πολίτες, όσο περνούσαν οι μέρες, χαμήλωνε η ένταση, μέχρι που φτάσαμε στην τελευταία συνεδρίαση, το βράδυ της Δευτέρας. Όπως και χθες αναφέραμε, η συζήτηση που διεξήχθη, επί τρίωρο περίπου, ήταν άχρωμη, άοσμη, άτονη έως και πληκτική.
Όμως, λένε πολίτες και μάλιστα κάποιοι εκ των ελαχίστων που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, δεν είναι δυνατόν, για ένα θέμα μείζονος σημασίας, να υπάρχει τέτοια χαλαρότητα, λες και εσχάτως δεν τρέχει τίποτα και τίποτα «κακό» δεν πρόκειται να συμβεί.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν έγινε η εισήγηση του δημάρχου επί του θέματος, υπήρξαν γενικές αναφορές για την ανασφάλεια, την εγκληματικότητα και την εγκατάλειψη του κράτους, με την κατάργηση των Α.Τ. και αιχμές για την κυβέρνηση και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, δεν κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση για συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις, με χρονοδιάγραμμα, καθώς και συγκεκριμένες κινητοποιήσεις και επαφές με τους βουλευτές της Μεσσηνίας, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο, κάνοντάς τους κοινωνούς των προβλημάτων που ανακύπτουν από κατάργηση των Α.Τ. και των θέσεων και επιχειρημάτων του Δήμου για την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας των Α.Τ. που σήμερα υπάρχουν στην Τριφυλία.
Όπως και χθες αναφέραμε, ούτε καν ψήφισμα εξεδόθη, καθώς στο τέλος της συνεδρίασης ο δήμαρχος ανέγνωσε ένα πρόχειρο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο έδινε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για το περίγραμμα τους κειμένου του ψηφίσματος, για το οποίο, ωστόσο, από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης έγιναν παρατηρήσεις και ζητήθηκαν, διορθώσεις, τροποποιήσεις, αλλαγές και προσθήκες, με την… «υποσχετική» ότι προχθές ο δήμαρχος θα επικοινωνούσε με τους επικεφαλής των παρατάξεων για τη συνδιαμόρφωση στη σύνταξη και έκδοση του ψηφίσματος. Πέρασε η προχθεσινή μέρα, πέρασε και η χθεσινή, αλλά επικοινωνία του δημάρχου Τριφυλίας και των επικεφαλής των παρατάξεων δεν έγινε και, ως εκ τούτου, δε συνετάχθη και δεν εκδόθηκε ψήφισμα!
Ως γνωστόν, η πρόταση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών προβλέπει την κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων Κοπανακίου, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων και Κυπαρισσίας και συγχώνευσή τους σε ένα Α.Τ. Τριφυλίας, στην Κυπαρισσία, την κατάργηση του Τμήματος Τροχαίας Κυπαρισσίας και τη συγχώνευσή του με το υπό ίδρυση Α.Τ. Τριφυλίας και την κατάργηση της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Κυπαρισσίας.
Απέναντι στην υλοποίηση αυτής της πρότασης στέκεται από την παρουσίασή της στην Τρίπολη στις 25 Νοεμβρίου ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, εξαπολύοντας βολές σε βάρος της κυβέρνησης και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία.
Ωστόσο, η προχθεσινή χαλαρότητα στη συζήτηση του θέματος έκανε πολλούς, στο περιθώριο της συνεδρίασης, να εικάζουν βάσιμα πως ίσως έχουν δοθεί «διαβεβαιώσεις» στη Δημοτική Αρχή ή, τουλάχιστον, να έχει αφεθεί να εννοείται, από συζητήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, πως δε θα μπει «λουκέτο» στο Α.Τ. Γαργαλιάνων και εξ αυτού να μην ανεβαίνουν οι τόνοι της αντίδρασης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, ρώτησε τον κ. Κατσίβελα εάν, όπως είχαν πει, είχαν κληθεί οι βουλευτές και οι πολιτικοί της Μεσσηνίας, καθώς και οι φορείς της περιοχής, με το δήμαρχο Τριφυλίας να απαντά πως «το ζυγίσαμε, ψάξαμε το πρόγραμμα της Βουλής, το οποίο είναι φορτωμένο, είναι βέβαιον ότι δε θα ήταν κανένας βουλευτής και, κατά συνέπεια, δε θέλαμε να ζημιώσουμε και να μειώσουμε την αξία αυτού του δημοτικού συμβουλίου…».
Η τύχη του ψηφίσματος, μέχρι αργά χθες το μεσημέρι, αγνοείτο και είναι άγνωστο εάν και πότε θα συνταχθεί και εκδοθεί, ύστερα από επικοινωνία του δημάρχου με τους επικεφαλής των παρατάξεων.
Όπως, επίσης, είναι άγνωστο αν αυτό το ψήφισμα, εφόσον και όταν συνταχθεί και εκδοθεί, θα είναι ομόφωνο ή κατά πλειοψηφία, γεγονός που από μόνο του «αδυνατίζει» την όποια διεκδίκηση.